I se spunea liderul suprem. Infrangerea lui Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Decembrie 2016, ora 06:37
42772 citiri
I se spunea liderul suprem. Infrangerea lui Dragnea

Daca Liviu Dragnea a inteles morala zilelor trecute de la alegeri, ar putea schimba liga politica din judeteana in nationala. Daca nu, aceste zile ar putea insemna cu adevarat inceputul sfarsitului.

A vrut puterea absoluta, dupa scorul spectaculos al PSD a trait betia liderului maxim, a stapanului absolut, imagine pe care a proiectat-o cu ochi sclipitori prin toate gesturile si toate declaratiile. Si din betia aceasta a aterizat intr-o situatie care mi se pare extrem de umilitoare.

A fost nevoit sa recunoasca repetat ca statutul de condamnat il limiteaza politic. Nu poate fi premier pentru ca este condamnat, o limitare care ii stirbeste major autoritatea. Ii taie un picior. Putea sa o compenseze asezand in functia de premier o marioneta. Ceea ce a si incercat. Dar cu mult prea ostentativ.

Primul care a tratat-o pe dna Shhaideh ca pe o simpla executanta a fost chiar dl Dragnea. I-a vazut cineva chipul dnei Shhaideh altfel decat in poze de arhiva dupa ce a fost propusa? I-a auzit cineva vocea? Aveam doar chipul si vocea dlui Dragnea. Inclusiv in raport cu partidul, pus in situatia de a-i da un CEC in alb liderului absolut.

Si pentru ca a ales gresit, ca in liga judeteana, pentru ca singurul considerent a fost controlul sau absolut, iata-l acum pe dl Dragnea obligat sa ceara votul partidului, sa-l anunte pe dl Grindeanu cu partidul in spate, nu de unul singur, sa imparta studioul de televiziune cu dl Grindeanu imediat dupa propunere, un simbol clar al partajarii puterii, oricat de pasnic si cuminte se arata in acest moment probabilul viitor premier.

Si nu in ultimul rand, iata-l pe dl Dragnea obligat sa-si ia inapoi cuvintele cum ca dna Shhaideh este singura propunere a PSD si pus in situatia sa trimita hartiuta cu propunerea, in plic, prin email si fax, la secretariatul de la Cotroceni, cu speranta sa gaseasca acolo o secretara care sa-i dea numar de inregistrare. Liderul maxim zgarie, cu oarecare tafna, la poarta Palatului sa-i deschida portarul presedintelui.

Si poza aceasta nici macar nu e aberanta politic, cat timp presedintele este omul care are in spate cel mai mare numar de voturi direct exprimate. Nu exista politician cu legitimitate mai mare in Romania, ca ne place sau nu. Intr-un fel, din acest punct de vedere, lucrurile au fost puse in buna ordine dintr-un derapaj foarte periculos in care parea sa le impinga puterea excesiva si dictatorial exercitata a lui Liviu Dragnea.

Figura cazuta, pamantie a lui Liviu Dragnea la conferinta de presa in care l-a propus pe dl Grindeanu cred ca spune totul despre aterizarea in realitate.

Despre propunerea in sine, deocamdata nu pot spune decat ca mi se pare una decenta in raport cu alte variante vehiculate sau chiar formulate oficial. Dl Grindeanu are un CV solid, cazierul curat si nu a fost implicat in scandaluri. Desi e politician cu state vechi, nu are o imagine de politician autentic si nici de baron local, cu toate ca este presedinte de organizatie judeteana si este presedinte de CJ.

Nu este la fel de asociat cu Liviu Dragnea, in niciun caz la nivelul la care era dna Shhaideh. Nu a fost prima propunere, ba chiar pe cand numele sau era vehiculat imediat dupa alegeri ca potential premier, Liviu Dragnea, pe atunci pe caii cei mai mari, dadea asigurari ca nu va fi premier niciun nume vehiculat de presa. Deci e clar ca nu l-a vrut.

Am auzit speculatia ca de fapt dl Dragnea aici a vrut sa ajunga, dar a urmat o tactica alambicata, cu dna Shhaideh pe post de iepure. As fi fost mai tentata sa cred daca Liviu Dragnea nu iesea atat de umilit din toata povestea. La asa ceva nu cred ca se putea expune voluntar.

Exista si zone gri in privinta dlui Grindeanu. In Timisoara, de unde provine domnia sa, se vorbeste despre relatia apropiata a premierului propus cu Ilie Sarbu, ceea ce nici nu e surprinzator, avand in vedere ca PSD Timis era o feuda a lui "tata socru". Sa nu uitam ca a fost si ministru in Guvernul Ponta timp de un an, numit in perioada in care Victor Ponta taia si spanzura inca nestingherit.

Si, desigur, sunt multi care privesc cu suspiciune relatia dlui Grindeanu cu zona SRI, concretizata oficial prin cursurile de la Academia Nationala de Informatii si prin calitatea de membru in comisia de control SRI. In acest context, parca dl Dragnea si-a pus mana in cap spunand ca vrea sa separe serviciile de politica.

Dar una peste alta, daca nu vor aparea rapid elemente cu totul spectaculoase, probabil ca presedintele nu va refuza propunerea si Guvernul Grindeanu se va instala undeva dupa Anul Nou. Inca o infrangere pentru Liviu Dragnea care spera din toate puterile sa poata bloca reducerile de fiscalitate programate pentru 1 ianuarie si care ii incurca mult programul populist din campanie.

Deocamdata, dl Grindeanu da asigurari ca intelege subordonarea fata de partid si Liviu Dragnea. Presedintele PSD l-a prezentat drept un om care nu vrea sa isi faca la Palatul Victoria un pol de putere personala. Perspectiva era perfect credibila in cazul dnei Shhaideh.

In cazul dlui Grindeanu, eu nu bag mana in foc ca va fi chiar asa, macar daca ma uit la ascensiunea rapida a acestuia in Timis. Discretia nu inseamna intotdeauna lipsa de ambitie sau ineficienta. Poate insemna doar strategie. Mi se pare un politician abil, alunecos, destul de carismatic, deocamdata greu de anticipat.

Asa ca nu stiu cat de complicata ar fi coabitarea dintre presedinte si premierul Grindeanu, dar ma astept la momente interesante in relatia dintre presedintele PSD si premierul Grindeanu. Poate ca Liviu Dragnea nu era asa de pamantiu doar de oboseala si de grija amenintarilor pe care le-ar fi primit dna Shhaideh, cazuta politic la datoria fata de nasul caruia i se spunea liderul suprem.

Citește și:
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#Sorin Grindeanu premier, #Liviu Dragnea Sorin Grindeanu , #PSD