Dragnea insista ca ambasada sa fie mutata la Ierusalim: Statele Unite cred ca e foarte ingrijorata sa nu cumva sa le dea afara din ONU

Joi, 03 Mai 2018, ora 22:29
7825 citiri
Dragnea insista ca ambasada sa fie mutata la Ierusalim: Statele Unite cred ca e foarte ingrijorata sa nu cumva sa le dea afara din ONU

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a insistat, joi, ca Romania ar trebui sa isi mute ambasada la Ierusalim, in ciuda recomandarilor UE si ONU, si ca premierul Viorica Dancila nu are niciun motiv sa isi dea demisia, asa cum i-a cerut Klaus Iohannis.

Liderul PSD sustine ca si Guvernul are constitutional atributii in ce priveste politica externa si in ce priveste agrearea pozitiilor exprimate cu seful statului aceasta nu ar fi necesara, pentru ca nici Iohannis nu i-a zis lui Dancila ce a facut el in vizitele sale externe.

"S-a discutat mult de competentele pe politica externa. In Constitutie, daca e citita cu atentie, e un articol important in care se spune ca Guvernul are competente in limitele stabilite de Parlament. (...) Nu trebuie sa ia premierul mandat de la presedinte ca sa mearga in afara. Eventual, daca e nevoie, poate sa ia de la Parlament.

Ar trebui sa vedem ceilalti care mai merg in afara tarii cu cine s-au consultat cand au sustinut anumite decizii, la Bruxelles, de exemplu. (...) Si doamna Dancila a asteptat de la presedinte. Dinspre Cotroceni nu a venit, au fost intalniri care au fost la Bruxelles, dna premier a tot asteptat...", au fost argumentele cu care si-a sustinut Dragnea pozitia.

Dragnea: Nu am vazut memorandumul, am aflat de la Tapalaga

Dragnea a sustinut ca el nici nu a vazut memorandumul privind mutarea ambasadei la Ierusalim, secretizat de Guvern, ci ca a aflat de el din presa, asta desi el a fost primul care a vorbit public de el intr-o emisiune la Antena3.

"In acel memorandum se vorbeste de o analiza a oportunitatii. Nu l-am vazut, am ascultat ce s-a spus. Am si spus-o in emisiune ca am aflat de la un site cu state vechi de plata, G4, care a primit informatia din interiorul Guvernului. Am foarte mare incredere in ceea ce spune dl Tapalaga", a spus ironic Dragnea.

ONU, diplomatia ceausista si o noua vizita in Israel, odata cu Trump

Intrebat ce a spus premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre intentia enuntata de Guvernul roman, liderul PSD, care a fost si el in Israel in acelasi timp cu Viorica Dancila, a prezentat din nou ceea ce el considera a fi avantajele mutarii ambasadei.

"Israelul nu poate decat sa sprijine, pentru ca e o dorinta pe care eu o consider legitima ca ambasadele sa se mute in Ierusalim, pentru ca oricum toate intalnirile oficiale in fapt au loc acolo.

Pentru Romania ar fi o oportunitate uriasa. Dincolo de avantajele care tin de logistica, identificarea de spatiu, plata cheltuielilor aferente, e vorba de avantaje strategice", a sustinut seful PSD.

Intrebat de jurnalisti daca este bine ca Romania sa mearga inainte pe acest drum in ciuda a ceea ce spun oficialii ONU si UE, Dragnea a incercat sa faca o ironie, insa a sfarsit prin a stalci limba romana.

"S-a adoptat vreo rezolutie la ONU? Sunteti sigura de ceea ce spuneti? Eu am auzit ca nu s-a adoptat o rezolutie. Statele Unite cred ca e (sic!) foarte ingrijorata (sic!) sa nu cumva sa le dea afara din ONU", a raspuns Dragnea intrebarilor unei jurnaliste.

"Noi sustinem continuarea negocierilor de pace, identificarea unor solutii agreate de ambele parti, dar de 70 de ani aceste negocieri nu avanseaza si conflictul nu se stinge. Vad ca se plange foarte mult dupa diplomatia ceausista. Poate sunt momente cand trebuie sa existe curaj sa se ia o decizie importanta care aduce avantaje pentru Romania. Am zis poate", a adaugat liderul PSD.

In final, jurnalistii au vrut sa afle si daca Dragnea are planuri sa mearga iar in Israel, de data aceasta in acelasi timp cu presedintele american Donald Trump.

"Nu ati spus daca mergeti la Ierusalim cand merge si Trump", a afirmat unul dintre jurnalisti. "Asa e, nu am spus", a raspuns misterios Dragnea.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com