Liviu Dragnea nu ajunge. Cum vor Oprisan si Firea sa supravietuiasca

Luni, 27 Mai 2019, ora 07:43
23636 citiri
Liviu Dragnea nu ajunge. Cum vor Oprisan si Firea sa supravietuiasca
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Cu o intarziere de cateva luni, timp in care PSD a pierdut pana si fiefurile puternice, baronul Marian Oprisan ii cere lui Liviu Dragnea demisia. O demisie improbabila, tocmai pentru ca partidul a ajuns la un nivel atat de gregar, incat nu exista nimeni care sa ocupe pozitia de sef.

Nici macar Gabriela Firea, odinioara varf de atac al miscarii de disidenta din PSD, nu cade in capcana si se leapada, de trei ori, de Liviu Dragnea si camarila in care aceasta a transformat partidul.

Nici Viorica Dancila, luata peste picior de Liviu Dragnea, care a anuntat ironic ca a votat la referendum, in vreme ce prim-ministrul lui se conformase ca, in linie cu partidul, sa boicoteze referendumul, nu poate reprezenta o solutie, fie ea si una de provizorat, pentru mai-marii partidului, in fata carora a picat toate testele de loialitate.

Pana la urma, in ochii baronilor din partid, lucrurile nu ar fi ajuns aici daca Viorica Dancila ar fi livrat la timp ordonantele salvatoare.

Dar Liviu Dragnea tot a castigat macar pe un front: a facut din PSD un aluat pe care sa il modeleze dupa nevoile lui si incapabil sa mai aiba o existenta politica in afara liderului. S-a vazut limpede duminica seara, cand partidul nu a avut niciun mesaj coerent si nici macar un scenariu de justificare a infrangerii.

Cum a primit PSD esecul de duminica: Nervi, insulte si fuga de raspundere. Dragnea nu mai face un pas fara bodyguarzi Fotoreportaj

A vorbit doar Liviu Dragnea, caruia Oprisan i-a cerut, marginal, demisia, iar Dragnea a vorbit in registrul patologic al puterii care l-a consacrat in ultimele luni - singurul care i-a mai ramas la indemana - impartind sarcini si promitand recompense.

Social-democratii ar fi dispusi sa intinda in continuare palma si sa tina cotorul de mar din mana lui Dragnea - scena reala, in care gestul acesta de servitute e facut de un candidat PSD la europarlamentare - daca instanta nu va decide, luni, ca seful PSD trebuie sa isi execute pedeapsa cu inchisoarea.

Prima victima a comportamentului autocratic si discretionar al lui Liviu Dragnea a fost PSD-ul si orice alaturare cu el este dezonoranta si duce la infrangere. O spune tocmai Gabriela Firea, care refuza acum oferta de a candida la prezidentiale. Aceeasi Gabriela Firea care, pana la scenariul de incredibil grotesc sarma, a crezut ca poate organiza si conduce o revolta in partid, care sa o puna direct pe scaunul lui Dragnea.

Fereastra de oportunitate pe care o au, dupa scrutinul europarlamentar, partidele de Opozitie va ramane deschisa pentru o perioada. Romanii le-au dat un mandat nu doar pentru reprezentarea in PE, ci, prin referendum, le-au dat sansele - si incredintat sarcina - de a reforma statul roman.

Guvernul PSD/ALDE a fost invalidat de electorat, urmeaza ca si Opozitia sa isi respecte partea de intelegere: aproape doi ani cu Viorica Dancila inca prim-ministru si Marian Oprisan atotputernic nu intra in aceasta intelegere, iar o iesire onorabila pentru Gabriela Firea, in mandatul careia Bucurestii au esuat ca oras locuibil, este perceputa ca o nedreptate.

Caderea lui Liviu Dragnea este un pret prea mic pentru Colectiv, pentru 10 august, pentru batjocorirea votului din diaspora si pentru riscul la care a supus Romania, vulnerabilizandu-i parcursul european.

Citește și:
Carmen Avram: ”Austria s-a schimbat literalmente peste noapte. Cred că în spate au fost interese economice mai mari”
Carmen Avram: ”Austria s-a schimbat literalmente peste noapte. Cred că în spate au fost interese economice mai mari”
Europarlamentarul PSD Carmen Avram a declarat, vineri, la Prima News, că Austria şi-a schimbat peste noapte poziţia în privinţa aderării României la spaţiul Schengen, precizând că la...
Mesajul agramat al Regelui Cioabă pentru austrieci: „ Vor fi numai pene de lebădă!”
Mesajul agramat al Regelui Cioabă pentru austrieci: „ Vor fi numai pene de lebădă!”
Autointitulat rege al romilor, Dorin Cioabă a reacționat după ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen. El a postat un mesaj agramat pe Facebook după ce Austria a respins...