Liviu Dragnea - condamnarea unui sistem (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Mai 2015, ora 18:10
13787 citiri
Liviu Dragnea - condamnarea unui sistem (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce Relu Fenechiu a fost condamnat in scaunul de ministru, iata ca Guvernul Ponta, "cel mai cinstit", inregistreaza inca o victorie majora: Liviu Dragnea este condamnat in dosarul Referendumul. Adica este gasit vinovat pentru fraudarea referendumului din 2012.

Ca e vorba despre o pedeapsa de un an cu suspendare este, cred, mai putin important. Important mi se pare ca un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a confirmat acuzatiile procurorilor si deci vinovatia lui Liviu Dragnea. Si semnificatiile acestei confirmari sunt, cred, multiple.

Pe de-o parte, iata ca un complet al celei mai inalte instante din Romania confirma ca referendumul din 2012 a fost fraudat. Cu cate voturi nu vom sti niciodata, dar a fost fraudat. Ceea ce mi se pare de maxima gravitate. Este daca vreti bomboana pe coliva acelei veri nebune, in care eu consider ca statul de drept a fost luat cu asalt, inclusiv prin amputarea competentelor CCR si ignorarea deciziilor acesteia, situatie care a facut necesara interventia externa sustinuta.

Pe de alta parte, nu cred ca vinovati au fost gasiti numai cei condamnati in acest dosar. Simbolic, condamnata este o intreaga masinarie electorala, un sistem de denaturare a votului, care devenise deja traditional in Romania.

Robert Negoita a spus clar ca PSD a procedat exact la fel la alegerile locale si parlamentare din 2012, la europarlamentarele si prezidentialele din 2014.

"Cum se mai poate face campanie in Romania? Este o decizie pe care o respect. Exista creat un precedent periculos pentru cine doreste sa faca campanie in Romania", a spus Liviu Dragnea dupa condamare. Fals! Se poate face campanie, pot fi chemati oamenii la vot, pot fi convinsi, dar in mod transparent, prin mijloace legale, cu argumente politice. Nu adunandu-i cu japca, morti si vii impreuna, nu punand la cale un mecanism inclusiv IT de influentare, de numarare si transmitere a votului inainte de inchiderea urnelor.

Condamnarea aceasta ar trebui sa dea un semnal puternic ca practica nu mai este tolerabila si ea ar putea provoca o gripare a masinariei, foarte importanta in perspectiva anului electoral care urmeaza.

Cine mai face asa poate iesi, iata, cu o condamnare din afacere.

Daca e suspendare poate merita deranjul!, vor spune unii. Daca ramane cu suspendare. Urmeaza contestatia la completul de cinci al ICCJ condus fie de presedintele Livia Stanciu, fie de vicepresedintele Ionut Matei. Sunt doi magistrati extrem de intransigenti, daca ne uitam la istoricul lor. Ar putea urma o achitare, dar si pedeapsa mai dura. Nu stiu ce sa zic!

Asadar, condamnarea primita de Liviu Dragnea mi se pare si condamnarea simbolica a unui mecanism toxic pentru cel mai important mecanism al democratiei: votul.

Apoi, ICCJ confirma ca nu discutam despre un dosar politic, asa cum a fost catalogat de la inceput dosarul Referendumui. Va aduceti aminte cata tevatura a fost facuta pe seama procurorilor care au pus oamenii sa scrie declaratii si sa jure pe Biblie, pe capota masinii. Iata ca procurorii au avut dreptate sa ancheteze, potrivit completului ICCJ.

In plan politic, Victor Ponta cred ca are motive sa rada cu un ochi si sa planga cu celalalt.

Sigur, in ecuatia interna de partid, scapa de un adversar periculos. Achitarea dlui Dragnea l-ar fi eroizat si i-ar fi putut justifica pretentii mari in perspectiva Congresului PSD. Asa, e foarte greu sa mai ridice capul.

Dar, pe de alta parte, este condamnat un om de baza al guvernului pe care il conduce si inca pentru un referendum care a fost organizat de Cabinetul Ponta.

