Dragnea, tot mai puternic

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 08:53
10868 citiri
Dragnea, tot mai puternic

Cate texte si analize, opinii sau sentinte n-ati citit in care Liviu Dragnea era declarat terminat, expirat, ca si disparut din viata politica, la un pas de a fugi pe urmele lui Mazare prin Brazilia sau Madagascar? Numai in ultimele luni cred ca s-au scris zeci si sute de astfel de condamnari virtuale la adresa liderului PSD de Teleorman.

In ciuda tuturor gafelor si nefacutelor pe care Dragnea nu le-a ratat parca intentionat, macar faptul ca si-a dat singur jos doi premieri si are emotii la votul celui de-al treilea Guvern, totul in mai putin de un an, liderul PSD ramane nu doar ca in picioare, nici macar dosarul DNA nu pare sa-i ameninte cine stie ce viitorul politic, dar ar putea sa para in ochii multor oameni un politician care devine tot mai puternic.

Pe masura ce mai schimba un premier ca asa i s-a casunat dimineata cand s-a dat jos din pat, oricata putere ar pierde in ochii expertilor si analistilor care stau de dimineata pana seara la televiziunile de stiri, Liviu Dragnea devine un politician care atrage atentia macar pentru succesul cu care isi schimba echipa cu care guverneaza, intr-un ritm si intr-un stil care ar putea fi chiar invidiat de liderii mai colorati din zona ca Vladimir Putin sau Erdogan.

Liviu Dragnea nu mai are nici macar in PSD puterea pe care a avut-o imediat dupa alegeri din decembrie 2016, dar asta nu inseamna ca ultimele zbateri si crize de la varful partidului nu au fost castigate tot de liderul din Teleorman, nemultumind pe unii, dandu-le altora si tot asa, ca o morisca pe care un copil o invarte luand ochii si mintile celorlalti copii din jur.

Daca il privim din acest unghi, Liviu Dragnea pare sa fi descoperit un perpetuum mobile care-i permite ca oricate nefacute ar face, atat timp cat interfata intre el si cetatean ramane un Guvern mereu reinnoit, gata oricand sa fie sacrificat pentru orice fel de decont si dispus in orice clipa sa-si asume "deviationismul" de la un program de guvernare care a ajuns atat de fictiv incat se scrie practic singur de oricate ori e nevoie.

O schema de lucru pe care liderul PSD incepe s-o descopere chiar in timp ce o foloseste tot mai abil. Chiar si daca doar disperarea l-a adus pe Dragnea in aceasta situatie atat de ambigua si obscura, detinand o putere tot mai greu de cuantificat in termenii politicii clasice, atat in partid cat si in stat, fie el in cel "paralel" sau cel "de drept", liderul social democratilor este ca "raul" necesar de care intreaga societate are nevoie pentru a pune in carca lui toate esecurile.

Sa ne imaginam ca "statul paralel" sau vreo alta forta oculta din lume ar avea puterea sa-l extraga pe Liviu Dragnea din varful politicii romanesti si de la conducerea PSD, credeti ca ati identifica rapid un alt pesedist sau politician in capul caruia sa puneti toate deziluziile, nemultumirile si frustrarile adunate in ultimul timp?

N-ar fi tocmai usor, oricare alt pesedist ar veni in fruntea partidului, dincolo de faptul ca nu sunt deloc multi social democrati care sa fie in stare sa tina PSD unit si la guvernare in cazul unei eventuale debarcari a celui mai de succes teleormanean dintre pesedisti.

Pe de alta parte, trucul lui Liviu Dragnea e singurul care il poate trada pe liderul PSD si tot el il poate tranti la pamant mai grav decat orice alta actiune a opozitiei sau a "statului paralel". Scamatoria permanenta pe care o executa Dragnea il poate conserva o perioada, insa il va scoate din joc la prima criza economica mai serioasa care va lovi Romania.

Pana atunci e aproape inutil sa mai vorbim despre promisiunile PSD care au fost implinite, dar nu se vad, despre programul de guvernare care se scrie si rescrie incontinuu ca o carte deschisa a vietii, despre ministri si competente, despre reforme sau modificari legislative.

E superfluu si pentru ca programul prin care PSD incearca sa guverneze a ajuns atat de paralel cu orice realitate, incat te intrebi daca nu cumva partidul a ajuns mai paralel decat statul paralel cu tara si oamenii care au mai ramas in aici.

Altfel, pana in momentul in care va fi doborat definitiv de vreo sentinta sau de vreun vot in plenara a partidului, Liviu Dragnea ramane politicianul care, desi e ca si terminat, pare tot mai viu si mai greu de oprit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Dragnea PSD, #Liviu Dragnea Guvern , #PSD