Dragnea, intre Palatul Victoria si puscarie. Ce urmeaza?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 22 Iunie 2017, ora 06:32
29165 citiri
Dragnea, intre Palatul Victoria si puscarie. Ce urmeaza?

Liviu Dragnea a invins, dar e o victorie fara glorie, o victorie a disperarii smulsa unui partid in mod evident socat de ceea ce traia.

Ceea ce noi am vazut in Parlament a fost un vot al fricii, cu parlamentarii supravegheati ca infractorii de un infractor si obligati sa voteze la vedere.

Daca dl Dragnea era foarte sigur de sustinerea partidului, de ce nu a lasat partidul sa voteze liber?

Scorul arata de ce.

In pofida terorii, Liviu Dragnea nu a obtinut decat o victorie la limita, cu doar 8 voturi peste minimum, venite cel mai probabil inclusiv de la minoritati, daca nu cumva doar de acolo. Aceste 8 voturi dau masura fragilitatii majoritatii, umbra celei care era in ianuarie.

Iar victoria a fost platita cu pretul umilirii partidului si al fiecarui parlamentar PSD, cu pretul antagonizarii electoratului nationalist, care a vazut cum PSD era gata sa vanda simboluri nationale intangibile vreme de 20 de ani, in schimbul voturilor maghiarilor care au sfarsit prin a umili si ei PSD.

Aceasta victorie ar putea fi infrangerea lui Liviu Dragnea.

Citeste si analiza 10 efecte ale motiunii de cenzura. Liviu Dragnea, o victorie a la Pirus

Tot acest scandal in care a tarat partidul incercand sa dea jos un om pus tot de el, o echipa pusa tot de el, practic pe persoana fizica, il vulnerabilizeaza extrem pe Liviu Dragnea. Nu mai e lider maxim. Soclul e tandari.

Cu siguranta, partidul nu ii va mai permite sa ia numirea pe cont propriu. Deja lucrul acesta razbate din declaratiile pesedistilor.

Daca Liviu Dragnea spera ca va putea pune o marioneta personala in locul lui Sorin Grindeanu, asa cum ar fi fost Sevil Shhaideh, cred ca se insala amarnic.

La acest scor al motiunii, primul care nu va accepta va fi chiar PSD, care nu isi mai poate permite o noua aventura.

Cel mai probabil, in PSD, incepe o batalie crunta pentru numele premierului si, apoi, pentru fiecare ministru in parte. Taberele se vor razboi, iar Liviu Dragnea nu va mai fi in pozitia sa dea cu pumnul in masa pentru a transa lupta.

Ramane de vazut daca din aceasta framantare se va desprinde noul lider al PSD. Gabriela Firea? Capul lui Liviu Dragnea atarna acum intr-o bucatica de piele, subtire cat 8 voturi, si acela care va ridica primul sabia va prelua sceptrul.

Pe de alta parte, nu ma astept ca Liviu Dragnea sa cedeze usor. El nu isi joaca doar puterea, isi joaca si libertatea si CCR i-a facut in doua zile doua uriase cadouri indelung asteptate.

Marti a fost emisa motivarea Deciziei CCR 304/2017 de respingere a sesizarii Avocatului Poporului in privinta Legii 90, care ii interzice unui condamnat sa fie membru al Guvernului.

Si aceasta motivare obliga Parlamentul sa puna ministrilor aceleasi conditii ca in cazul parlamentarilor, care nu au nicio restrictie referitoare la cazier. Deci o OUG in baza deciziei CCR, sever criticata in opinie concurenta de judecatorul Livia Stanciu, si Liviu Dragnea poate deveni premier.

Miercuri, CCR a emis motivarea la respingerea exceptiei Bombonica, in care impune legiuitorului sa introduca pragul de prejudiciu in infractiunea de abuz in serviciu.

De ce este aberanta aceasta decizie am explicat deja, iar opinia concurenta a Liviei Stanciu ii pune la zid pe restul judecatorilor.

Dar fapt este ca Liviu Dragnea este fie la un pas de condamnare, fie la un pas de salvare, pas care inseamna o simpla ordonanta, care sa stabileasca un prag peste 108 mii de lei, adica prejudiciul care ii este imputat.

Acestea au fost si au ramas mizele marelui scandal si cred ca Liviu Dragnea va lupta pana la ultima suflare si cu toate armele, pentru a pastra controlul asupra Guvernului care sa ii emita ordonantele salvatoare.

In discursul de la motiune promitea, practic, o ofensiva impotriva Justitiei si ar putea face din aceasta promisiune stindardul de recaptare a partidului: coalizarea impotriva dusmanului comun - Justitia.

Cred ca, pana sa isi stabileasca propunerea de viitor premier, PSD va continua sa treaca prin mari convulsii.

Partidul este ranit, a pierdut enorm inclusiv din solidaritate, aceea reala, nu cu biciul, suporta consecintele uriase ale erorilor unui lider pe care aproape l-a zeificat.

E o situatie de cosmar in care il tine pe linia de plutire doar un indelungat exercitiu al disciplinei. Situatia in care un partid face o mare victorie din faptul ca si-a demis propriul Cabinet dupa ce si-a demonizat propria alegere si propria guvernare.

Si ce va iesi din aceste convulsii interne va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis. Adica o coalitie de guvernare sangeranda, slabita pana la limita a 8 voturi, va infrunta un presedinte pe pozitii de maxima putere, dupa confirmarile externe spectaculoase.

Si aceasta slabiciune se poate accentua pana la pierderea cu totul a majoritatii, deoarece V. Ponta si S. Grindeanu nu pleaca in neant, ci, cel mai probabil, la Pro Romania, adica la ceea ce se va transforma in noul UNPR, gata sa preia tot ce va veni de la PSD si ALDE.

Faptul ca presedintele nu va organiza consultari decat luni face situatia si mai delicata pentru Liviu Dragnea. Adrenalina momentului a functionat ca anestezic, insa, pe masura ce ea se va duce, partidul ar putea realiza din ce in ce mai dureros si terifiant situatia in care l-a adus Liviu Dragnea.

Deci nu vad niciun motiv pentru care presedintele ar accepta sa-i numeasca lui Liviu Dragnea o marioneta, chiar daca partidul ar ajunge totusi sa consimta la asa ceva.

Dupa cum ar putea infrunta si pericolul de a se trezi cu desemnarea unui greu al partidului, un preferat la baronilor, care sa se puna pe hacuit Justitia si muls bugetul.

Ambele variante ar fi letale pentru Romania si nu pot sa sper decat ca presedintele este constient de marile pericole: distrugerea Justitiei si devalizarea bugetului.

Din pacate, dinspre ceea ce numim acum Opozitie nu vad nicio solutie viabila de formare a unei noi majoritati.

Pana acum, Klaus Iohannis a jucat foarte bine in aceasta criza, ajutat si de agenda externa, dar partitura domniei sale de-abia incepe cu adevarat.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...