Dragnea ii cere lui Ciolos sa amane un an reducerea TVA si eliminarea supraaccizei la carburanti. Erau masuri prevazute de Ponta

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 14:35
36718 citiri
Dragnea ii cere lui Ciolos sa amane un an reducerea TVA si eliminarea supraaccizei la carburanti. Erau masuri prevazute de Ponta

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut actualului premier, Dacian Ciolos, sa amane cateva reduceri de taxe care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie, cu toate ca aceste diminuari de biruri sunt incluse tocmai in Codul Fiscal elaborat in vremea Cabinetului Ponta.

Argumentul invocat de Dragnea intr-un interviu acordat Stiri pe Surse a fost ca masurile respective nu sunt in concordanta cu noul program PSD de guvernare.

Imediat a venit si reactia de la Guvern. Purtatorul de cuvant Liviu Iolu a transmis ca premierul este de acord sa nu puna presiune pe bugetul de anul viitor.

Premierul Dacian Ciolos "va proroga aceste termene (de reduceri prevazute in Codul Fiscal - n.red.), pentru ca principiile acestui guvern - predictibilitate si responsabilitate - raman valabile pana la finalul mandatului", a declarat Iolu pentru News.ro.

Iata mai exact ce i-a cerut liderul PSD lui Ciolos:

 • - sa amane reducerea TVA la 19% in 2017: PSD vrea sa o mentina la 20% in urmatoarele 12 luni si sa o reduca direct la 18% in 2018;
 • - sa amane eliminarea supraaccizei la carburanti, implementata de Guvernul Ponta;
 • - sa pastreze impozitul pe constructii speciale - asa-numita "taxa pe stalp" - introdus tot de Ponta;
 • - sa nu aprobe plafonarea CASS.
 • "Da, astazi de dimineata am avut o discutie foarte buna cu prim-ministrul asupra unor reglementari legislative care urmeaza sa fie prorogate, asa cum s-a intamplat in fiecare an precum si despre nivelul salariului minim pentru anul viitor", arata Dragnea.

  Liderul PSD i-a spus lui Ciolos ca social-democratii vor sa aplice strict programul de guvernare prezentat in campanie. Aceste masuri nu au fost cuprinse in strategia lor, cu toate ca sunt incluse in Codul Fiscal aprobat in vremea Guvernului Ponta.

  "Noi avem in program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar in acelasi timp pastrarea actualei cote de 20% in 2017, deoarece consideram ca reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA in acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor, dar nici consumatorilor".

  De asemenea, Codul Fiscal aprobat in vremea Cabinetului Ponta mai prevedea eliminarea supraaccizei la carburanti din 2017, insa Dragnea nu vrea ca anul viitor sa umble la taxele ce intra in componenta pretului combustibililor.

  "Constatam ca desi pretul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, in Romania pretul la pompa este cel mai mare din UE. Si aici vorbim de pretul fara taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face sa credem ca o reducere a accizei fara o discutie serioasa cu Consiliul Concurentei risca sa nu duca la o reducere a pretului pentru consumatorul final", a sustinut Dragnea.

  Seful PSD arata ca abia dupa ce va primi girul autoritatii de Concurenta va reduce accizele la carburanti cu 6% de la 1 ianuarie 2018.

  Un alt punct al discutiei cu Ciolos a fost legat de impozitul pe constructii speciale, asa-numita "taxa pe stalp". In opinia lui Dragnea, aceasta va trebui eliminata abia "atunci cand marile companii din Romania vor intelege ca profiturile obtinute in Romania trebuie platite aici - ma refer la implementarea Directivei 1164 a CE - sau alte masuri care vor fi aprobate astfel incat companiile sa verse impozitele in Romania daca ele se realizeaza aici".

  De asemenea, introducerea plafonarii CASS nu mai corespunde cu programul de guvernare al PSD, caci social-democratii vizeaza o reducere si o comasare a contributiilor pentru toata populatia si mediul de afaceri incepand cu 1 ianuarie 2018.

  "I-am solicitat totodata domnului premier sa faca tot ceea ce se poate pentru a aduce o parte din cheltuielile de anul viitor in acest an. Aici vorbim de plata arieratelor, subventii agricole sau chiar contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Am solicitat lucrul acesta deoarece este clar ca in acest an spatiul fiscal ramas este mult peste tintele stabilite la inceput de an. A ramas ca dumnealui analizeaza si ne va da un raspuns", a mai spus Dragnea.

  Citeste si:
  România, afectată de secetă în proporție de 70%. Ministrul Mediului invocă restricții privind consumul de apă
  România, afectată de secetă în proporție de 70%. Ministrul Mediului invocă restricții privind consumul de apă
  Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de...
  A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
  A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
  Miercuri, la ora 10:00, a început votul online pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfăşoară în perioada 6-10...