Este o lovitura de imagine pe care nu are cum sa o contracareze. Sa ai in trei ani de mandat doi ministri condamnati in functie, pe langa nici nu mai stiu cati ministri trimisi in ancheta, mi se pare un bilant extrem de grav, mai ales pentru, nu-i asa?, un fost procuror, profesie de baza pe care din timp in timp premierului ii place sa ne-o reaminteasca.

Este foarte grav ca dl Dragnea a ramas in Guvern pana in clipa condamnarii in prima instanta, la fel ca Relu Fenechiu. Si in pofida marii rezolutii adoptate prin martie de PSD, potrivit careia cei anchetati pentru coruptie nu pot ramane in functii de partid, dl Dragnea a ramas.

Chiar daca nu se refera la mita, fapta dlui Dragnea este una asimilata celor de coruptie si, ca dovada, a si fost anchetata de DNA.

Pentru Opozitie, condamnarea vicepremierului ar fi trebuit sa fie un moment de glorie si prilejul unor atacuri dure la adresa Guvernului. Ar fi trebuit, daca masinaria de fraudare condusa de Liviu Dragnea nu ar fi fost una a USL, adica a PSD si a vechiului PNL.

Vechii liberali au fost partasi la ceea ce s-a intamplat in 2012. Au calificat dosarul Referendumului drept unul politic, pe vremea cand erau parteneri cu Liviu Dragnea.

Politic si moral, condamnarea acestuia le este opozabila si vechilor liberali, asa ca nu ma mira ca sunt extrem de rezervati.

Si, largind si mai mult cadrul, ma astept ca tocmai din cauza semnificatiilor ei multiple, aceasta condamnare sa intensifice atacurile impotriva Justitiei. Deja am observat la Victor Ponta o manevra de politizare a sentintei care ar pedepsi "simbolic" decizia politica de suspendare a presedintelui Basescu sustinuta de 7,4 milioane de romani.

Deci nu e o sentinta penala, ci una politica, impotriva vointei poporului? Si ceea ce e impotriva vointei poporului trebuie starpit, nu?

Razboiul pentru supravietuire devine deci mai mult ca niciodata pe viata si pe moarte.

Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
Victor Ponta este revoltat. Fostul președinte PSD și premier al României îi ceartă pe liderii din formațiunea de guvernare pentru că-i neglijează pe foștii conducători social-democrați....
Schimbări pe scena politică. Decizie importantă luată de Înalta Curte în favoarea noului partid DREPT, asociat cu Mircea Geoană
Schimbări pe scena politică. Decizie importantă luată de Înalta Curte în favoarea noului partid DREPT, asociat cu Mircea Geoană
Înalta Curte de Casație și Justiției a luat sâmbătă, 7 septembrie, o decizie importantă pentru noul partid DREPT - Dreptate și Respect în Europa pentru Toți, asociat cu Mircea Geoană....
#Liviu Dragnea condamnare, #dosarul referendumului sentinta , #PSD
  1. Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
  2. Schimbări pe scena politică. Decizie importantă luată de Înalta Curte în favoarea noului partid DREPT, asociat cu Mircea Geoană
  3. Ciucă a făcut anunțul mult așteptat. Când își lansează cartea liderul PNL: ”O să mă vedeți cum sunt eu, omul” VIDEO
  4. Ce crede Ciolacu despre comparația dintre el și Winston Churchill: ”E un pic cam mult”
  5. După ce Guvernul a sunat goarna austerității, o primărie anunță că va da 1 milion de euro pentru o statuie a lui Mihai Viteazul. Reacția premierului Ciolacu
  6. Ponta, pus să aleagă între Iohannis și Băsescu: ”Vai de capul meu!”
  7. Ciolacu ia în glumă amenințarea reprezentată de Geoană la prezidențiale: ”Nu l-am găsit la bazin, aşa că nu îl împărţim”
  8. Ce șanse îi dă Ponta lui Ciucă la prezidențiale: ”E ca Joe Biden după dezbatere”
  9. Victor Ponta, dezvăluiri despre candidatura la președinție, din 2014: ”Eu am fost convins că pierd”. Ce spune despre dezbaterea cu Klaus Iohannis
  10. Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu iese la atac și apelează la instanță: "M-am săturat de hărțuirea partidului extremist AUR și de mizeriile lui Daniel Zamfir"