Liviu Dragnea s-a suparat ca vacarul pe sat

Sambata, 27 Mai 2017, ora 21:26
7930 citiri
Liviu Dragnea s-a suparat ca vacarul pe sat

Solicitarea prin care Consiliul Europei urmeaza sa apeleze la Comisia Europeana, pentru ca aceasta sa impuna Romaniei in 2017 masurile necesare in vederea corectarii unor precedente abateri semnificative de la traiectoria de ajustare pentru atingerea obiectivului bugetar pe termen mediu l-a infuriat la culme pe domnul Dragnea.

Era normal sa-l infurie: abaterile anterioare ale anului 2017 trebuiau avute in vedere la elaborarea programului de guvernare 2017-2020 la care a lucrat personal, ajutat de cei doi mari specialisti in guvernare: inculpatii Darius Valcov si Lia Olguta Vasilescu.

Afland de felul cum comunicatele de la Bruxelles il ofuscheaza pe lierul PSD, citesc printre randuri aceeasi iritare cu care Ceausescu, in ultimele sale ore de domnie, acuza Occidentul ca destabilizeaza Romania, pentru a stopa marile noastre succese.

Caci, cam asa pune problema si liderul PSD: "...Si atunci iti pui intrebarea: nu cumva asta se intentioneaza, ca Romania sa fie stopata?". Adica, vezi Doamne, colegii din UE, devenind invidiosi pe succesul programului nostru de guvernare, si-au pus in cap sa-l stopeze, probabil pentru ca nu cumva sa-i depasim pe ei!

In acest context, presedintele Camerei Deputatilor ofera si explicatia pentru care cei de la Bruxelles ne urasc in asa hal: "...astfel de atitudini nu pot avea decat o singura ratiune: sa sadeasca neincrederea in programul de guvernare, pentru ca investitii straine sa vina mai putine".

I-a prins pe bruxellezi: i-am speriat in asa masura, incat sunt in stare sa sadeasca neincrederea, gonindu-i de la noi pe invesitorii straini.

Numai ca nu le merge: la Bucuresti se izbesc de un adevarat zid de beton, de neinduplecatul, neclinititul si intransigentul Dragnea care nu permite, nu iarta si nu cedeaza.

Ca urmare ne-a si informat cum ii va pune la punct pe cei de la Bruxelles: "Am vorbit si cu domnul Tariceanu, saptamana viitoare vreau sa trimit o scrisoare oficiala presedintelui Junker, sa-i cerem explicatii de ce CE are astfel de atitudini"

Observati nuanta? Noi, Dragnea si Tariceanu, nici nu analizam avertismentele celor de la CE, nici nu cercetam cifrele prezentate de ei, nici nu le comparam cu ale noastre - asa cum ar fi fost normal - ci pur si simplu le vom cere explicatii, pentru atitudinea lor. Las' ca-l invatam noi pe domnul Juncker! Cum isi permite?

Fireste ca oricine are dreptul la propria opinie si la propriile sale idei, dar nu mi se pare de demnitatea Presedintelui Camerei sa expedieze in cateva cuvinte strict populiste un avertisment major, cu care Comisia Europeana ii atragea atentia Romaniei, prezentand si date statistice exacte, asupra abaterilor de la obiectivele bugetare asumate.

In opinia mea, insusi faptul ca a devenit necesara corectarea unor semnificative abateri de la traiectoria de ajustare pentru atingerea obiectivului bugetar pe termen mediu pune sub semnul intrebarii sustenabilitatea programului nostru de guvernare, chiar daca cifrele trimestrului I sunt multumitoare, cum sustine guvernul.

Poate ca domnul Dragnea n-a inteles ce inseamna sustenabilitate. Nici pomeneala sa fie vorba de un trimestru sau altul. Intreb in principiu: a facut cineva un calcul din care sa rezulte pe ce se bazeaza programul de guvernare in perspectiva anilor 2018, 2019, 2020? Ma tem ca nu. Adica, nu ma tem, sunt sigur.

Sunt sigur, intrucat, daca autorul programului de guvernare ar fi prezentat un calcul privind sustenabilitatea acestuia, sunt convins ca guvernatorul BNR - un specialist de toata notorietatea in domeniu - n-ar fi declarat recent ca, desi situatia macroeconomica este mai buna decat oricand, niciodata in 27 de ani n-a simtit in economia romaneasca riscuri mai mari decat acum.

Ce trebuie inteles de aici? In opinia mea, cand spui risc dai de inteles ca esti in fata necunoscutului. N-ai calcule, nici date, nici macar preliminari in perspectiva. Si atunci ce poti intelege altceva, decat faptul ca programul de guvernare se bazeaza pe vorba romanului "om trai si om vedea".

Asta seamana cu cealalta vorba, mai frantuzeasca, "dupa mine, potopul", si mi-e teama ca domnul Drganea nici nu-si da seama ca pregateste premizele unui potop inevitabil, pe care domnul Isarescu l-a numit, delicat ca de obicei, risc.

Este bine sa fie numai risc. Doamne fereste, sa nu fie o certitudine, asa cum pretind multi specialisti care s-au exprimat in presa pe aceasta tema.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...