Liviu Dragnea ii transmite lui Tariceanu ca va candida la presedintie. Ce strategie are

Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 14:30
26196 citiri
Liviu Dragnea ii transmite lui Tariceanu ca va candida la presedintie. Ce strategie are
Foto: Arhiva Hepta.ro

Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din 2016 a fost atat de neasteptata incat a modificat din temelii strategiile companiilor de consultanta politica.

Dintr-odata, discursul agresiv, la limita irationalului, exarcerbarea temelor despre care inainte se vorbea numai in soapta, aliantele imorale si distribuirea rapida de informatii false pe retelele sociale au devenit armele prin care lideri autocrati au ajuns la putere si si-au consolidat-o.

Liviu Dragnea a invatat rapid lectia lui Donald Trump, a investit sume importante in consultanti straini si autohtoni si, in ciuda condamnarilor, reuseste sa se mentina la conducerea PSD si a Camerei Deputatilor.

"Da, niste europarlamentari romani tradatori au votat chiar in preajma Centenarului Marii Uniri impotriva tarii noastre, impotriva Romaniei, mintind intruna si prezentand o cu totul si cu totul alta realitate despre ceea ce se intampla in Romania", a acuzat Liviu Dragnea in discursul sau populist de la Consiliul National al PSD care a avut loc in data de 16 decembrie fara a aduce niciun argument sau proba in favoarea enuntului sau.

Aceasta deformare a realitatii, aruncarea in spatiul public a unor minciuni in serie care nu pot fi demontate din cauza controlului mass-media pe care-l exercita liderul PSD, reprezinta o arma puternica pe care Liviu Dragnea e pregatit s-o foloseasca in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2019.

"Despre asta e vorba... inca de la primele aparitii dupa alegerile din 2016... Liviu Dragnea... este interesat de candidatura la presedintie", a scris analistul politic Cristian Andrei intr-o postare pe Facebook, imediat dupa interviul fluviu de la Antena3 in care Liviu Dragnea a avut rolul principal.

Critici la adresa ALDE

Obiectivul "este ca viitorul presedinte sa fie candidatul aliantei PSD-ALDE... Intentionez sa ajungem intr-un timp rezonabil la concluzia ca trebuie sa fie un candidat unic. Dupa acel moment, vom stabili cine are cele mai mari sanse.

Nu resping nicio varianta, nici cu mine, nici cu domnul Tariceanu, dar va fi cel despre care vom constata ca are cele mai mari sanse. Domnia lui Iohannis trebuie sa inceteze", a declarat Liviu Dragnea.

Calin Popescu Tariceanu nu a asteptat prea mult ca sa simta pe propria piele "tradarea" presedintelui PSD. Acesta din urma, dupa controversata decizie a CCR care a aruncat in aer completurile de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde urma sa i se judece recursul in dosarul Angajarilor fictive, a castigat timp, amenintarea cu o posibila pedeapsa cu inchisoarea amanandu-se intr-un viitor nedefinit.

Scapat de presiunea imediata, liderul PSD a pornit campania de marginalizare a partenerului de coalitie.

"...am suficienta simpatie pentru ministrul Justitiei, dar intervine un moment cand nu mai poate compensa lipsa de decizie", a declarat Liviu Dragnea in aceeasi emisiune, criticandu-l pe Tudorel Toader, nominalizarea ALDE.

De criticile lui Dragnea nu a scapat nici Theodor Melescanu, ministrul de Externe, un alt oficial sustinut de ALDE.

"...nu cred ca politica noastra externa este gestionata cum trebuie. Orice ambasador al unei tari din UE merge fara jena, fara rezerva, unii chiar cu mare tupeu, ca firma cutare sa castige licitatia. Unii chiar scriu.

Ambasadorii nostri trebuie sa aiba si ei un mandat, ia sa vedem tu ce-ai facut pentru Romania? Eu la congres am cerut public asta domnului Melescanu, sa le ceara ambasadorilor, sa le cuantifice avantajul pentru statul roman. N-am primit", a ascuzat Liviu Dragnea.

Fericirea lui Tariceanu a durat mai putin de doua saptamani

Daca in urma cu mai putin de doua saptamani Calin Popescu Tariceanu isi freca mainile fericit ca are sanse sa obtina sustinerea PSD in campania pentru alegerile prezidentiale, mai ales dupa ce Ion Iliescu, un simbol al social-democratilor, l-a atacat pe Dragnea si a declarat ca liderul ALDE este alegerea potrivita, iesirea de joi seara a lui Liviu Dragnea a reprezentat un mesaj clar pentru Tariceanu ca nu e nimic decis in aceasta privinta, liderul PSD fiind mai hotarat ca oricand sa candideze.

"In mod realist, Partidul Social Democrat va trebui sa il sustina pe domnul Tariceanu la prezidentiale, care are mai multe sanse. Nu avem o personalitate din PSD care sa aiba sustinerea maselor. Nu suficient, din pacate", le-a spus Ion Iliescu jurnalistilor de la cotidianul francez Le Figaro, o declaratie care a grabit atacul lui Liviu Dragnea la adresa partenerului de coalitie.

Astazi, sansele presedintelui PSD de a ajunge seful statului sunt mici. Are o sustinere publica la o cota sub o cincime din cea a partidului (4%), fiind mai degraba o frana pentru social-democrati. Dar asta pentru un adept al autoritarismului conteaza mai putin. Pentru el, cel mai important obiectiv este sa controleze oamenii si institutiile, iar, apoi, sa porneasca atacul.

Cum isi pregateste Liviu Dragnea candidatura?

"Sper ca anul viitor, pana in vara, lucrurile sa fie finalizate si de-abia atunci incepem sa vedem adevarul", si-a dezvaluit Liviu Dragnea planul de actiune. Mai are sase luni pentru a prelua controlul institutional absolut, apoi isi lanseaza candidatura.

Presedintele PSD nu da doi bani pe alegerile libere. In opinia sa, acestea sunt facute pentru a fi influentate in asa fel incat sa-si atinga scopul. Liviu Dragnea are o condamnare definitiva pentru infractiuni legate de procesul electoral cu ocazia referendumului din 2012.

Cu toate acestea, strategia lui, conform descrierii facute in interviul citat, pare a fi una de eliminare a competitiei inainte de a se intra in linie dreapta pentru alegerile prezidentiale.

Iohannis "e un instrument. El vrea sa mai ia un mandat. Eu cred ca n-o sa ia. Nu a facut nimic. Romanii nu sunt prosti. Nu a reusit sa-i pacaleasca pe foarte multi", a prezentat Liviu Dragnea opinia sa despre actualul presedinte, dar aceasta declaratie pare extrem de subiectiva daca e sa privim nivelul de incredere al lui Iohannis in randul alegatorilor care e in jur de 40%.

Cu sanse, fara sanse, Liviu Dragnea va candida la presedintia Romaniei in 2019 daca pana atunci nu va fi oprit de propriul partid. In acest context, alegerile europarlamentare devin decisive atat pentru liderul PSD, cat si pentru partid.

Rezultatul lor va arata daca Liviu Dragnea are sau nu o cale spre victorie si sustinerea unei formatiuni politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Dragnea Tariceanu alegeri prezidentiale, #Dragnea candidat presedintie, #Dragnea Iohannis tensiuni, #Dragnea PSD criza , #PSD