Liviu Dragnea a dat de-o bariera in drum spre Washington. Ce s-a schimbat?

Autor: Emilian Isaila
Vineri, 30 Martie 2018, ora 12:15
20486 citiri
Liviu Dragnea a dat de-o bariera in drum spre Washington. Ce s-a schimbat?

Unul dintre cele mai importante obiective politice pe care le-a avut Liviu Dragnea dupa ce PSD a castigat alegerile in 2016 a fost legitimarea sa de catre "partenerul strategic".

Pentru ca este condamnat penal definitiv, presedintele PSD avea nevoie de o intalnire cu Donald Trump, de o vizita "cat mai oficiala" la Casa Alba sau contacte directe cu reprezentanti importanti ai Partidului Republican pentru a fi validat prin prisma relatiilor privilegiate cu SUA. Dar n-a fost sa fie.

In perspectiva asteptatei candidaturi la presedintia Romaniei, Liviu Dragnea are nevoie de intalniri cu personalitati politice importante din lume de la care sa "transfere incredere" pe care, apoi, sa o foloseasca in campaniile politice interne.

Liviu Dragnea a incercat din primele zile dupa victoria lui Donald Trump sa ajunga la Casa Alba. Pentru asta a apelat la serviciile unui lobbyist controversat din SUA, Elliott Broidy, implicat in afaceri din domeniul armamentului, care i-a asigurat prezenta la evenimentele legate de inaugurarea mandatului.

Elliott Broidy a fost acuzat in 2009 de devalizarea unui fond de pensii. Si-a recunoscut vina, a colaborat cu procurorii si a platit 18 milioane de dolari pentru a scapa de executarea unei pedepse de patru ani cu inchisoarea.

Kovesi "defaimata" de un lobbyist american care a avut probleme cu legea

Elliott Broidy ajunge in preajma lui Donald Trump, fiind unul dintre primii donatori importanti ai campaniei sale electorale. A stat alaturi de magnatul imobiliar din primul moment cand acesta si-a anuntat intentia de a candida si nimeni nu-i dadea vreo sansa ca va ajunge presedintele SUA.

Cred ca Liviu Dragnea a intrat in legatura cu echipa lui Broidy prin intermediul "consultantilor israelieni" care au lucrat pentru PSD in campania electorala din 2016.

Astfel, lobbyistul american nu numai ca incearca sa-l promoveze pe Liviu Dragnea la cel mai inalt nivel, dar administreaza si o strategie de comunicare prin care transmite mesaje reprezentantilor Partidului Republican.

Intr-un mesaj trimis pe mail, facut public de Realitatea TV, Broidy incearca sa-l convinga pe republicanul Ed Royce, seful Comisiei de Politica Externa din Camera Reprezentantilor, sa nu se intalneasca in vizita sa din Romania cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, "pentru ca va fi schimbata".

Liviu Dragnea va incerca prin toate mijloacele sa candideze in alegerile prezidentiale din 2019 - Foto: Hepta.ro

Din pacate, legatura dintre Liviu Dragnea si Elliott Broidy a devenit o vulnerabilitate pentru presedintele PSD, mai ales in situatia in care acesta pare decis sa ajunga la Cotroceni. O astfel de strategie de a compromite prin intermediul unui strain oficiali ai statului roman e foarte prost vazuta la nivelul politicii internationale, aceasta situatie, in opinia mea, dezavantajandu-l si mai mult pe Liviu Dragnea.

Spre Cotroceni, cu toate panzele sus

La Washington, dar si la Bruxelles, a pornit o ofensiva impotriva autoritarismului lui Vladimir Putin, asta insemnand si readucerea in prim plan a politicilor de consolidare a sistemelor democratice din flancul estic al NATO.

Odata cu venirea lui Mike Pompeo, fostul sef CIA, in pozitia de sef al Departamentului de Stat al SUA, aceste politici vor fi reevaluate, iar asta nu e o veste buna pentru Liviu Dragnea, care e perceput ca o "vulnerabilitate" la adresa democratiei si nu ca un sustinator al acesteia. Si asta se intampla din cauza atacului constant purtat de acesta si de partidul sau la adresa sistemului de justitie prin Ordonanta 13 si, apoi, prin modificari legislative.

In acest context, trebuie amintit succesul inregistrat de administratia prezidentiala la Washington, intalnirea dintre Klaus Iohannis si Donald Trump de anul trecut. Casa Alba, dupa aceasta vizita a presedintelui Romaniei, are un canal direct si oficial de comunicare, fara a mai avea nevoie de intermediari cum ar fi domnul Broidy.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, are multe obstacole in calea sa pentru a se transforma intr-un politician de talie europeana in putinul timp ramas pana la alegeri, dar asta nu-l va opri sa incerce, iar candidatura la presedintie a ramas singurul drum de supravietuire politica.

Pentru cei care considera ca Liviu Dragnea nu are nicio sansa sa ajunga presedintele Romaniei, ii rog sa se mai gandeasca o data. Presedintele PSD, in opinia mea, nu are niciun respect pentru sistemul democratic, deci nici pentru alegeri libere. Ar fi bine sa reamintim faptul ca domnul Dragnea a fost condamnat intr-un dosar de fraudare a alegerilor, asa ca e foarte probabil ca strategia lui sa se bazeze pe crearea unui sistem de influentare a alegerilor, astfel incat sa invinga cu orice pret. Dar, pana in 2019, se mai pot intampla multe si intr-un sens, si in celalalt.

Citeste si:
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...
Comentarii