Liviu Dragnea, in centrul unui scandal cu fonduri europene

Joi, 02 Iunie 2011, ora 14:23
5136 citiri
Liviu Dragnea, in centrul unui scandal cu fonduri europene

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a semnat in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman contracte care ar putea duce la pierderea unor finantari de 743 de milioane de euro din bani de la UE.

Un audit al Comisiei Europene a scos la iveala nereguli care ar putea duce la intreruperea platilor pe axa 2 a Programului Operational Regional pentru Romania, scrie Adevarul.

Reprezentantii Comisiei Europene au efectuat in urma cu doua luni un audit in tara noastra, in cadrul caruia au fost verificate mai multe contracte incheiate pe bani comunitari de autoritatile romane cu diferite firme. Rezultatele raportului urmeaza sa fie trimise printr-o scrisoare oficiala catre autoritatile din Romania zilele acestea.

Printre acestea, expertii au controlat si doua contracte semnate de Consiliul Judetean Teleorman cu firma Tel Drum SA pentru reabilitarea a doua drumuri, DJ 506 si DJ 701.

Jurnalistii de la Adevarul spun ca au aflat de la surse guvernamentale ca expertii care au studiat contractele de la Teleorman au gasit nereguli majore privind un conflict de interese, precum si folosirea unor criterii de calificare restrictive in momentul in care s-a ales firma. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanti cu preturi mai mici din randul participantilor.

Mai precis este vorba despre doua contracte semnate de Consiliul Judetean Teleorman cu firma Tel Drum SA pentru reabilitarea a doua drumuri, DJ 506 si DJ 701.

Potrivit prefectului judetului Teleorman, Teodor Nitulescu, conflictul de interese poate fi explicat prin faptul ca Liviu Dragnea ar fi in spatele firmei Tel Drum SA, una dintre cele mai mari din toata zona, cu peste 600 de angajati. "Toata lumea stie ca el detine aceasta firma prin alte persoane care apar in acte. Dragnea a privatizat societatea in 2001, iar de atunci si pana acum doar Tel Drum a castigat toate contractele pentru constructia sau reabilitarea de drumuri", a declarat prefectul Consiliului Judetean Teleorman.

In replica, Liviu Dragnea sustine ca nu are nicio legatura cu firma Tel Drum SA si ca nu-i cunoaste pe actionarii actuali. "Il stiu pe Marian Fiscuci, care a detinut Tel Drum, pentru ca este tot din Teleorman. Nu-i stiu pe actionarii de acum. Sa stiti ca foarte multe alte firme au contracte cu Consiliul Judetean Teleorman, nu doar Tel Drum", a declarat Liviu Dragnea, sustinand ca aceasta asociere este doar o arma folosita de dusmanii politici.

Cele doua contracte verificate de Comisia Europeana sunt in valoare totala de 166 de milioane de lei (aproximativ 40 de milioane de euro) si au fost castigate de firma Tel Drum SA in 2009. Potrivit datelor publicate pe site-ul Consiliului Judetean Teleorman, pentru reabilitarea DJ 701, de la Gratia pana la Dobrotesti, cu o lungime de 55,5 kilometri, Consiliul a platit 107 milioane de lei (26 de milioane de euro) din bani europeni.

Lucrarea a fost castigata de asociatia Tel Drum si Euroconstruct Trading '98 SRL. Aceasta din urma este detinuta de Dan Besciu si de Sorin Serban Vulpescu, cunoscuti drept "regii asfaltului din Capitala", iar firma lor a obtinut contracte "pe banda rulanta" cu autoritatile locale din Bucuresti.

Citeste si:
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...