Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Liviu Dragnea a facut ceea ce trebuia sa faca

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 20:39
5646 citiri
Liviu Dragnea a facut ceea ce trebuia sa faca

Vad prin presa o mare agitatie in privinta alegerilor cu candidat unic din PSD si a exercitiului antidemocratic cu puternic iz ceausist pe care ele l-au reprezentat. Asa e, dar nu vad care e surpriza.

Ca sa acuz deficitul de democratie de acum din PSD ar trebui sa ma pot raporta la un reper democratic anterior in acest partid. Ei bine, eu nu imi amintesc de vreun moment in istoria ultimilor 25 de ani cand PSD, sub toate numele pe care le-a purtat de-a lungul timpului, sa fi fost un exponent al democratiei.

Ca am avut in PSD alegeri agitate, cu rasturnari de situatie si lupte crancene pana tarziu in noapte, e adevarat, dar asta nu a tinut de democratie. Ci de luptele intestine intre grupuri de putere si de existenta mai multor personalitati puternice, cu anvergura mare.

Da, aceste alegeri caricaturale sunt, cred, un simptom al unei boli, dar ea se numeste criza acuta de lideri, nu deficit de democratie. Ea nu a caracterizat niciodata PSD, deci din acest punct de vedere nu s-a schimbat nimic.

Liviu Dragnea mi se pare cat se poate de reprezentativ pentru PSD. Cred ca este fix liderul potrivit pentru acest partid. Baron vechi, de mare calibru, chiar lider de facto al baronilor de multa vreme, apt sa joace imaginea intre conacul din Alexandria si pantofii rupti, dati apoi cu grija la cizmar, din campanie.

Mai mult, e pesedist cu probleme penale, chiar o condamnare "de onoare" pe motiv de eficienta electorala, nu-i asa?, nu de vulgara spaga, cu tendinte autoritare bine primite de un partid doritor de mana de fier si foarte disciplinat cand ea nu tremura.

De ce avea dl Dragnea de un exercitiu de legitimitate mai mare decat predecesorii sai?

Pe de-o parte, situatia PSD este mai delicata decat in alte dati. Partidul trebuia trezit, mobilizat, avea nevoie de un moment afisat de unitate, dupa loviturile grele pe care le-a primit sistematic fie din partea DNA, fie prin pierderea prezidentialelor, fie prin jocul individualist al lui Victor Ponta.

Pe de alta parte, dl Dragnea insusi este intr-o situatie delicata. Iubit si unic, domnia sa este totusi un condamnat in prima instanta care isi astepta verdictul definitiv. Nu stiu daca dl Dragnea urmareste sa intimideze Justitia prin aceasta demonstratie de forta. Nu cred ca presedintele ICCJ, Livia Stanciu, are asemenea sensibilitati si nu-l suspectez pe Liviu Dragnea de naivitatea de a nu fi inteles acest lucru.

Mai degraba si-ar putea pregati astfel terenul pentru ipoteza mentinerii condamnarii cu suspendare din prima instanta. Cand esti atat de iubit, de dorit, cand esti unicul si irepetabilul lider PSD, cum sa lasi partidul pentru o amarata de condamnare cu suspendare? Ar fi de-a dreptul tradare si mai multe nu, ma gandesc.

97% din PSD si l-a asumat pe Liviu Dragnea cu condamnare cu tot si nu vad ce ar schimba definitivarea acestei condamnari.

Ce efect va avea acest spectacol asupra electoratului? Imi permit sa anticipez ca absolut niciunul negativ. Cei pentru care alegerile cu unic candidat sunt penibile, cei cu educatie si credinte democratice nu cred ca au votat sau ar vota vreodata PSD.

PSD nu mi se pare ca face vreun exercitiu de seductie cu electoratul nehotarat, exercitiu care sa fie vatamat de alegerile cu candidat unic. Si nici nu cred ca se teme ca ar avea cine sa capteze masiv acest electorat.

Pe fondul dezamagirii generale, este de asteptat ca alegerile din 2016 sa fie disputate intre nucleele dure ale partidelor si ele trebuie acum securizate.

Iar activul si electoratul PSD, insensibil cum spuneam la "mofturi" democratice, aveau nevoie, in opinia mea, de exact ceea ce au primit. Adica de o demonstratie de forta, de unitate si de instalarea unui tatuc dupa o perioada de deriva si degringolada.

Gata! Tatucul e inscaunat cu acte in regula, legitimitatea sa e dincolo de orice discutie, deci mobilizarea pentru alegeri poate incepe sub directa sa obladuire. Va croi cu mana lui bugetul ideal pentru baronet, va cenzura si va dicta fiecare decizie guvernamentala, va face listele electorale asa cum stie mai bine si tare ma tem ca stie.

O asemenea mascarada va avea efecte electorale negative doar atunci cand electoratul stabil al PSD, cel mai mare pana acum si care niciodata nu a scazut sub 30%, va asuma si va pretinde criterii democratice si de integritate.

Sau cand electoratul dezamagit va avea incotro sa se duca din nou cu asteptare reala.

Cum semne in aceasta directie, cu regret trebuie sa spun, nu sunt, dl Dragnea a facut exact ceea ce trebuia sa faca pentu partidul sau si electoratul fidel al acestuia, care nu dupa democratie suspina, ci dupa un tatuc.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Liviu Dragnea presedinte PSD, #alegeri candidat unic PSD , #PSD