Curtea de Apel Bucuresti a dezbatut joi o contestatie depusa de Liviu Dragnea la executarea pedepsei la care a fost condamnat in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman, fostul lider PSD solicitand sa fie eliberat din inchisoare pe motiv ca a fost condamnat "total nevinovat".
UPDATE ora 17.09 Curtea de Apel Bucuresti a amanat pronuntarea pentru vineri, 21 august.
UPDATE ora 12.01 Curtea de Apel Bucuresti a ramas in pronuntare in acest caz. Liviu Dragnea a sustinut ca i se incalca drepturile.
"Doamna presedinte. Sunt o persoana privata de libertate si nu privativa de libertate, asa cum l-am auzit pe domnul procuror ca a spus in fata dumneavoastra. A doua remarca e ca am auzit ca dumnealui considera un drept fundamental al CEDO din vreo subspecie a dreptului. Asta arata a mentalitate ca a unui ministru de trista amintire care spunea ca in Romania drepturile reprezinta un moft", spuen Dragnea.
Acesta a continuat prin a explica judecatorilor pretinsele nedreptati la care ar fi fost supus de judecatorii Inalta Curte.
"Spun ce am mai spus. Am fost trimis la puscarie total nevinovat. Pe fond am fost trimis la inchisoare de un complet nelegal. Avocatul a aratat ca Romania e parte la Conventia Europeana care e clara si fara echivoc. Am fost trimis la inchisoare prin nerespectarea legii si daca voi fi mentinut la inchisoare prin incalcare brutala a drepturilor omului inseamna ca in Romania justitia nu rezista la presiuni politice. Spre ca veti adopta o decizie prin care sa nu se mentina nerespectarea CEDO sau legile tarii", a spus Dragnea in sala de judecata.
UPDATE ora 11.35 Liviu Dragnea a fost adus de la penitenciar si este prezent in sala de judecata. Fostul lider PSD poarta masca.
Cei doi avocati ai lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu si Cornel Liviu Popescu, au invocat joi la Curtea de Apel Bucuresti exceptia nelegalei compuneri a completului de judecata. Ei sustin ca este vorba de o instanta care judeca contestatii, dar ar fi trebuit sa fie un complet care judeca apeluri. Nu s-ar fi respectat regulile repartizarii aleatorii.
"Daca era bifat coeficientul de indexare a apelului in loc de contestatie cauza ajungea la un complet de apel legal format. S-a trecut peste principala calificare facuta de noi, respectiv ca in mare parte e apel si in subsidiar contestatie. Calificati aceasta actiune ca apel si trimiteti la repartizare aleatorie din nou," sustine unul dintre avocati.
Procurorul DNA cere respingerea exceptiei. Dupa deliberari, instanta a respins exceptia. Procesul continua la Curtea de Apel Bucuresti.
Initial, pe 9 iunie, Tribunalul Bucuresti a respins contestatia lui Dragnea, insa acesta a atacat decizia la Curtea de Apel Bucuresti.
In cererea depusa in instanta, Liviu Dragnea a invocat un recurs in drept intitulat "habeas corpus" - o lege cu caracter constitutional, promulgata in anul 1679 de catre Parlamentul englez, prin care se garanteaza libertatea persoanei.
Avocatii fostului lider PSD sustin ca acesta este detinut ilegal in penitenciar, deoarece completul de 3 judecatori de la Inalta Curte care l-a condamnat nu era specializat sa judece fapte de coruptie. Avocatii invoca astfel o decizie a Curtii Constitutionale din octombrie 2019.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanta suprema la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Dragnea a facut mai multe incercari de a iesi din penitenciar, prin introducerea in instante a unor cai extraordinare de atac, insa cererile sale au fost respinse.
Spera... Vezi tot