Descentralizarea lui Dragnea - o mare aiureala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 21:28
5266 citiri
Descentralizarea lui Dragnea - o mare aiureala (Opinii)

Legea descentralizarii pe care guvernul si-a asumat raspunderea in parlament avea doua meniri, in principal.

Sa creeze o patura subtire de jupani absoluti, presedintii de consilii judetene, cu puteri uriase, jupanii pe care se bazeaza politic cel mai tare Liviu Dragnea, inclusiv in echilibrul de putere din interiorul PSD. Le da in stapanire absoluta o feuda, unde nici pasarea sa nu zboare, nici votul sa nu ajunga in urna fara stirea si voia lor.

Al doilea motiv era nevoia lui Liviu Dragnea de a-si legitima anvergura nationala cu un proiect major. Altul decat fraudarea unui referendum.

Foarte probabil ca amandoua obiectivele sa fie in final ratate pentru ca legea este o imensa aiureala, o amestecatura, dupa cum spunea Sorin Ionita, plina de fisuri, de rupturi si incoerente. Asa ca la impactul cu realitatea este foarte probabil sa aiba soarta legii salarizarii unice a bugetarilor, si ea adoptata prin asumarea raspunderii, care nu s-a aplicat niciodata pentru s-a dovedit inaplicabila. Asta daca nu cumva o va scoate din joc CCR, dupa sesizarea pe care o va depune PDL.

Asa si cu mirobolanta lege Dragnea facuta pe genunchi. Ca nu a existat nicio logica, nicio viziune, o dovedeste chiar istoria ei complicata. Intai a fost un proiect de regionalizare, in care judetele ar fi trebuit sa piarda din rol in favoarea regiunilor. Dupa ce a picat modificarea Constitutiei, au picat si regiunile.

Daca voia reforma autentica, guvernul putea sa purceada la o reorganizare administrativ teritoriala in limitele actualei Constitutii, pornind de la comasari de comune, cu alcatuirea unor zone metropolitane, trecand la desfiintarea judetelor actuale si redesenarea lor in limitele regiunilor. Dar va dati seama cati baroni sareau din schema?

Si atunci guvernul a luat-o fix in directia opusa. Adica a pastrat judetele actuale, cu mult prea multe, dar a mutat de-a valma din prerogative la nivel local, fara nicio logica. Pana in utima secunda s-au plimbat porturile, de exemplu, de la nivel central, la nivel local. Bine ca macar n-au fost mutate pana la urma. Va dati seama ce faceau Nicusor Contantinescu si Radu Mazare cu portul Constanta?

In schimb n-au fost mutate nici gradinile de vara si salile de cinema, care puteau fi foarte bine descentralizate. De ce, nu intelege nimeni? Iesea seara Liviu Dragnea la televizor si anunta ca se face sau nu se mai face? Dupa cum era presiunea mai mare, probabil.

Si acum ce-o sa fie? O mare zpaceala. Se duc si banii dupa atributii? Ce ii asteapta pe primarii care vor fi si mai dependenti de pixul baronului judetean de alta culoare politica? Vor colabora mai bine jupanii intre ei, pe orizontala, se vor conecta mai bine pe proiecte majore astfel incat sa nu se termine lumea la marginea judetului? Cum vor controla fostele deconcentrate autoritatile locale in a caror subordine intra? Baronul angajeaza personal, guvernul il plateste? Nimeni nu intelege nimic si nu cred ca e mare lucru de inteles.

Nenorocirea este ca daca cineva se va ambitiona sa o aplice in mod serios, legea aceasta ar putea bloca rapid Romania pentru ca autoritatile locale primesc de-a valma niste atributii pentru care nu sunt pregatite si nimeni nu va mai sti cine raspunde, cine decide si cine da banii.

In plus, ne putem astepta la imense tensiuni, in primul rand in USL. Primarii sunt furiosi pe puterile excesive primite de jupanul de la judet. Nici baronii nu sunt cu totii fericiti. Cuplul Mazare-Nicusor nu digera pierderea portului si si-a trimis deputatul la inaintare cu 1.600 de amedamente la proiect.

Liviu Dragnea si-a aratat limita cu varf si indesat. A descoperit si el ca una e sa gestionezi Teleormanul, alta sa te bagi la o lege de importanta uriasa, cu mii de detalii pe post de articulatii fara de care mecanismul se blocheaza. Proiectul l-a depasit cu mult.

O asemenea lege ar fi trebuit facuta asa cum a inceput regionalizarea, adica avand la baza un proiect al specialistilor in domeniu, care sa puna miile de piese ale masinariei in ordinea lor corecta astfel incat sa se invarta. Ar fi trebuit supusa unei dezbateri publice serioase. Ar fi trebuit trecuta prin procedura parlamentara normala, cu dezbateri si cu amendamente autentice, cu studii de impact. O majoritate de 70% nu ar fi trebuit sa se teama de asa ceva. Dar, sa vezi ghinion!, nu a lasat-o Traian Basescu. Din cauza lui si-a asumat Ponta raspunderea.

Descentralizarea chiar era necesara, chiar trebuia facuta. Dar serios, aplicat cu buna credinta si profesionalism. Pe repede inainte, a iesit o aiureala cu efecte negative probabil peste previziuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#descentralizare Dragnea, #descentralizare asumare raspundere , #PSD