Desi n-avem buget si leul e la minim istoric, Liviu Dragnea anunta: Cu cifrele pe masa. Viitorul suna bine!

Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 16:50
11797 citiri
Desi n-avem buget si leul e la minim istoric, Liviu Dragnea anunta: Cu cifrele pe masa. Viitorul suna bine!
Foto: Captura video Facebook/Liviu Dragnea

Presdintele PSD Liviu Dragnea s-a intors din vacanta si a convocat o sedinta la care participa ministrul de Finante Eugen Teodorovici, ministrul Economiei Niculae Badalau, seful ALDE Calin Popescu Tariceanu si consilierul guvernamental Darius Valcov.

Momentul a fost imortalizat si fotografia a fost postata pe pagina de Facebook a lui Dragnea, insotita de mesajul: "Cu cifrele pe masa. Viitorul suna bine!".

In lipsa altor detalii, nu e foarte clar la ce anume se refera mesajul optimist al lui Liviu Dragnea. Judecand dupa functiile celor prezenti la masa, am putea fi tentati sa credem ca anuntul liderului PSD se refera la economie.

Realitatea acestor zile insa indica tocmai contrariul: viitorul nu suna deloc bine, din mai multe motive.

Fara proiect de buget, desi prima luna din an se apropie de final

Printre marile probleme ale Romaniei se numara faptul ca, desi prima luna din an se apropie de final, Cabinetul Dancila nu a publicat proiectul de buget pentru 2019. Membrii Executivului dau continuu asigurari ca asta nu implica niciun pericol, insa nici macar partenerii politici nu par sa-i creada.

Liderul UDMR, Kelemn Hunor sustine ca este practic imposibil ca problema sa se rezolve intr-o saptamana-doua, cum tot promit ministrii si liderii PSD.

"Consider o mare iresponsabilitate faptul ca Guvernul nu a venit cu un proiect de buget cel mai tarziu in decembrie 2018. Este un mesaj foarte foarte prost si am sperat ca in ianuarie vom avea o sesiune extraordinara. Nu este un proiect de buget elaborat, nu stiu ce motive ar putea sa fie si, intre timp, este un haos pentru ca administratiile publice nu pot sa isi faca niciun fel de plan, intreprinderile, intreprinzatorii, nimeni in aceasta tara nu poate sa isi faca planuri fara buget, si functioneaza in stand by", a spus Kelemen.

Hunor e de parere ca, daca bugetul ajunge in Parlament in februarie, un proiect viabil se va contura abia la sfarsitul lui martie sau chiar la inceputul lui aprilie.

"Acesta este intervalul in care tara va functiona fara buget, nu este bine, este rau, este inacceptabil", a mai spus Kelemen.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, a subliniat ca lipsa bugetului e o problema si a cerut Guvernului sa prezinte proiectul de urgenta. Danca a mai spus ca Darius Valcov si "subordonatul acestuia", Eugen Teodorovici, "masluiesc datele privind executia bugetara pe anul 2018 pentru a raporta un deficit bugetar fals".

"Consilierul primului-ministru Darius Valcov si subordonatul sau, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, incearca pe ultima suta de metri sa cosmetizeze datele privind executia bugetara astfel incat sa se incadreze in tinta de 3% din PIB.

Am aratat public reteta lor secreta de falsificare a deficitului bugetar care nu a fost infirmata nici de comisarul european Corina Cretu, nici de alte persoane si in acest moment incearca sa masluiasca aceste date incluzand venituri din fonduri europene din anii precedenti fara a fi trecute la cheltuieli sau raportand incasarile din dividendele anticipate ale companiilor de stat, acestea urmand a fi considerate venituri abia pentru anul in curs, anul 2019.

Incearca sa raporteze un deficit bugetar fals, care nu are legatura cu executia bugetara a anului trecut si de aceea nu sunt in masura sa vina cu un proiect de buget pentru anul 2019, care in absenta aplicarii ordonantei 118 ar provoca un deficit bugetar de aproape 5% din PIB", a declarat Ionel Danca.

Euro atinge, zilnic, un nou maxim istoric

Nu intelegem la ce viitor luminos se refera Liviu Dragnea nici daca ne uitam la cifrele cursului valutar. Va reamintim ca euro a atins si astazi un nou maxim istoric in raport cu moneda nationala: 4,7648 de lei/unitate, cu 0,17% mai mult fata de miercuri. Practic, din cele 25 de zile ale lunii ianuarie, in 11 dintre ele moneda europeana a atins un nou maxim istoric.

Evident, leul se depreciza si in raport cu alte valute. Spre exemplu, asa cum Ziare.com v-a informat deja, pe 25 ianuarie dolarul american a ajuns la 4,2034 de lei/unitate, in crestere cu 0.36% fata de acum doua zile.

Si francul elvetian a crescut vineri. Acesta a fost cotat la 4,2213 de lei, fata de miercuri cand costa 4,1946 de lei.

Situatia este la fel si in cazul lirei sterline, care se apropie de 5,5 lei. Aceasta a ajuns vineri la 5,4929 de lei, fata de 5,4424 de lei, cat era cotata mieruri.

In plus, continua sa creasca si pretul gramului de aur. BNR a anuntat ca acesta a atins 173,4522 de lei, fata de 173,0400 de lei cat costa miercuri.

Alte masuri PSD-ALDE care risca sa puna economia pe butuci

In plus, multe dintre masurile adoptate de PSD-ALDE prin intermediul Ordonatei 114/2018 risca sa puna economia romaneasca pe butuci.

Astfel, marile banci au anuntat deja ca nu mai pot incuraja creditarea si se pregatesc sa isi reduca din cheltuieli, in vreme ce petrolistii sustin ca ar putea concedia pana la 75% din personal, in conditiile in care cabinetul Dancila le creste taxele si ii obliga, totdata, sa isi vanda productia la pret plafonat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Liviu Dragnea viitorul suna bine, #Dragnea minciuna economie, #Dragnea cifre viitorul suna bine , #PSD