Liviu Dragnea a tras semnalul de alarma

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 22:00
9365 citiri
Liviu Dragnea a tras semnalul de alarma

Termenul de 10 martie pe care si l-au propus recent liderii PSD pentru Congresul lor extraordinar si urgent, de care pana acum spuneau ca nici n-ar fi nevoie, demonstreaza ca e ceva putred in Danemarca. Dar putred, rau de tot.

Ma intreb la ce le trebuie Congres, dupa ce tocmai au dat chix cu doua guvernari una dupa alta, iar acum este nevoie sa se concentreze pe cea de-a treia, nu pe ceva care face atata deranj, produce nervi, consuma timp si inghite bani.

Explicatiile date publicului, acelea ca partidul vrea sa redefineasca programul de guvernare si sa-si aprobe un "proiect de tara" pe urmatorii 25 de ani, mi se par copilaresti. Parca pana ieri programul de guvernare trebuia "respectat la virgula", asa genial cum e el. Ce s-a schimbat de ieri pana astazi in asa masura, incat sa trebuiasca "redefinit"?

Si cum asta, redefinit? Facut altul de la zero, ca sa vada toata lumea ca a fost un fiasco? Aranjat numai pe ici, pe colo, prin partile mai esentiale? Oricum l-ar reface, alegatorii tot si-ar da seama ca una au votat ei atunci si alta este acuma, cand cei ajunsi la putere isi fac tandari tocmai programul care in campanie fusese fala lor.

Si apoi, de unde bomba asta, cu proiectul pe 25 de ani? Cine este atat de naiv, incat sa-si inchipuie ca va rezista PSD la guvernare inca un sfert de secol nederanjat de nimeni? De cate ori s-a vazut asa ceva in democratiile europene? Democratia - ca sa stie si cei din PSD - porneste tocmai de la principiul alternantei la guvernare. Se pregateste Liviu Dragnea sa alterneze cu el insusi?

Am convingerea ca nu motivele invocate, foarte puerile de altfel, fac necesar un Congres extraordinar si urgent. Daca citesc printre randuri, observ ca Liviu Dragnea ceruse chiar inainte de anuntarea datei Congresului ca membrii de partid sa-l reconfirme in functia sa de presedinte al formatiunii.

Pe de alta parte, presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, afirma ca Liviu Dragnea nu are nevoie de o reconfirmare in functia de presedinte, deoarece asta se face doar la finalul mandatului.

Sa fie oare la mijloc o situatie din acelea in care nu stie stanga ce face dreapta? In opinia mea, problema este prea importanta pentru partid, ca sa fie expediata prin cuvinte lansate la nimereala.

Mai curand, as crede ca dl Dragnea simte ca ii fuge pamantul de sub picioare, ca sondajele ii scad pe zi ce trece si ca, pana la sfarsitul mandatului, este foarte probabil sa ajunga la zero.

Singura lui salvare este sa incerce o reconfirmare, menita sa stopeze declinul, sa-i restabileasca o oarecare incredere din partea membrilor de partid, si sa-i acorde un ragaz, in interiorul caruia s-ar putea recalifica in pozitia sa de lider, ar incredinta noul program de guvernare unor specalisti, ar comanda studii de impact tot la experti, inclusiv fantezistul program pe viitorul sfert de secol.

O astfel de abordare ar repara in mod discret inabilitatile programului esuat si ar face din Dragnea cel emipiric si primitiv unul mai cu scaun la cap, confirmat prin studiile unor experti, nu de artizanii Olguta si Valcov.

Dar n-as trece cu vederea nici vocea discreta a dlui Marian Oprisan, pana nu demult sustinator al dlui Mihai Tudose. Ce are dansul in vedere cand face apel la rabdare, pana la sfarsitul mandatului dlui Dragea? In opinia mea, dl Oprisan este pregatit sa asiste la continuarea prabusirii lui "daddy" in urmatorul an sau in doi.

Intre timp, partidul si-ar putea gasi un lider mai intelept, mai pragmatic, mai "frecventabil" in cadrul elitelor din tara, mai respectat in afara tarii si - nu in ultimul rand - mai putin "manjit" cu dosare penale, basca o condamnare care nu face cinste niciunui inalt demnitar.

Cred ca lupta este acerba in partid. Adevaratul motiv al unui Congres urgent nu-l vad numai eu, il observa multe personalitati ale partidului, isi dau cu totii seama ca miza in joc nu este ridicolul proiect pe 25 de ani, nici "redefinirea" programului deja esuat, ci soarta lui Liviu Dragnea, aflata sub un mare semn de intrebare.

Programarea Congresului pe 10 martie si nu mai tarziu demonstreaza totusi ca prima repriza este deja castigata de echipa pro-Dragnea.

Timpul scurt lucreaza in favoarea dlui Dragnea, pe care-l avantajeaza pregatirea in graba a alegerilor, organizarea sumara a acestora si mentinerea neschimbata a tuturor mecanismelor de la congresul anterior, cand a avut castig de cauza in tot ce a vrut.

Improvizatia, heirupismul, pripeala, inerente incadrarii intr-un timp scurt, toate favorizeaza mentinerea acelui status quo, care ii trebuie dlui Dragnea ca sa schimbe totul din temelii si sa aplice planuri marete, dar, daca se poate, sa nu modifice nimic.

Sub aspectul interesului lui personal, a procedat corect si are toate sansele sa castige. In opinia mea, pe noi ceilalti ne paste un dezastru.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Congres extraordinar PSD, #Liviu Dragnea Congres, #program guvernare PSD , #PSD