Dragnea ii ironizeaza pe cei ingrijorati de modificarea sistemului de contributii: Ii ajutam pe angajatori sa citeasca de la stanga la dreapta, nu de la dreapta la stanga

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 14:42
6317 citiri
Dragnea ii ironizeaza pe cei ingrijorati de modificarea sistemului de contributii: Ii ajutam pe angajatori sa citeasca de la stanga la dreapta, nu de la dreapta la stanga
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Dragnea

Atat sindicalistii, cat si expertii fiscali au tras numeroase semnale de alarma in ce priveste planul Guvernului de a trece contributiile de la angajat la angajator, concomitent cu o lege prin care sa oblige mediul privat sa nu scada salariile. Insa Liviu Dragnea insista ca masura este una foarte buna si chiar ii ironizeaza pe cei care au emis ingrijorari.

"Ii ajutam pe angajatori sa citeasca de la stanga la dreapta, nu de la dreapta la stanga. Obiectivul nostru este ca toti salariatii sa nu aiba salarii mai mici, ci contributii mai mari", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD sustine ca a discutat cu mai multi oameni de afaceri pe acest subiect si astfel a tras el concluzia ca "niciun om nu se gandeste sa foloseasca schimbarea de procedura pentru a diminua salariile angajatilor". Cu aceasta argumentatie, Dragnea a dat asigurari ca niciun salariu nu va scadea.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a iscat marti polemici aprinse dupa ce a anuntat ca Guvernul va "ingheta" prin lege salariile brute pentru o perioada, inclusiv in mediul privat.

"Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut (...) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca, dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa, va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut", a declarat Ionut Misa, dupa audierea sa in cadrul Comisiei economice a Senatului.

Guvernul vrea sa oblige prin lege privatii sa nu scada salariile dupa transferul contributiilor la angajat: "Statul are dreptul!"

Intrebat cum poate fi obligat un agent privat sa mentina nivelul salariului brut, el a sustinut ca va fi o dispozitie legislativa prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv ca va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plateste in prezent un angajator pentru un angajat.

Insa daca pentru mediul privat expertii nu s-au pus inca de acord daca statul poate da aceasta obligativitate fara sa incalce drepturile constitutionale, cei mai ingrijorati de trecerea contributiilor in seama angajatului sunt bugetarii. Astfel, acestia se tem ca majorarile salariale promise de Guvern nu se vor regasi in buzunarul lor ci, din contra, le vor scadea lefurile dupa ce masura va intra in vigoare.

Astfel, miercuri la pranz mai multi lideri sindicali, printre care presedintele Confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, dar si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, s-au dus la sediul Guvernului pentru a cere lamuriri si asigurari.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, sindicalistii au fost primiti la discutii de premierul Mihai Tudose, ministrul Finantelor, Ionut Misa, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, dar si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Poate Guvernul sa oblige privatii sa pastreze salariile la un anumit nivel? Cum ar putea s-o faca fara sa incalce Constitutia

A.S.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...