Liviu Dragnea cel util

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Iulie 2017, ora 10:18
28883 citiri
Liviu Dragnea cel util

Pentru a intelege cam ce ne asteapta ar trebui sa intelegem mai bine cine e Liviu Dragnea, cu adevarat.

Pentru ca actualul lider PSD este o "specie" mai aparte. Nu are nici incontestabilul rafinament intelectual al lui Adrian Nastase, nici agilitatea lui Victor Ponta, nici conexiunile externe ale lui Mircea Geoana, nu este nici un luptator ca Traian Basescu. El este - si nu dau absolut nicio conotatie peiorativa termenului - ca un taran smecher pus pe capatuiala cu orice pret.

Inceputul lui in PSD il stim de la Cosmin Gusa: "eram in biroul lui Nastase cand Mitrea cu Oprisan l-au racolat pe traseistul Dragnea, pe care-l adusesera sa ni-l prezinte. Nu-l stiam. Am facut cunostinta atunci cu un om modest, simplu, venit dintre tractoare, de la Teleorman. Avea in picioare ciorapi si sandale, era imbracat cu camasa alba si geaca din imitatie de piele. Asa a intrat Dragnea in PSD".

Si, totusi, nu chiar dintre tractoare. Intre 1996-2000, ca membru PD, a fost prefect de Teleorman. Ce l-a facut sa schimbe barca?

In primul rand, desigur, s-a dus dupa putere, care in 2000 a fost preluata de PSD, dar nu e de ignorat nici faptul ca atunci a inceput sa urce steaua lui Traian Basescu, un lider la care strategia lui Liviu Dragnea nu prea avea cum sa tina si despre care un bun observator putea banui ca nu va permite niciodata o concurenta la propria putere in partid.

Care era strategia lui Dragnea mi-a explicat un vechi pesedist, candva de rang inalt, martor al multor intamplari din PDSR si apoi PSD. Liviu Dragnea se straduia mereu sa se faca util. Era gata sa execute cele mai urate misiuni, cele mai neplacute sarcini, pentru a deveni din util indispensabil.

In epoca Nastase, epoca greilor, n-a avut loc la masa. Dar victoria lui Mircea Geoana a fost mana cereasca. Noul presedinte PSD, baiat fin, diplomat, nu prea avea nici stiinta si nici dorinta de a intra in namolul politicii locale, printre sefii de organizatii cu greieri prin calcaie si problemele lor cel mai adesea dezolant de marunte de la nivelul de fost amabasador si ministru de Externe.

Asa ca oferta lui Liviu Dragnea de a prelua el munca de jos a fost primita ca o usurare. Dragnea era, deci, cat se poate de util.

Doar ca pas cu pas si mai degraba fara ca acesta sa realizeze ce i se intampla, Liviu Dragnea l-a rupt pe Mircea Geoana de partid, creand in jurul presedintelui zidul sau, greu de trecut din ambele parti. Partidul era controlat de Dragnea.

In schimb, Mircea Geoana deconta deciziile lui Dragnea cand treaba nu mergea bine, iar cand s-a revoltat a primit o replica aspra: nu tu ai vrut, nu tu m-ai pus sa rezolv?, povesteste vechiul pesedist.

A devenit puternic, atat de puternic incat odata ajuns presedinte in locul lui Mircea Geoana, Victor Ponta nu l-a mai putut dizloca, desi sunt convinsa ca intre cei doi a fost o uriasa adversitate de la inceput.

De ce nu a incercat Liviu Dragnea sa-i ia el locul lui Mircea Geoana?

Explicatiile pot fi multe, unele poate trebuie cautate chiar in afara PSD. Dar cu siguranta ca un rol l-a jucat si un alt ingredient al strategiei lui Dragnea: prudenta. "Daca lui Ponta ii dadeai posibilitatea sa faca trei pasi inainte, facea cinci. Daca lui Dragnea ii dadeai posibilitatea sa faca trei pasi inainte, facea doi".

Teleormaneanul nu face decat miscari sigure si calculate, isi lasa spatiu de manevra si niciodata nu se avanta.

Nu iese la bataie frontal, barbateste. El stie sa astepte, tradeaza dupa cum bine cred ca stiu si Geoana si Ponta, este oricand gata de o intelegere pe la spate. Nu baga cutitul in inima printre coaste, ci numai printre omoplati.

