Descentralizarea, neconstitutionala - Dragnea: Puterea USL se va exprima. Opozitia cere demisia Guvernului (Video)

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 16:30
3511 citiri
Descentralizarea, neconstitutionala - Dragnea: Puterea USL se va exprima. Opozitia cere demisia Guvernului (Video)
Foto: enational.ro

Vicepremierul Liviu Dragnea, principalul responsabil cu descentralizarea tarii, s-a aratat surprins de decizia luata cu unanimitate, vineri, de Curtea Constitutionale conform careia legea respectiva, adoptata de Guvernul Ponta prin angajarea raspunderii, este neconstitutionala.

CCR: Legea descentralizarii e neconstitutionala - Se intoarce in Parlament

"Asteptam motivarea deciziei Curtii, vedem care sunt motivele, le analizam, operam modificarile necesare", a comentat Liviu Dragea la postul B1TV.

Intrebat ce va face PSD in cazul in care intregul proiect este neconstitutional, pe fond, in viziunea CCR si trebuie modificat in totalitate, vicepremierul a replicat "O sa analizam excact, cuvant cu cuvant, ce va scrie in motivare".

"Nu poate fi declarat neconstitutional principiul descentralizarii, ar insemna ca nu putem sa fim si noi ca Europa", a justificat el, adaugand inca o data ca asteapta motivarea deciziei.

Liviu Dragnea a respins toate criticile Opozitiei legate de acest subiect, aratandu-se convins ca "descentralizarea se poate face si trebuie facuta".

"Pana la urma, puterea unei forte politice cum e USL se exprima si in situatii de genul acesta", a mai spus el.

Opozitia cere demisia Guvernului

Presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, a scos in evidenta faptul ca judecatorii constitutionali au decis ca "proiectul e neconstitutional pe fond".

"E o lovitura naucitoare pentru USL", a subliniat acesta, asemuind decizia de azi a Curtii cu o motiune de cenzura si cerand demisia Guvernului Ponta

Pozitia a fost adoptata si de profesorul de drept constitutional Radu Carp, secretar executiv in PDL, care a reamintit ca este al treila esec major al USL la Curtea Constitutionala.

Acesta a declarat ca cineva ar trebui sa isi asume raspunderea pentru toate aceste esecuri, iar acestia ar trebui sa fie prim-ministrul Ponta si actuala putere.

"Legea descentralizarii a fost asumata in Parlament. In mod firesc, odata cu aceasta decizie guvernul trebuie sa isi prezinte demisia (...) Intregul mecanism de transfer al puterii catre autoritatile locale era incoerent. Daca legea intra in vigoare, nu putea fi aplicata", a mai sustinut Radu Carp.

Si Elena Udrea considera ca Guvernul ar trebui sa demisioneze.

"Ponta sa-si dea imediat demisia daca are principii dupa ce CCR a declarat neconstitutionala legea descentralizarii pe care Guvernul pe care il conduce si-a asumat raspunderea.

Ii readuc aminte ce spunea pe 25 ianuarie 2012 dupa o decizie similara a Curtii Constitutionale: 'Guvernul Boc trebuie sa demisioneze astazi, tinand cont ca si-a angajat raspunderea pe o lege nedemocratica si declarata neconstitutionala. Este o infrangere catastrofala pentru Guvernul Boc, care trebuie sa plece astazi'", a scris aceasta pe Facebook.

Citește și:
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o intrare în PNL, că în momentul de faţă are un mandat administrativ foarte dificil...
Rareș Bogdan amenință UE cu o ”criză alimentară” dacă România nu este primită în Schengen: ”Blocăm la graniţă trenurile și camioanele cu cereale”
Rareș Bogdan amenință UE cu o ”criză alimentară” dacă România nu este primită în Schengen: ”Blocăm la graniţă trenurile și camioanele cu cereale”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat miercuri, la dezbaterea din Parlamentul European dedicată aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, că blocarea României în afara...