Destinul politic al lui Liviu Dragnea se va decide in Parlament

Joi, 24 August 2017, ora 10:37
7550 citiri
Destinul politic al lui Liviu Dragnea se va decide in Parlament

Daca se intreaba cineva care e agenda politica a presedintelui PSD, ii va fi greu sa raspunda.

In mai multe randuri, Liviu Dragnea a facut caz de legile Justitiei, acel pachet pe care ministrul Toader il pregateste de cateva luni si care a fost facut public ieri, chiar pe 23 august. Va fi acesta salvarea sefului PSD? Dupa cum arata, in cazul in care va trece de Parlament, da.

Principalul obiectiv al liderului social-democrat pare sa fi fost inca de la inceput acela de a stopa actiunile procurorilor in ce priveste coruptia politicienilor. A reusit mai mult sau mai putin. Cu totii simtim ca activitatea DNA a incetinit si pare ca toata lumea, procurori si judecatori, asteapta ca lucrurile sa se clarifice pe scena politica pentru a se misca in consecinta.

Dar clarificarea se amana si, probabil, clasa politica va astepta si ea alegerile din 2019, adica o clarificare venita de la cetateni.

Vestea buna pentru o parte a opiniei publice e ca in PSD lucrurile sunt extrem de incalcite la aceasta ora. Liviu Dragnea este inca seful partidului, iar accesul sau la resurse se face prin doi-trei ministri care trebuie sa reziste atacurilor tot mai precise venite dinspre Mihai Tudose.

Liderul PSD si-a pierdut mult din influenta dupa deplorabila motiune de cenzura in care partidul de la guvernare a votat impotriva propriului executiv, o situatie inedita pentru politica romaneasca.

Un astfel de episod lasa rani serioase atat in partid, dar si in ce priveste relatiile din Parlament.

Faptul ca Liviu Dragnea nu mai are tractiune politica e demonstrat de raportul de forte dintre el si Klaus Iohannis. Daca la inceputul anului, atat seful PSD cat si aliatul Calin Popescu Tariceanu trimiteau sageti si amenintari cu suspendarea catre Cotroceni, astazi punerea pe agenda publica a unui astfel de subiect nu ar mai avea niciun fel de sustinere publica.

Distanta dintre Iohannis si Dragnea a devenit irecuperabila. Cred ca liderul PSD are putine sanse sa intoarca realitatea in favoarea sa astfel incat sa devina un candidat credibil in cursa prezidentiala din 2019.

Pierzand aceasta magie de a avea puterea sa castige Cotroceniul, in opinia mea, va pierde si partidul in viitorul apropiat cu conditia ca legile lui Toader sa fie stopate de protestele din societatea civila si de Uniunea Europeana.

Cine se aliniaza la start si de ce

Daca Liviu Dragnea nu mai are nicio sansa in fata lui Iohannis, in PSD se va deschide o adevarata cutie a Pandorei. Social-democratii nu pot sa nu incerce sa castige cursa prezidentiala, asa ca au nevoie de un candidat cu sanse.

Cu cat se apropie termenul, cu atat cautarile, propunerile si autopropunerile vor deveni mai febrile. Ca sa aiba sanse in cursa prezidentiala, candidatul PSD are nevoie de sustinerea partidului, deci trebuie sa ajunga seful formatiunii.

Aceasta e provocarea cu care se va confrunta PSD incepand din toamna. Iar la start, pentru preluarea partidului, se vor alinia frumos cel putin trei politicieni cu sanse:

  1. Mihai Tudose, seful Guvernului, care, vrea nu vrea, va fi impins in fata de cel putin o grupare din partid care isi doreste sa supravietuiasca politic;
  2. Gabriela Firea care din postura de primar al Capitalei se gandeste ca are sanse si resurse sa ajunga la Cotroceni, devenind prima femeie presedinte al Romaniei;
  3. iar ultimul, dar nu cel din urma, este Victor Ponta, care chiar daca a plecat din partid va incerca sa gaseasca o solutie de preluare a PSD sau a unei bune parti din el pentru a putea intra din nou in lupta cu Iohannis
.

La PSD, mai sunt si altii care au ganduri de candidatura si vor cauta si ei o oportunitate. Multimea candidatilor si relatiile din interiorul partidului arata cat de mult s-a erodat puterea lui Liviu Dragnea in aceste noua luni de la castigarea alegerilor parlamentare.

Cea mai mare povara a lui este problema cu Justitia pe care incearca sa o rezolve cu disperare.

Intrebarea, in opinia mea, nu este daca Liviu Dragnea va iesi din scena, ci cum si cand. In mod cert, va incerca sa reziste si sa provoace cat mai multe pagube sistemului de justitie, dar cred ca terenul de lupta se va muta in Parlament, acolo unde se vor forma noi tabere si, cel putin, o majoritate de conjunctura care va incerca sa schimbe echilibrul de forte si sa acceada la guvernare.

Daca Liviu Dragnea va pierde presedintia Camerei Deputatilor, va pierde tot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Dragnea PSD justitie, #Dragnea Legea gratierii, #Dragnea presedinte PSD , #PSD