Liviu Dragnea si ministrul Justitiei nu vor gratiere pentru fapte de coruptie UPDATE: Ce spune Kovesi

Marti, 07 Martie 2017, ora 13:32
14534 citiri
Liviu Dragnea si ministrul Justitiei nu vor gratiere pentru fapte de coruptie UPDATE: Ce spune Kovesi
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Seful PSD, Liviu Dragnea, si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-au pronuntat amandoi, marti dimineata, impotriva initiativei lui Serban Nicolae de a gratia si coruptii.

"Eu nu sustin o lege a gratierii pentru fapte de coruptie. Categoric, nu. Pe de alta parte, nu e cazul sa ne inflamam. Oricine poate depune amendamente, dar eu spun ca doar legea gratierii nu rezolva problema.

Ministrul Justitiei trebuie sa ajunga la CEDO, sa vorbeasca cu presedintele CEDO. Nici nu cred ca este o graba foarte mare cu aceasta lege, pentru ca ea nu rezolva problema.", a spus Dragnea, prezent marti dimineata, la Inalta Curte, unde se judeca o contestatie depusa la executarea pedepsei in Dosarul Referendumul.

"In acelasi timp, trebuie impreuna cu colegii din Guvern si cu primul ministru sa conceapa un plan complex pentru rezolvarea problemei, care tine si de investitii in infrastructura penintenciarelor", a adaugat Dragnea, citat de News.ro.

Intrebat daca ceea ce declara el acum este punctul de vedere al PSD, avand in vedere ca Serban Nicolae spune ca nu s-a consultat cu partidul, liderul PSD a raspuns:

"Oricine poate depune amendamente. Eu cred ca vor mai fi amendamente depuse de parlamentari, este dreptul lor. Oricum, este cale lunga pana la decizia finala, vor fi dezbateri in comisii. Reiterez rugamintea catre ministrul Justitiei sa se implice in aceasta dezbatere si colegii mei din comisiile juridice sa cheme la dezbateri Uniunea Judecatorilor, Asociatia Magistratilor, experti de la Consiliul Europei, experti de la Comisia de la Venetia, pentru ca este un subiect foarte important".

La randul sau, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca nu a citat propunerea facuta de Serban Nicolae, dar ca, "personal", nu este de acord ca gratierea sa se aplice si faptelor de coruptie, transmite Mediafax.

"Citesc si eu propunerea si facem un punct de vedere al Ministerului Justitiei. Mai curand cred ca este o optiune personala, o initiativa a senatorului Serban Nicolae", a declarat Tudorel Toader, la intrarea in sediul ISN, unde are loc bilantul Ministerului Public.

UPDATE 13:32 La iesirea de la sedinta respectiva, ministrul a mai facut unele declaratii despre acest subiect.

"Daca vrem sa vorbim riguros, nu se gratiaza coruptii, se gratiaza pedepsele pentru fapte de coruptie. Am aflat si eu din presa de initiativa aceasta. Ministerul Justitiei a dat aviz pe proiectul initial si noi ne mentinem avizul dat la momentul respectiv. Inteleg ca este initiativa domnului senator Serban Nicolae si dansul o va sustine (...) Exclus, cum sa nu se recupereze prejudiciul? Este o initiativa personala, nu-i a Ministerului Justitiei, sa o sustina dansul".

Si sefa DNA, Codruta Kovesi, a exprimat cu aceeasi ocazie un punct de vedere:

"Nu as vrea sa comentez amendamentul vreunui parlamentar. Pot sa spun ca, in ceea ce priveste proiectul privind gratierea, noi am transmis punct de vedere la CSM si ne insusim in totalitate toate obervatiile tehnice la acel moment.

In subsidiar, pot sa va spun ca, in opinia noastra, gratierea nu ar trebui sa se aplice celor care au comis fapte de coruptie si, totodata, nu ar trebui sa se aplice atunci cand prejudiciile aduse statului nu au fost recuperate".

Amintim ca Serban Nicolae, seful Comisiei Juridice din Senat, a depus, luni, un amendament la Legea gratierii, aflata in dezbatere, prin care se gratiaza si fapte de coruptie precum luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

"E un punct de vedere. Unii, spre exemplu, vor ca unii sa faca puscarie doar in weekend. E parerea lor ca inchisoarea ar trebui facuta doar in weekend. Ratiunea o vom discuta in comisie, nu am de ce sa dau raspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide (...) Opiniei publice ii voi da maine, facem dezbatere cu toate institutiile implicate. Nu e niciun secret", a declarat senatorul PSD Serban Nicolae, citat de Mediafax.

Intrebat daca a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Serban Nicolae a spus ca nu a fost abordat acest subiect.

Legea gratierii intra marti in dezbatere la Comisia Juridica, incepand cu ora 14:00.

Citeste si Legea gratierii a primit aviz pozitiv de la CSM, dar cu doua obiectii

Amintim ca, pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, un proiect de lege privind gratierea unor pedepse, motivand ca penitenciarele din tara sunt supraaglomerate, iar CSM a dat aviz favorabil, dar a fost insotit de doua obiectii.

Vezi si Un judecator a analizat legea gratierii: A gasit mai multe probleme si neclaritati

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Dragnea gratiere coruptie Serban Nicolae , #PSD