Dragnea pregateste razboiul final

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 07:57
13859 citiri
Dragnea pregateste razboiul final

In tara tuturor blaturilor, unde pana si portarii au o "intelegere" cu seful, iar soferii merg "pe mana" cu directorii, unde culmea politicii sta in cacealma si baza ei de zi cu zi sta in intelegerile pe sub masa, un razboi politic adevarat, autentic intre partide si diferitele centre de putere interferate intre acestea, nu poate fi decat o veste buna pentru viitorul politicii romanesti.

Din acest motiv, declaratia de razboi a lui Dragnea adresata chiar si unor "ei" fara nume si chip, asadar unui grup nedefinit, este fie o noua cacealma a liderului PSD, fie tradeaza ruperea unor intelegeri la fel de misterioase ca si identitatea celor cu care avea un "blat" si carora acum le spune ca pacea s-a incheiat.

Ce-o vrea sa spuna Dragnea cu pilda ca de acum "nu mai intoarcem obrazul" numai el poate sti, dar din punctul de vedere al insanatosirii politicii, al curatarii ei de intelegeri facute peste votul romanilor si dincolo de legile si mecanismele unui stat democratic, nu poate fi decat o veste salutara.

Privind insa la istoria politicii pe care Liviu Dragnea a practicat-o cel putin de cand se afla in fruntea PSD, este foarte posibil ca declaratia de razboi sa fie in realitate inca un joc de cuvinte si amenintari in gol, dupa cum ne-a obisnuit liderul social democrat, cand vine vorba de relatiile pe care le-a dezvoltat fie cu presedintele Iohannis, fie cu anumite institutii ale statului.

Dragnea este, totusi, sa nu uitam, autorul unei bune intelegeri cu presedintele Klaus Iohannis inca de pe vremea cand abia preluase conducerea partidului dupa caderea lui Ponta. Citita din acest unghi, declaratia de razboi ar putea fi interpretata ca se adreseaza lui Klaus Iohannis.

Un razboi cu presedintele nu poate avea, daca este declansat acum, decat un singur castigator. El ar trada si mai clar neputinta PSD, daca se transforma intr-un razboi de uzura, iar daca va lua forma radicala, adica se va merge pana la suspendare, asa cum unii o tot anunta de ani de zile, este calea sigura spre sinuciderea politica a lui Liviu Dragnea.

In plus, daca Liviu Dragnea isi va fi pierdut intr-atat simtul realitatii si chiar va merge pana acolo, pe valul recredibilizarii si intaririi oricum a lui Iohannis, actiunea de suspendare il va transforma pe presedinte nu doar intr-un erou, ci si in singurul personaj responsabil al politicii romanesti.

In concluzie, pasind pe un astfel de teren cred ca PSD s-ar pregati nu doar sa renunte la guvernare, dar sa-si ia adio si de la urmatoarele alegeri prezidentiale, cat si de la parlamentarele de peste trei ani.

O alta posibilitate, ceva mai realista, ar fi ca razboiul lui Dragnea sa fie adresat acelor institutii impotriva carora atat el, cat si partidul au tot promis inca din campanie ca vor lupta. Institutii de forta, descrise in mesajele pesedistilor ca facand diverse jocuri nedemocratice si care actioneaza netransparent si interfereaza in campul politic, desi nu au niciun fel de legitimitate electorala.

Scenariul este intarit si de faptul ca declaratia de razboi a sefului PSD a venit ca raspuns la intrebarea unui jurnalist care-l provoca sa comenteze zvonurile legate de vizita oficiala pe care o va face in Israel alaturi de iubita sa si zilele libere pe care le vor petrece impreuna dupa asta.

Poate ca Dragnea s-a infuriat ca un jurnalist stie cand si cu cine pleaca si cat sta in Israel. Si s-o fi gandit ca astfel de informatii nu au cum sa ajunga in presa decat prin intermediul unor fosti "aliati" carora a venit cazul sa le declare razboi.

Ironia face insa ca PSD are deja deschise nenumarate campuri de razboi, care mai de care mai dureroase, de la cele economice si fiscale, pana la cele cu domenii extrem de sensibile precum Justitia, si pe care le-a lasat in suspendare fara a fi transate in niciun fel.

In loc sa le inchida pe rand pentru a merge inainte, PSD mediteaza acum la ce poate face sa se scoata singur de la guvernare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Dragnea razboi Iohannis , #PSD