Dragnea vrea mandat de 5 ani in Parlament. De ce sustine cuplarea alegerilor

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 07:39
1756 citiri
Dragnea vrea mandat de 5 ani in Parlament. De ce sustine cuplarea alegerilor

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seara, ca i se pare un lucru firesc ca alegerile prezidentiale si cele parlamentare sa fie organizate la aceeasi data, iar mandatul unui parlamentar sa dureze 5 ani.

"Este firesc sa fie parlamentarele cu prezidentialele si sa avem toate alegerile intr-un an. De ce am zis 5 ani? Din doua motive: nu cred ca e corect sa se micsoreze mandatul presedintelui si alt motiv e ca cele europarlamentare sunt din cinci in cinci ani.

Atunci am avea sansa ca, intre alegerile din 2015 sa zicem si pana in 2020, sa fie 5 ani in care nu sunt campanii electorale, in care nimeni nu mai e tentat sa fie populist, nimeni nu mai e tentat sa faca scandal", a afirmat Dragnea la TVR.

Totodata, el a mentionat ca este nevoie de o clarificare a modului de organizare a campaniilor electorale, facand referire la dosarul "Referendumul" in care a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului organizat in 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

"Am sentimentul profund al nevinovatiei mele. Sunt absolut convins ca nu am incalcat legea cu absolut nimic in ceea ce priveste campania de la Referendum.

In acelasi timp, cred ca este nevoie de o clarificare a modului cum se organizeaza campaniile electorale, pentru ca faptul ca eu ma simt profund nevinovat, faptul ca n-am facut absolut nimic, nu inseamna ca cineva din Justitie nu poate face o confuzie, nu poate intelege intr-un fel o prevedere legala pe care noi o intelegem in alt fel.

Dincolo de orice altceva, dincolo de procesul meu, eu sunt un simplu cetatean, dar mai important este obiectivul de a nu bloca procesele democratice in Romania. Alegerile reprezinta un fundament al democratiei, or, sistemul de alegeri, modul de a face campanie trebuie sa fie atat de limpede si atat de neagresiv si atat de nepericulos pentru cei care organizeza campanii, in asa fel incat orice membru de partid sa aiba siguranta ca poate face campanie fara sa fie luat la intrebari", a mai spus Liviu Dragnea.

Ce spun romanii de impozitarea marilor averi, Tinutul Secuiesc si votul prin corespondenta - sondaj INSCOP

Majoritatea romanilor considera ca alegerile parlamentare trebuie organizate simultan cu cele prezidentiale, releva un sondaj INSCOP realizat in perioada 10-15 septembrie.

63% dintre romani sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale la aceeasi data, 22,9% isi exprima dezacordul, in timp ce procentul non-raspunsurilor este de 14,2%.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...