Jupanul absolut al Romaniei si riscurile puterii totale

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 22 Decembrie 2016, ora 09:08
14774 citiri
Jupanul absolut al Romaniei si riscurile puterii totale

Nu cred ca exagerez cu nimic daca spun ca in acest moment Liviu Dragnea este stapanul absolut al Romaniei.

Al treilea om in stat, premier de facto al tarii si lider dictatorial al partidului care are aproape singur majoritatea, dl Dragnea nu vad sa aiba in acest moment un oponent politic cu adevarat pe masura. Si e o realitate care, oricat ar putea sa ne displaca, trebuie privita drept in fata.

Surprinsi de alegerea lui Liviu Dragnea pentru functia de premier in persoana dnei Sevil Shhaideh cred ca au fost doar cei care nu l-au urmarit cu atentie, nu numai in ultimele saptamani, ci de cand e presedinte PSD.

Doar cei care s-au incapatanat sa se amageasca cu scenarii sau au muscat cu toti dintii din intoxicarile abil lansate sau care au facut eroarea sa-l citeasca pe Liviu Dragnea in cheia Victor Ponta, ignorand faptul ca este vorba de ligi fundamental diferite de politicieni.

Era evident ca dl Dragnea nu va forta propria desemnare, care i-ar fi adus complicatii imense si extrem de paguboase inclusiv in plan extern. Ca a spus ca premierul va fi barbat? Premierul adevarat este barbat.

Era evident ca dl Dragnea va dori in egala masura sa pastreze controlul absolut asupra guvernarii, ceea ce nu putea face decat prin ceea ce numeam de cateva zile un nou Nicolae Vacaroiu.

Pentru ca exact asta este doamna Sevil Shhaideh, cu un profil mai aproape de cel tehnocrat, fara nicio avengura politica, fara ambitii politice si extrem de fidela lui Liviu Drangea, pe care l-a inlocuit, formal, atunci cand acesta a parasit Ministerul Dezvoltarii, dupa condamnare.

Liviu Dragnea nici macar nu a ascuns, atunci cand a anuntat numele premierului propus, ca a dorit o persoana de acest tip, pentru ca domnia sa ramane responsabilul politic al guvernarii.

Practic, doamna Shhaideh este un fel de mandatar al titularului real al functiei.

In acest discurs, dl Dragnea a vorbit mai mult despre sine, despre responsabiliatea sa, despre competenta sa, despre victimizarea sa, decat despre dna Shhaideh. Si a avut grija sa sublinieze ca nu a revendicat functia doar "deocamdata".

Ei bine, eu nu cred ca acest deocamdata se va termina rapid, indiferent de soarta Legii 90, care interzice unui condamnat sa fie membru al Guvernului. Sunt convinsa ca doamna Shhaideh va ramane cat timp nu va gresi politic fata de dl Dragnea.

De ce? Pe de-o parte, pentru ca exercitand functia prin mandatar, dl Dragnea are timp sa-si tina partidul cu mana forte, fara a pierde vremea cu tot felul de detalii administrative. Pe de alta parte, pentru ca nu doar legea il impiedica sa fie premier, ci si criteriul integritatii repetat de presedinte.

Cu sau fara Legea 90, dl Dragnea va putea ajunge premier doar trecand peste presedinte, printr-o criza politica, eventual prin suspendare.

De ce sa iti arunci in aer propria guvernare, sa platesti costul acestor turbulente, cand ai promis constructie si liniste, cand puterea absoluta e tot in mana ta? Poate ca Victor Ponta ar face-o, dar nu Liviu Dragnea.

Dar, desigur, pastreaza asteptarea din acelasi motiv pentru care a perseverat in sarada secretului nominalizarii: ca sa sublinieze din nou si din nou cine e jupanul, cine are painea si cutitul si, nu in ultimul rand, pentru a menaja orgoliul unui partid care trebuie sa inghita, totusi, galusca de a nu-si putea desemna premierul dorit dupa o asemenea victorie zdrobitoare.

Propunerea mi se pare extrem de abila si din alte puncte de vedere: prima femeie premier in Romania, o femeie de etnie turca, de religie musulmana si casatorita cu un sirian.

Simbolic asta ne face cea mai toleranta si avansata tara europeana sub aspectul mentalitatii. Adevarata deschizatoare de drumuri si mai multe nu.

Nu cred ca Liviu Dragnea putea atrage mai mult atentia Occidentului.

Ce vor zice pesedistii care au defilat cu romanismul, e drept moderat si mai degraba anti-occidental, care toata campania l-au atacat pe dl Ciolos pentru ca se numeste si Julien? Nimic. Mandatul in alb pentru desemnarea premierului primit de Liviu Dragnea de la partid spune totul despre pozitia domniei sale in raport cu PSD: liderul absolut.

Eu cred ca poporul pesedist e fericit. Toarce multumit pentru ca, in sfarsit, si-a gasit un nou tatuc, de care nu a mai avut parte de pe vremea lui Adrian Nastase. A primit victoria istorica, a primit guvernarea, cineva are controlul. Asta conteaza. Restul sunt detalii. Sau ne amagim ca principiile si nationalismul autentic perpelesc PSD? Sa fim seriosi! Pohta ce pohteau e satisfacuta.

Va accepta dl Iohannis propunerea PSD? Mi-e greu sa vad cu ce argument principial o poate refuza, pornind de la chiar criteriile invocate de dl Iohannis. Cazierul dnei Shhaideh e curat, experienta guvernamentala exista, lipsa anvergurii politice nu a fost un criteriu invocat, a obtinut victoria de etapa prin faptul ca a evitat un premier condamnat.

Dupa ce exigenta i-a fost satisfacuta, nu vad de ce ar alege sa arunce tara in criza politica la vreme de sarmale. Ba chiar mi se pare ca presedintele si dl Dragnea si-au impartit echitabil gloria acestui armistitiu in raport cu propriul public: nici premierul condamnat, cum vrut dl Iohannis, dar de fapt tot el sub alt chip, cum a vrut dl Dragnea. Iar noutatile desemnarii ar putea arunca refuzul in cheie misogina sau xenofoba. Complicat.

Si pastrand linia de pana acum nu ma astept ca noul guvern sa se ia pieptis la lupta cu legislatia si cu Justitia.

Ar strica efectul de imagine creat cu mare abilitate pana acum. Se va lucra, probabil, la detalii, acoperit si, o spun cu mare regret, ma tem ca mult la nivelul CCR.

De la pozitia de maxima putere la care a ajuns, cred ca pe dl Dragnea il pasc doua mari pericole politice. Unul este sa sa isi piarda capul in mirajul puterii absolute, adica ceea ce l-a pierdut pe Adrian Nastase.

Al doilea tine de nivelul foarte inalt al asteptarii creat de PSD. Guvernul PSD, probabil Guvernul Shhaideh, va trebui sa livreze daca nu tot, ceea ce mi se pare imposibil, macar substantial din ceea ce a promis.

Puterea absoluta atrage si responsabilitatea absoluta, iar esecul nu va fi al dnei Shhaideh decat in masura in care si guvernarea va fi perceputa ca a domniei sale, adica foarte putin.

Deocmadata dl Dragnea e primul care personalizeaza succesul si puterea (paradoxal, dupa o campanie total depersonalizata), dar va fi tot primul care va personaliza esecul. Si PSD nu are mila de liderii cazuti oricat i-a adorat.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...