DNA: Liviu Dragnea a utilizat 10 metode de fraudare a votului

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 14:50
14150 citiri
DNA: Liviu Dragnea a utilizat 10 metode de fraudare a votului
Foto: Arhiva

Directia Nationala Anticoruptie a dat publicitatii motivele pentru care a fost inceputa urmarirea penala fata de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Acesta este acuzat de numeroase infractiuni in timpul desfasurarii referendumului, "in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite".

DNA enumara nu mai putin de zece metode prin care secretarul general al PSD a fraudat votul de la referendumul de demitere a lui Traian Basescu, printre care turismul electoral, falsificarea de semnaturi si votul exercitat de minori.

Liviu Dragnea, urmarit penal in dosarul referendumului

"Procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, in calitate de secretar general al unui partid politic, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care sa garanteze validarea acestuia.

Astfel, acesta a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Metodele de fraudare ale lui Dragnea

Conform DNA, "invinuitul Dragnea Nicolae Liviu a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice, de a se implica in:

- exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori;

- folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii (fara a exista cereri in acest sens depuse in termen si aprobate corespunzator);

- obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare;

- practicarea votului multiplu;

- denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu;

- practicarea "turismului electoral" - adica a deplasarii organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atat in sectia de votare la care au fost arondati, cat si la alte sectii de votare din tara;

- falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale;

- falsificarea de semnaturi ale multor alegatori, plecati din tara in momentul referendumului;

- votul exercitat de minori, interzisi judecatoresti si persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala;

- neaplicarea autocolantelor cu mentiunea "VOTAT" pe cartile / buletinele de identitate ale votantilor".

Liviu Dragnea: Sunt invinuit pentru ca impreuna cu milioane de romani am venit sa votam la referendum

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost citat, joi dimineata, la DNA, unde i s-au adus la cunostinta invinuirile. La iesire, el a transmis celor din PSD "sa nu se sperie, sunt viu si nevatamat si vom merge inainte".

Liviu Dragnea, dupa audieri: Sunt viu si nevatamat (Video)

"In esenta, principala invinuire este ca m-am asociat cu mii si zeci de mii de oameni pentru a asigura o prezenta de 50% plus unu la referendum. (...) Eu sunt invinuit pentru ca impreuna cu milioane de romani am venit sa votam la referendum", a spus Dragnea.

DNA a investigat presupuse fraude la referendum in mai multe judete din tara, printre care Teleorman, Olt si Gorj, Mehedinti, Vrancea, Alba si Cluj. Teleormanul este unul dintre judetele care a inregistrat o prezenta record la votul de demitere, la unele sectii de votare fiind de peste 100%.

Parchetul General a deschis, pana in prezent, peste 500 de dosare penale legate de posibile fraude la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, organizat pe 29 iulie.

"Prin cercetarile derulate in aceste dosare penale nu se verifica modul in care au votat cetatenii si nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale", se arata intr-un comunicat al Parchetului, remis Ziare.com.

O.A.

Eveniment Quarterly Report

Liderii coaliției PSD-PNL care au depășit „linia roșie”. „Acele voci care ies de obicei după şedinţele de coaliţie nu sunt scandaluri”
Liderii coaliției PSD-PNL care au depășit „linia roșie”. „Acele voci care ies de obicei după şedinţele de coaliţie nu sunt scandaluri”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă seara, 2 decembrie, că atacurile lansate de unii lideri PNL după şedinţele de coaliţie nu reprezintă "scandaluri" în coaliţie, ci...
Marcel Ciolacu acuză USR de „amatorism politic”. „Nu am văzut o explicaţie mai jenantă decât că eu, PSD, am ajuns să gestionez justiţia”
Marcel Ciolacu acuză USR de „amatorism politic”. „Nu am văzut o explicaţie mai jenantă decât că eu, PSD, am ajuns să gestionez justiţia”
Premierul Marcel Ciolacu a acuzat conducerea USR de "amatorism politic" şi a apreciat drept "jenantă" explicaţia acestora, conform căreia dosarul privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID ar...
#Liviu Dragnea DNA, #Liviu Dragnea frauda referendum, #Liviu Dragnea acuze DNA , #PSD