Dragnea, despre revolta bugetarilor: Cei care primesc salarii marite protesteaza. Veniturile pot scadea, nu salariile!

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 08:28
18806 citiri
Dragnea, despre revolta bugetarilor: Cei care primesc salarii marite protesteaza. Veniturile pot scadea, nu salariile!

Pus fata in fata cu revolta bugetarilor, Liviu Dragnea sustine ca aceia care primesc salarii marite protesteaza, iar legea salarizarii in sectorul public nu se poate aplica fara sa se implementeze si transferul de contributii de la angajator la angajat.

"Romania are bani, problema noastra e ca noi marim salariile, iar cei care primesc salarii marite protesteaza. Nu ne imprumutam", a declarat Dragnea, joi seara, la Romania TV.

Liderul PSD sustine ca ar fi avut si el aceeasi reactie la protestele sindicalistilor ca premierul Mihai Tudose - care a spus ca ar putea sa ia in calcul renuntarea la transferul contributiilor - si a explicat ca legea salarizarii nu poate fi pusa in aplicare fara trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

"Vreau sa spun ca si eu as fi avut poate aceeasi reactie si vreau sa explic asta, pentru ca s-a discutat cu sindicatele si ieri, si astazi si se discuta si maine. As vrea sa si spunem despre ce este vorba, cu tot respectul fata de miscarea sindicala", a precizat Liviu Dragnea.

Veniturile pot scadea, nu salariile! Din cauza unor functionari

Presedintele PSD a exemplificat cu situatia din sistemul public de sanatate si a subliniat ca trebuie facuta diferenta intre venituri, care pot scadea, si salarii, care nu vor scadea in urma transferului de contributii si aplicarii legii salarizarii.

"Fondurile pentru cheltuielile salariale in 2017 sunt undeva la 14 miliarde de lei (in sanatate - n.red.). Pentru 2018, ca efect al legii salarizarii, acest fond creste cu 2,9 miliarde. Sa zicem 3 miliarde de lei in plus la salarii pentru anul viitor.

Sigur ca iti pui intrebarea, daca cele 3 miliarde de lei in plus genereaza proteste. Discutam de 32.000 de oameni din sistemul de Sanatate carora le pot scadea veniturile, nu salariile. Asta este o chestiune pe care o poti aborda separat, punctual si stiu ca premierul, daca nu a facut-o, sper sa ceara, daca nu maine, zilele urmatoare, sa vedem de ce n-au venit informatiile de la Ministerul Sanatatii cand ministrul Muncii si noi in Parlament lucram la legea salarizarii, ma refer la informatiile legate de salarii.

Eu am inteles astazi ca n-au vrut sa dea informatiile de acolo niste functionari, pentru ca, vezi Doamne, sunt date cu caracter personal", a spus liderul social-democratilor.

Dragnea a facut referire la faptul ca venitul unui infirmier poate ajunge la 4.000 de lei, adica egal cu un conferentiar doctor. "Incercam sa punem ordine in aceasta ierarhie salariala", a spus el.

Nu se poate fara transfer de contributii

Presedintele PSD a explicat ca nu se poate pune in aplicare legea salarizarii fara sa se implementeze si transferul de contributii de la angajator la angajat, ceea ce va fi in beneficiul salariatilor.

Altfel, a spus el, daca exista nemultumiri, atunci se poate face o crestere a salariilor cu 5% si lucrurile pot ramane la fel.

"Despre mutarea contributiilor, normal ca premierul a avut o astfel de reactie, poate ca as fi avut-o si eu, pentru ca aici poti sa spui asa: bun, daca va deranjeaza aceasta mutare de contributii, care mareste contributia la pensii pentru fiecare, o dam la o parte, dar asta inseamna ca nu mai punem in aplicare legea salarizarii.

A, pai nu, ca legea salarizarii o vrem. Pai nu, ca una fara alta nu merge. Si atunci, sigur ca poti sa ai o astfel de reactie. Pe de alta parte, daca marim cu 3 miliarde fondul de salarii, vorbim la sanatate, si tot sunt nemultumiri, atunci facem altceva, nu mai marim cu 3 miliarde, marim cu 5%. La fiecare 5% si atunci nu mai sunt suparari", a afirmat Liviu Dragnea.

Citeste si Guvernul admite ca unele salarii scad de la 1 ianuarie. Angajatii din Sanatate nu renunta la proteste

Amintim ca miercuri circa 6.000 de oameni au demonstrat in Piata Victoriei, la Guvern, si ca joi au inceput un protest national angajatii de pe ambulante.

La Guvern negocierile continua si vineri, dupa mai multe runde fara succes.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...