Greseala de pilotaj: Se prabuseste programul de guvernare

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 17:03
7636 citiri
Greseala de pilotaj: Se prabuseste programul de guvernare

Fara indoiala, scandalul salariilor, iscat in momentul cand angajatii au primit primii fluturasi pe 2018 si au observat ca le scad incasarile in loc sa creasca, i-a pus sula-n coaste liderului PSD.

Pana acum, jupanul ne atragea atentia sa nu dam crezare specialistilor in economie, expertilor mai autorizati in materie decat intregul trio Dragnea-Olguta-Valcov la un loc, personalitatilor care sustineau ca marirea salariilor este nesustenabila si prevesteau demararea dezastrului.

Dezastrul a demarat. PSD s-a pomenit cu mii de nemultumiti, cu sindicalistii gata sa iasa in strada, cu oameni care pretind respectarea angajamentelor electorale si cu vestea ca IT-istii - aceasta elita a intelectualitatii tehnice - isi cauta din nou job-uri la altii.

In opinia mea, dl Dragnea ar trebui sa ne explice personal ce se intampla. Se lauda anul trecut ca numai dansul cunoaste programul de guvernare din scoarta in scoarta si lasa de inteles ca datorita dansului va curge numai lapte si miere in buzunarele noastre.

Iar, daca laptele si mierea nu curg, mi se pare normal ca insusi matadorul programului sa ne explice unde-i greseala, nu sa se ascunda in spatele tapilor ispasitori, care platesc oalele sparte, dar nu le repara.

Grindeanu a fost primul tap, al doilea Tudose, iar dupa felul cum vorbeste dl Dragnea in prezent, presimt ca a si inceput sa-l caute pe al treilea. Citez din ce spunea in weekend:

"Este foarte important din partea Guvernului sa prezinte in fiecare zi informatii prin toate mijloacele, sa iasa ministrul Muncii, sa intre prin telefon, sa faca conferinte de presa, sa explice, sa arate, sa scrie, sa deseneze, sa prezinte exemple, sa aiba raspunsuri la toate intrebarile aparute in spatiul public" (despre salarizare - n.red).

Inca o data, programul de guvernare l-a facut Dragnea, tot el promitea marea cu sarea, iar acum Guvernul trebuie sa explice in fiecare zi cum de nu i-a iesit pasienta lui Dragnea: salariile, in loc sa creasca, scad.

Sa fim intelesi, nu este vorba de cateva cazuri, scapate din greseala.

Liderii sindicali vorbesc de cel putin 22.000 de salarii la bugetari si un numar incomparabil mai mare la cei din mediul privat. Guvernul a estimat ca jumatate din patroni nu au notificat modificarea salariilor la REVISAL.

Este clar ca acestia n-au majorat niciun salariu, iar daca au platit contributiile in numele angajatilor, veniturile acestora au scazut automat. Jalnic, intrucat singurul argument al dlui Dragnea pentru trecerea contributiilor de la angajator la angajat era sa-l oblige astfel la plata lor.

Daca nu l-a obligat, atunci de ce a fcaut-o? Treaba de ageamiu!

Nu cred ca modesta conferinta de presa tinuta marti de dna Lia Olguta Vasilescu a dat macar partial raspunsuri la intrebarile aparute in spatiul public, asa cum o soma Liviu Dragnea duminica seara.

Dupa ce toate televiziunile anuntasera conferinta cu trambite si surle, doamna ministru a Muncii (si, daca-mi permiteti putina malitie, a Justitiei Sociale) si-a inceput alocutiunea explicand pe larg cum a crescut... punctul de pensie de-a lungul timpului.

Daca tacea, filosof ramanea. Stim cu totii cum a crescut punctul de pensie, ne-a tot povestit dna Olguta non-stop, de cate ori a avut ocazia. Stilul nu mai e la moda. Era pe vremea cand incepuse rascoala la Timisoara, iar Guvernul de atunci insista pe cresterea record a recoltei la hectar.

Despre salarii, dna ministru declara ferm anul trecut, la 28 iulie:

"Va garantez ca niciun salariu nu va scadea. La stat nici nu se pune problema, e o crestere de 25%, o crestere la brut, dar si la privat cresc salariile".

Si iata ce spunea marti seara aceeasi doamna Olguta:

"... s-a stiut de faptul ca la aproximativ 3% dintre bugetari vor scadea salariile, inca din luna mai. Eu, cel putin, am anuntat acest lucru in mai multe interviuri...".

Ma intreb retoric, cand a mintit dna ministru, in iulie cand garanta ca nu va scadea niciun salariu, sau marti cand ne asigura ca inca din mai anuntase scaderea prin interviuri?

Adevarul este ca dna Olguta a umblat cu cioara vopsita. In functie de interes, garanta ca niciun salariu nu va scadea, sau o da pe tema echitatii si admitea aproximaiv 3% de sacrificati.

Iar bomboana pe coliva a pus-o chiar azi un post de televiziune, care a titrat: "salariile bugetarilor au scazut, indemnizatiile demnitarilor au crescut". Halal justitie sociala!

Iar doamna ministru are si nedelicatetea de a acuza liderii de sindicat ca boicoteaza remedierea unor nedreptati salariale, desi tevatura nu porneste de la dreptati sau nedreptati, ci de la nerespectarea angajamentelor electorale, facute maculatura dupa ce alesii s-au vazut cu sacii in caruta si cu degetele pe butoane.

Una peste alta, dna Olguta ne asigura ca, "in 2018, toti bugetarii au o crestere bruta cu 25%, cu exceptia celor care coboara direct in grila incepand cu 2022 si cei care au o crestere mai mare de 25%, adica 28,5%..." plus a personalului didactic (crestere de 20%).

Observati smecheriile?

* In programul de guvernare, era vorba de crestere, nu de crestere bruta.

* "Cresterea bruta" este, de fapt, vechea suma pe care o platea angajatorul, iar acuma o plateste tot el, dar in numele angajatului. Pe scurt, aceiasi bani au scazut de la angajator si s-au adaugat la angajat. N-a crescut nimic nici la brut, nici la net, s-a schimbat numai titularul.

* Referirea la anul 2022 nu are cum sa priveasca guvernarea PSD, care (slava Domnului!) se termina in 2020. In 2022 vor fi alti guvernnati. Ei vor avea alt program de guvernare. Anvizajarea de masuri PSD pentru anul 2022 suna ca si cum ai aproba zece bice la fundul altuia.

Culmea ipocriziei o constituie insa ciudata afirmatie a doamnei Olguta ca "Pana in prezent, nimeni din privat nu a semnalat o reducere a salariului net". Asta e ca in povestea unde stie tot satul, dar n-a aflat barbatul. Nu ajung semnalarile sindicatelor? Nu ajung cele din presa? Nu ajunge opinia publica?

Dupa modul cum se ascunde dupa deget dna Olguta, inteleg ca vede doar varful iceberg-ului. Nu observa ce-i dedesubt: scandalul salariilor tocmai incepe, bugetul e lefter, declaratia 600 vine la rand, apoi scandalul pensiilor, plus ziua scadentei pentru imprumuturile luate, intr-o veselie.

Programul de guvernare da sa se prabuseasca.

Prabusirea se apropie, iar pilotul schimba guverne, ca sa nu-si asume greseala de pilotaj.

Citește și:
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Guvernul a aprobat marţi, 29 noiembrie, majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, a anunțat Ministrul Familiei, Gabriela...
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi, 29 noiembrie, decretele de eliberare din funcţie a 36 de magistraţi, între care Adina Florea - inspector judiciar la Inspecţia Judiciară - şi de...