Un episod de acum de notorietate spune multe despre capacitatea lui de a juca la toate capetele. La "ceremonia" semnarii pactului de coabitare, pe langa presedintii de partid Ponta si Antonescu, Traian Basescu l-a chemat si pe Liviu Dragnea. Iar cand Victor Ponta a dat un mic semn de codeala, presedintele i-a spus: "daca nu semnezi, il desemnez pe Dragnea premier, nu pe tine". Iar Dragnea a tacut. O tacere apasatoare, care l-a facut pe Ponta sa puna mana pe stilou si sa semneze tot. Din nou, Dragnea a fost util.

Si pentru ca este ceea ce este, pentru Liviu Dragnea puterea este o arma mai periculoasa decat pentru toti predecesorii sai.

Niciunul, ca s-a numit Nastase sau Ponta, cu toate defectele lor, cu toate erorile si chiar ororile lor, nu au dat foc tarii asa cum a facut-o Dragnea de doua ori intr-un an, strict pentru propriul interes.

In stilul sau tiranic, la fel ca in grandoarea palatului din Alexandria, stau ascunse toate frustrarile omului plecat cu sosetele in sandale ca sa cucereasca Bucurestiul, care a trebuit sa fie atat de mult util.

"Acest partid a fost candva condus de stapani, acum e pe mana slugilor", mi-a spus vechiul pesedist.

Ce va face, asadar, Liviu Dragnea ca sa-si scape pielea? Incoltit, probabil va reveni la ce stie cel mai bine, la zona de confort: va incerca sa-i fie util presedintelui Iohannis, promitandu-i orice, poate chiar inca un mandat.

Si fiecare promisiune acceptata va fi un cadou otravit cu care Klaus Iohannis nu ar face decat sa intre in galeria victimelor lui Dragnea.

Cand taranul vrea sa te insele in piata, iti pune rosiile cele mai frumoase deasupra si putreziciunile pe fundul laditei, ca sa le descoperi abia cand ajungi acasa fericit ca ai facut o afacere buna.

Ilie Bolojan evită să accepte postul de premier: "Va fi o cruce greu de dus"
Ilie Bolojan evită să accepte postul de premier: "Va fi o cruce greu de dus"
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, ezită să accepte funcția de premier în viitorul guvern care se va forma după alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. "M-am trezit în...
”E nevoie de o recredibilizare a partidelor, am avut o cumpănă în democrația românească”, avertizează Ilie Bolojan. Ce spune despre reorganizarea guvernului
”E nevoie de o recredibilizare a partidelor, am avut o cumpănă în democrația românească”, avertizează Ilie Bolojan. Ce spune despre reorganizarea guvernului
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că în România este nevoie "de o recredibilizare a partidelor", după rezultatele obținute la alegerile parlamentare și după...
#Dragnea Iohannis Ponta , #PSD
  1. Ilie Bolojan evită să accepte postul de premier: "Va fi o cruce greu de dus"
  2. ”E nevoie de o recredibilizare a partidelor, am avut o cumpănă în democrația românească”, avertizează Ilie Bolojan. Ce spune despre reorganizarea guvernului
  3. „Un matematician în fruntea țării”. Ce ar însemna o candidatură a lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și ce argumente există împotriva unei astfel de mișcări
  4. S-a modificat regulamentul. Cine va conduce Senatul, până la alegerea Biroului permanent
  5. Scenarii posibile pentru formarea Guvernului. Ce partid democratic ar putea fi forțat să rămână în opoziție
  6. Fără Ciolacu și Ciucă la prezidențiale în 2025. Fostul lider PNL care încinge cursa pentru fotoliul de la Cotroceni
  7. Călin Georgescu a fost la întâlnirea dintre Potra și Sechila de la ferma din Ciolpani. Proprietarul hergheliei a recunoscut totul SURSE
  8. PSD respinge din nou ideea colaborării cu AUR. Când se va forma noul guvern
  9. Apropiații lui Horațiu Potra din Sibiu, călcați de polițiști și procurori. Motivele perchezițiilor
  10. Tulcea și Constanța, la mâna partidelor extremiste. Câte mandate în noul Parlament au câștigat AUR, SOS România și POT