Liviu Dragnea, de la prim-ministru, la presedinte?

Vineri, 12 Mai 2017, ora 18:30
10004 citiri
Liviu Dragnea, de la prim-ministru, la presedinte?

Multi au fost surprinsi de schimbarea radicala din discursul lui Liviu Dragnea.

Dupa postarile pe Facebook, parea ca mai e putin si se asaza in fruntea protestatarilor din Piata Victoriei. Dar nu a fost numai o schimbare de retorica, ci si una de actiune politica.

L-a schimbat pe senatorul Serban Nicolae din pozitia de presedinte al Comisiei Juridice, a ingropat legea gratierii, nu mai tine mortis nici sa conduca el insusi comisia de ancheta a alegerilor din 2009.

Liviu Dragnea si-a bagat toate armele in teaca. A blocat intreaga strategie de lupta cu Justitia. O astfel de decizie, in opinia mea, ascunde o intelegere informala sau asteptarea uneia.

Daca in perioada urmatoare presedintele PSD va scapa de acuzatia din Dosarul Bombonica inseamna ca miza intelegerii a fost rezolvarea problemei unei noi condamnari si, astfel, vom avea inca o dovada ca pe Liviu Dragnea il intereseaza mai mult sa-si scape pielea decat mult trimbitatul program de guvernare al PSD.

Cred ca parte in aceasta intelegere e si Calin Popescu Tariceanu. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile si care va fi reactia lui Valer Dorneanu, presedintele CCR, care are de raspuns la exceptia de neconstitutionalitate ridicata de fosta sotie a liderului PSD in ce priveste infractiunea de abuz in serviciu.

Dar efectele unei astfel de intelegeri din spatele usilor inchise sunt greu de prevazut.

Reactia grupului dur din PSD, reprezentat de Serban Nicolae, Eugen Nicolicea si Florin Iordache, nu se va lasa asteptata. O eventuala imunitate capatata de Dragnea si Tariceanu inseamna sacrificarea celorlalti politicieni cu probleme din PSD si din ALDE.

DNA trebuie sa lucreze, iar sprijinul de care se bucura acum institutia se poate prabusi oricand, in cazul in care opreste motoarele. Ba mai mult, reactia opiniei publice va fi si mai dura daca furtul banilor publici va continua.

O noua imagine, un nou electorat

In opinia mea, o astfel de intelegere e doar conjuncturala.

Dupa ce Liviu Dragnea se va vedea cu sacii in caruta, va incerca din nou sa castige sprijinul politicienilor din PSD.

Liviu Dragnea, dupa ratarea obiectivului de a ajunge prim-ministru, incearca sa devina un candidat cu sanse pentru fotoliul de presedinte - Foto: Hepta.ro

Nu cred ca presedintele social-democratilor a ajuns in acest punct de buna voie.

A fost fortat sa accepte o astfel de intelegere din cauza faptului ca influenta lui s-a erodat, presiunea opiniei publice a crescut destul de mult, s-a uitat si el pe sondaje si a observat ca s-a prabusit in ce priveste increderea in doar cateva luni si, in plus, guvernarea nu merge bine deloc.

Aproape in fiecare zi, o decizie sau o declaratie a unui oficial al Guvernului Grindeanu e contestata a doua zi ori de presedintele partidului, ori de prim-ministru in persoana.

A se vedea cazul dezbaterii pe legea salarizarii unice, a celei pe impozitul pe gospodarii sau, mai recent, dezbaterea pe indemnizatia pentru mame.

Acesta e contextul politic care zic eu ca l-a determinat pe Liviu Dragnea sa-si schimbe discursul si sa spere ca o negociere informala il va salva de o noua condamnare penala.

Pe Liviu Dragnea il vad azi o umbra a liderului increzator, puternic si optimist din noaptea de 11 decembrie cand, in urma victoriei PSD in alegeri, a fost convins ca e cel mai puternic om din Romania.

Visul lui de a deveni prim-ministru s-a risipit, chiar si speranta de a controla in totalitate Executivul condus de Grindeanu nu s-a implinit.

Schimbarea de atitudine, in opinia mea, are legatura si cu incercarea liderului PSD de a-si crea o imagine prezidentiabila.

In cazul in care scapa de condamnarea din Dosarul Bombonica, drumul spre Cotroceni pare a fi deschis.

Cu sustinerea electoratului PSD si cu captarea unei parti a electoratului din clasa de mijloc, ar putea avea o sansa in confruntarea cu Klaus Iohannis, care e sustinut de un PNL aflat intr-o perpetua criza de identitate de la alegerille locale din 2016 si pana astazi.

Peste toata aceasta imagine, trebuie adaugat si faptul ca presiunea pusa de Bruxelles asupra statelor membre ale UE, mai ales asupra celor din Est, se va mari considerabil si nu vor mai fi acceptate derapaje de la principiile democratice, cum sunt cele din Ungaria sau Polonia.

In opinia mea, pentru Liviu Dragnea nu conteaza ideologia, valorile sau oamenii, conteaza doar supravietuirea si un "mic" profit la sfarsitul zilei.

Este definitia simpla si clara a tipologiei barbatului de succes, intr-o tara lipsita de speranta cum e Romania de azi.

Citeste si analiza Ioanei Ene Dogioiu pe aceeasi tema: Pentru Liviu Dragnea incepe sfarsitul?

Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, acum candidat la funcția de președinte al României, a mărturisit că a suferit de cancer. Într-un interviu difuzat miercuri, 11...
Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
De la extaz, la agonie. Astfel s-ar putea rezuma cariera politică a lui Nicolae Ciucă, un posibil parcurs scurt și intens: de la militarul cu notorietate în MApN, dar necunoscut de publicul...
#Liviu Dragnea dosar Bombonica, #Liviu Dragnea abuz in serviciu, #Liviu Dragnea guvern PSD , #PSD
  1. Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
  2. Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
  3. Geoană îl înțeapă pe Ciolacu, după ce a declarat că ia meditații la economie și engleză. "Pe vremuri rămâneai repetent"
  4. Mircea Geoană: „Dacă voi fi președinte, voi numi premierul în baza unui contract de guvernare”
  5. Marcel Ciolacu se laudă cu scăderea inflației. "A ajuns la jumătate față de momentul în care am preluat mandatul" VIDEO
  6. Ce a spus Donald Trump la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Aceeași strategie ca-n duelul cu Hillary Clinton
  7. Canotoare premiată cu aur la Jocurile Olimpice a primit o plachetă de excelență cu numele scris greșit. Cine a fost autorul gafei FOTO
  8. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, exclude orice colaborare cu PSD după alegerile din noiembrie
  9. Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
  10. "Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"