Dragnea: Candidatul la functia de premier e membru PSD. Iohannis nu va avea niciun motiv constitutional sa-l refuze

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 21:19
14760 citiri
Dragnea: Candidatul la functia de premier e membru PSD. Iohannis nu va avea niciun motiv constitutional sa-l refuze
Foto: Arhiva/Ziare.com

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat miercuri ca guvernul va fi format doar impreuna cu cei de la ALDE, nu si UDMR, iar cel cu care va merge saptamana viitoare la Cotroceni ca propunere pentru functia de premier este actual membru PSD. Intrebat daca se incadreaza in criteriile de integritate anuntate de Klaus Iohannis, Dragnea a spus ca seful statului nu va avea niciun motiv constitutional sa il refuze.

Amintim ca, potrivit legii 90/2001, un condamnat penal nu are voie sa ocupe o functie in Guvern, astfel ca Dragnea nu ar putea fi premier, avand in vedere ca este condamnat definitiv in dosarul Referendumului.

Jurnalistii prezenti la conferinta de joi seara au intrebat insistent daca legal Iohannis va avea motive sa refuze premierul propus de PSD, insa Dragnea a raspuns mereu ca seful statului nu va avea niciun temei constitutional sa faca asta. Refuzand un raspuns clar si prin celelalte declaratii in aceeasi nota, Dragnea a alimentat speculatiile ca el va fi premierul cu care PSD va merge la Cotroceni.

Mai mult, prin precizarea ca cel care va fi propunerea social-democratilor este in acest moment membru in partid, Dragnea l-a scos din bursa zvonurilor pe Vasile Dincu, fostul pesedist actualmente vicepremier in Guvernul Ciolos.

"Cei care au pierdut si Iohannis sa se obisnuiasca cu ideea"

Dragnea le-a sugerat celor care au pierdut alegerile si presedintelui Iohannis sa se obisnuiasca cu ideea ca PSD e la putere si ca premierul si guvernul vor fi impuse de social-democrati.

"In ceea ce priveste propunerea (de premier, n.red.) pe care PSD o va face, va spun ca nu voi face aceasta propunere avand in vedere un avantaj pentru mine, nici pentru Iohannis, nici pentru PSD. Voi face in avantajul acestei tari si aceasta propunere va fi facuta doar la consultari. Acolo va fi facuta prima data. In ceea ce priveste reactia lui Iohannis, eu cred si sper ca toti cei care au pierdut, si dumnealui, ca nu cred ca e vesel, au posibilitatea sa se obisnuiasca cu aceasta idee.

Plec de la prezumtia de buna credinta, sunt un om responsabil, nu am de gand sa promovez un conflict inutil. Vom merge cu o propunere care sa poata sa fie acceptata si din punct de vedere matematic si politic sa nu fie refuzata. Sper ca presedintele sa respecte vointa poporului. (...) Eu nu am de gand sa incalc nicio lege. PSD-ul nu are de gand sa incalce nicio lege. Voi face o propunere care sa indeplineasca conditiile legale, dar si constitutionale", a spus Dragnea.

Nou atac la legea care nu-i permite sa fie premier: In nicio democratie nu e posibil asa ceva

Liderul PSD a reiterat ca in opinia lui legea care prevede ca un condamnat penal nu are voie sa faca parte din guvern este una ce nu-si are locul in nicio democratie.

"Prevederea din lege nu poate fi considerata o incompatibilitate. Nu este nici macar o restrangere a drepturilor fundamentale - dreptul de a fi ales. Membrii guvernului sunt votati de Parlament, deci sunt alesi. Deci nici de restrangere pentru ca restrangerea prevede un termen. Acea prevedere din lege este o abolire, o decadere pe viata, ceea ce in nicio democratie nu este posibil", a reluat Dragnea.

El a insistat, insa, ca PSD nu o va contesta la CCR si nici nu va incerca sa o schimbe in Parlament.

"Acea lege a fost votata fara sa aiba avizul Ministerului Justitiei. Cu toate astea, asa cum am spus, PSD-ul nu va initia nicio procedura la CCR sau in Parlament pentru a modifica acea lege. Daca Avocatul Poporului va ataca la CCR acea lege e numai decizia lui. Eu respect cu sfintenie Constitutia, votul, si programul de guvernare!", a mai spus Dragnea.

Premier sau nu, Dragnea va monitoriza Guvernul

Fie ca va fi sau nu premier, Dragnea are de gand sa monitorizeze atent activitatea viitorului Guvernul. El a anuntat ca la nivelul partidului a fost deja creat "un grup de experti" care sa vegheze asupra actiunilor viitorului Executiv si a modului in care e pus in practica programul de guvernare al PSD.

"Guvernul va fi monitorizat de un grup de specialisti deja stabilit la nivelul partidului care va urmari realizarea angajamentelor la termenele si in conditiile din programul de guvernare. Vor face lunar rapoarte privind eficienta actului de guvenraare si, daca va fi cazul, vor face si propuneri in acest sens, propuneri de orice natura", a declarat Liviu Dragnea.

Intrebat de ce acest grup de monitorizare, Dragnea a explicat ca "cetatenii aleg programe de guvernare asumate de catre partide si este normal ca PSD sa controleze modul in care Guvernul respecta angajamentele din campania electorala".

UDMR doar aliat in Parlament, Tariceanu ramane sef la Senat

Dragnea a subliniat ca ALDE va fi partener de guvernare, nu insa si UDMR.

"In ceea ce priveste relatia cu ALDE, astazi am avut prima intalnire. Discutiile au fost purtate pe marginea programului de guvernare, am avut o discutie aproape finala, urmeaza ca maine si poimaine colegii sa lucreze la compatibilizarea programului de guvernare. Din fericire nu sunt diferente mari.

Am discutat si despre toate zvonurile care au aparut. Nu stiu daca au fost sau sunt presiuni asupra dl Tariceanu. Daca au fost sunt absolut convins ca va spune cat de curand. Din punctul nostrru de vedere, alianta de guvernare este PSD + ALDE. Nu exista niciun fel de ezitare nici din partea noastra, nici din partea ALDE. PSD-ul nu merge singur in Guvern. Asta e discutia finala", a spus Dragnea.

Intrebat ce rol va juca liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, seful PSD a spus ca il va sustine in continuare la sefia Senatului.

Cat despre posibilitatea cooptarii UDMR la guvernare, Dragnea a spus ca nu au existat astfel de discutii si ca, cel mai probabil, va avea loc zilele urmatoare o intalnire pentru a se pune bazele unei colaborari parlamentare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Dragnea PSD premier Iohannis refuzat, #Dragnea PSD rezultat alegeri , #PSD