Liviu Dragnea - ultimul mohican

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 17:58
7005 citiri
Liviu Dragnea - ultimul mohican

Poza de start a alegerilor pentru sefia PSD, cu Liviu Dragnea unic candidat, pentru mine are nu numai un puternic iz ceausist, dar, poate mai grav, reflecta criza teribila de lideri prin care trece acest partid. O criza cu potential letal.

Pentru faptul ca CEx al PSD le-a refuzat lui Serban Nicolae si lui Daniel Savu intrarea in cursa, deoarece nu indeplineau conditiile necesare, exista si argumente pro si argumente contra. Au fost stabilite totusi niste reguli de la inceput si nu se poate pretinde schimbarea lor in timpul jocului. In plus, daca tu nu reusesti sa ai sprijinul a cel putin cinci filiale, cum oare poti spera in mod realist sa castigi sprijinul majoritatii filialelor?

Argumentul contra este exact cel care tine de imaginea ceausista a acestor alegeri care, de fapt, nici nu stiu de ce mai au loc si nu se trece direct la etapa congresului. Pana la urma CEx putea sa faca aceste derogari macar pentru a lasa impresia unei competitii, macar de ochii lumii.

Dar este o discutie fara nicio relevanta asupra fondului chestiunii. E clar, cred, ca dl Dragnea nu are cum sa rateze sefia PSD, indiferent daca in lupta mai erau si doi contracandidati fara nicio sansa reala.

Ceea ce sare in ochi este tocmai lipsa de candidati. In PSD au fost batalii crancene pentru sefie, congrese pana in miez de noapte, rasturnari spectaculoase de situatie. De aceasta data Liviu Dragnea e singurul lider real. In jurul lui este un vid total. Deci, practic, PSD sta intr-un om acum. Cel mai mare partid din tara, cum se autodeclara.

Si cine e acest candidat? Pai, unul impuscat in picior, pentru ca Liviu Dragnea nu numai ca e condamnat in prima instanta, ci ar putea deveni peste cateva luni puscarias cu acte in regula, daca ICCJ ii va da o condamnare cu executare. Si daca se va intampla asa ceva, ce va urma? Cine ii va lua locul dlui Dragnea?

Probabil ca ar incepe o batalie cumplita intre candidati mici, intre tabere mici si partidul se va fractura in cine stie cate tabere, care fiecare va incerca sa se impuna. Dintr-un candidat unic, vom avea probabil o inflatie de candidati mici, nereprezentativi la nivelul partidului, care se vor devora, erodand in aceasta lupta si stabilitatea PSD.

De fapt, mi se pare ca PSD nu da deloc un mesaj de stabilitate si forta. Ci unul de disperare si lipsa de variante, agatat de o solutie unica a carei viabilitate depinde de hotararea unui complet de cinci judecatori, pornind de la premisa proasta a unei condamnari in prima instanta. Chiar nu exista pentru PSD si alta varianta cu sanse decente in afara unui condamnat?

Partidul acesta care candva a avut multi lideri de marca a involuat progresiv pana la situatia lipsei de optiuni in care il vedem astazi. De ce? Eu cred ca pentru ca s-a afundat intr-o cultura a coruptiei, a lacomiei fara margini, s-a scufundat intr-o mentalitate de Ev mediu politic care acum se razbuna. Cei tineri au fost educati de batranii harsiti in rele, au luat aceleasi metehne, au intrat in aceleasi combinatii murdare si doar in baza lor au fost promovati. Cazul lui Victor Ponta mi se pare emblematic pentru felul in care un partid isi rateaza sansa innoirii.

De aici i se poate trage pieirea PSD-ului. Dusmanul din exterior, Opozitia, e debil si nu face decat sa isi expuna dizgratios impotenta. Dar in interior virusul coruptiei a facut ravagii si a secerat toti liderii, batrani si tineri deopotriva.

Liviu Dragnea e doar ultimul mohican si daca va fi secerat si el, chiar nu vad cum va rezista PSD socului de a se vedea fara un lider cu suficienta anvergura politica, cu suficeinta sustinere si autoritate in partid pentru a tine corabia pe linia de plutire.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...