Dragnea a anulat concediul deputatilor. Care e miza sesiunii extraordinare

Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 18:06
6429 citiri
Dragnea a anulat concediul deputatilor. Care e miza sesiunii extraordinare
Foto: Arhiva/Ziare.com

Camera Deputatilor a fost convocata in sesiune extraordinara ce urmeaza sa aiba loc in perioada 9-31 ianuarie, programul urmand sa fie axat pe adoptarea unor ordonante de urgenta, precum si pe respingerea unor proiecte de lege, a anuntat secretarul Camerei, Ioana Bran, la finalul sedintei Biroului Permanent.

Alesii erau in vacanta de iarna in aceasta perioada. Sesiunea ordinara va incepe cum era normal, la 1 februarie.

De asemenea, marti, de la ora 11:30, va avea loc sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat duminica seara ca luni Parlamentul va fi convocat in sesiune extraordinara pentru ca Guvernul sa poata da ordonante, lucru pe care nu il poate face in prezent deoarece PNL a atacat la Curtea Cosntitutionala legea de abilitare a Executivului de a da ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

PNL, USR si PMP au facut sesizarea la CCR argumentand ca actul normativ in cauza permite Executivului sa se substituie Legislativului si ca, totodata, legea ar permite Cabinetului Grindeanu sa modifice legi organice prin ordonante simple, ceea ce este contrar Constitutiei.

Contestatia opozitiei va fi discutata joi de CCR.

Cum au reactionat USR si PNL

Presedintele USR, Nicusor Dan, a declarat luni ca sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor reprezinta doar un pretext pentru ca Guvernul sa poata emite OUG, astfel incat sa se "treaca" peste legea de abilitare, contestata de Opozitie la Curtea Constitutionala.

"Nu ne e frica de o sesiune extraordinara, insa faptul ca convoci o Camera a Parlamentului pentru ca tu n-ai fost in stare sa scrii o lege de abilitare buna, in opinia mea este rusinos si abuziv. Adica aceasta sesiune extraordinara nu este decat un pretext pentru ca Guvernul sa poata da ordonante de urgenta si astfel sa se treaca peste acea propunere de lege pe care noi am contestat-o la Curtea Constitutionala", a declarat Nicusor Dan.

Cat despre PNL, presedintele interimar Raluca Turcan a declarat ca deputatii liberali vor participa la sesiunea extraordinara.

"Biroul permanent al Camerei Deputatilor a convocat sesiune extroardinara pana la finalul lunii. Parlamentarii PNL vor participa la aceasta sesiune, ea este justificata de intentia Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare. Asadar, noi vom raspunde solicitarilor de a participa la sedintele de plen", a precizat Turcan.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dragnea ordonante urgenta guvern Grindeanu, #vacanta deputati Dragnea ordonante Guvern , #PSD