Trebuia invitata Dancila la Sibiu? Dragnea vine cu acuzatii patriotarde, Iohannis ii desfiinteaza toata pledoaria

Marti, 07 Mai 2019, ora 14:29
15092 citiri
Trebuia invitata Dancila la Sibiu? Dragnea vine cu acuzatii patriotarde, Iohannis ii desfiinteaza toata pledoaria
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, marti, faptul ca Viorica Dancila nu a fost invitata la summit-ul UE de la Sibiu, care se va desfasura pe 9 mai.

El l-a criticat pe presedintele Klaus Iohannis din aceasta cauza.

"Este lipsa de buna-crestere in primul rand. In al doilea rand, lipsa de patriotism. In al treilea rand, inca o expresie a lacomiei politice si de imagine pe care o are Iohannis. Nu cred ca s-ar fi putut intampla oriunde in alta tara din spatiul UE ca cel care s-a autoerijat in organizarea evenimentului sa faca orice ca sa nu fie invitat seful Guvernului, dar asta e", a declarat Liviu Dragnea, intrebat despre faptul ca premierul Viorica Dancila s-a plans ca nu a fost invitata la summit-ul de la Sibiu.

De asemenea, jurnalistii au cerut sa stie daca presedintele Camerei Deputatilor se asteapta sa fie invitat la acest eveniment. "Nu ma omor dupa astfel de invitatii", a fost raspunsul liderului social-demcoratilor.

"Primul ministru al guvernului Romaniei detine presedintia Consiliului Uniunii Europene... Am vorbit cu mai multi colegi din diverse tari care erau socati ca persoana care detine presedintia Consiliului Uniunii Europene nu participa la acest eveniment", a conchis Liviu Dragnea.

Iohannis: Discutia este una putin artificiala

Referitor la acest subiect, presedintele Klaus Iohannis spune ca Viorica Dancila nu poate fi invitata la summit, deoarece reprezentantul Romaniei in Consiliul European este presedintele tarii. In plus, el precizeaza ca la summit nu vor fi "evenimente strict protocolare la care lumea ar sta si ar pierde vremea".

"Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constitutionala a Romaniei este de asa natura ca reprezentantul Romaniei in Consiliul European este presedintele tarii, in cazul acesta - eu. La Sibiu vor fi intalniri numai in format de Consiliul European, nu este prevazuta nicio manifestare in alt format.

Noi facem invitatii pentru Consiliul European doar presedintelui Parlamentului European, care vine in deschiderea Consiliului European si face o prezentare, atat. Este cutuma la Consiliul European. Aceste invitatii le face presedintele Consiliului European, care este domnul Tusk, in consecinta toata discutia este una putin artificiala si izvorata din faptul ca nu se cunoaste prea bine arhitectura constitutionala a Romaniei.

Nu este nicio rea-vointa, nicio rea-credinta, pur si simplu aici este locul presedintelui in Consiliul European si noi ne intalnim aici ca sa lucram si sa lucram la un lucru foarte important: la agenda strategica pentru urmatorul mandat al institutiilor europene", a spus Iohannis, marti, citat de Mediafax.

Declaratiile de azi vin in contextul in care premierul Dancila a precizat, saptamana trecuta, ca pana in acest moment nu a primit o invitatie oficiala din partea presedintelui Klaus Iohannis la summit-ul UE organizat in data de 9 mai la Sibiu, dar a subliniat ca, daca invitatia va exista, ii va da curs.

Intrebata de jurnalisti, Viorica Dancila a sustinut ca nu poate spune in acest moment daca va merge sau nu la Sibiu pe 9 mai.

"Nu pot sa va spun daca merg, nu am fost invitata inca. Daca va exista o invitatie, voi merge", a punctat ea.

Totusi, fostul presedinte Traian Basescu a explicat, sambata, de ce prim-ministrul nici nu a fost si nici nu va fi invitat sa participe la summit: fiecare stat membru are un singur loc in Consiliul European, iar in acest caz va fi ocupat de presedintele Klaus Iohannis.

De altfel, aceeasi explicatie a fost oferita si de europarlamentarul Siegfried Muresan.

Acesta a scris ca "Trebuie sa ii spunem doamnei prim-ministru urmatorul lucru: la Sibiu va avea loc un Consiliu European informal. La aceasta reuniune participa din fiecare tara cate UN SINGUR REPREZENTANT, iar din Romania participa dintotdeauna presedintele Romaniei".

Vezi si Basescu prezinta trucul prin care Dancila poate fi invitata la summit-ul de la Sibiu

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Liviu Dragnea summit UE Sibiu, #Liviu dragnea Dancila summit Sibiu , #PSD