Frauda la referendum: zeci de urmariti penal in dosarul Dragnea

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 16:06
8090 citiri
Frauda la referendum: zeci de urmariti penal in dosarul Dragnea

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au pus sub invinuire 67 de persoane pentru frauda la referendumul din 29 iulie, toate aceste persoane avand legaturi cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care este de asemenea cercetat in acest sens.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de un numar de 67 de persoane care au luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie 2012", potrivit DNA.

Procurorii precizeaza ca fraudele au avut loc in judetele Teleorman, Gorj si Vrancea, persoanele acuzate fiind suspectate de fraudarea referendumului.

"In actele de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice si probe ca in data de 29 iulie 2012, cei 49 de invinuiti, presedinti si membri ai unor sectii de votare din mai multe localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, avand intreaga responsabilitate pentru desfasurarea, in conditii de legalitate, a procesului de votare, au inlesnit falsificarea semnaturilor unor alegatori pe lista permanenta si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot fata de cele votate de alegatori, corespunzator aceluiasi numar de semnaturi falsificate", se mai arata in comunicat.

DNA mai arata ca au fost retinuti 49 de presedinti de sectii de votare, toti fiind parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, invinuit in acelasi dosar.

"In acest fel, atat cei 49 de presedinti si membri ai sectiilor de votare, cat si cei 18 observatori din partea unui ONG care erau si membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmarit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea prevazuta de art.13 din Legea nr.78/2000", se arata in incheierea comunicatului.

Liviu Dragnea, urmarit penal pentru fraudarea referendumului

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este urmarit penal de procurorii DNA. Pesedistul este acuzat ca si-a folosit influenta pentru a convinge mai multi primari din judeteul Teleorman sa puna pe listele de la referendum persoane fictive.

Liviu Dragnea, urmarit penal in dosarul referendumului

"Ce va pot spune este ca eu am dus o campanie in mod legal si in mod corect. Eu am fost la vot, poate si dumneavoastra ati fost la vot. Doamne fereste sa nu va cheme si pe dumneavoastra", a spus Dragnea atunci.

DNA a investigat presupuse fraude la referendum in mai multe judete din tara printre care Teleorman, Olt si Gorj, Mehedinti, Vrancea, Alba si Cluj. Teleormanul este unul dintre judetele care a inregistrat o prezenta record la votul de demitere, la unele sectii de votare fiind o prezenta de peste 100%.

Ponta asteapta sa fie chemat pentru audieri la DNA

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa publicarea comunicatului DNA, ca si-a depus autodenuntul la DNA, in ceea ce priveste anchetarea lui Liviu Dragnea pentru frauda la referendumul din 29 iulie, si ca asteapta sa fie chemat la audieri.

Ponta, despre cazul Dragnea: Am depus autodenuntul - astept sa fiu chemat la DNA

"Astept, l-am facut. Astept sa fiu chemat, sunt convins ca voi fi chemat la un moment dat", a spus Ponta.

Copresedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, s-au autodenuntat, intr-o conferinta de presa, spunand ca si ei au savarsit faptele pentru care secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost invinuit de DNA, si ca asteapta ca procurorii anticoruptie sa-i cheme la audieri.

Ponta si Antonescu: Ne autodenuntam, am instigat la vot. DNA sa ne ia la audieri!

"Este innaceptabil ca o alianta politica sa fie atacata prin activitatea sa politica in cadrul unei campanii electorale. In sensul acesta, si Victor Ponta si eu suntem deplin solidari cu colegii nostri implicati in acesta campanie si noi ne autodenuntam public. DA!, am indemnat oamenii sa vina la vot, sa vina la referendum", a spus Antonescu.

Fostul presedinte interimar a sustinut ca se cauta lichidarea pluralismului politic din Romania, insa a precizat ca solidaritatea din USL este puternica si ca nu exista fisuri in formatiunea politica aflata la guvernare.

"Sperantele ca se pot crea fisuri dupa esecul referendumului sunt vane, exista solidaritate deplina in USL, in toate sedintele forurilor din PNL a existat o singura voce, a deputatului Orban care a pus in cauza raporturile PNL-PSD, a pus problema responsabilitatii vinovatiei pentru esecul practic al referendumului. A fost singura voce, o opinie care nu reprezinta cu nimic PNL.

Nu putem accepta asa ceva, un asemenea mod de a lichida pluralismul politic din Romania si de a guverna cu Parchetul General", a acuzat Antonescu.

S.R.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...