Liviu Dragnea, un lup ranit care a devenit povara pentru haita

Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 19:55
15150 citiri
Liviu Dragnea, un lup ranit care a devenit povara pentru haita

Anul 2018 va fi unul dificil pentru PSD. Va fi virtual imposibil sa evite un congres extraordinar sau o decizie in ce priveste conducerea partidului luata in Biroul Politic National.

Eu cred ca Liviu Dragnea va incerca sa reziste si sa produca daune cat mai mari inainte sa depuna armele si sa incerce si el o varianta de fuga "in Brazilia".

S-a putut observa ca, spre sfarsitul anului, cel mai puternic aliat politic al domnului Dragnea a fost Catalin Radulescu, deputatul cu probleme penale care a incercat sa impinga in Parlament modificarile Codului Penal care ar trebui sa-l salveze pe liderul partidului.

In opinia mea, Liviu Dragnea nu mai controleaza PSD. Dupa siguranta cu care i-a dat replica Mihai Tudose cu privire la "calm", cel putin o parte dintre lideri si baroni s-au aliniat in spatele sefului Executivului.

O criza in care PSD a pierdut tot

In acest moment, social-democratii sunt impartiti in cel putin doua tabere. Liviu Dragnea va fi lasat la conducerea formatiunii doar pana se va limpezi, intr-un fel sau altul, situatia cu Legile Justitiei. Mai multi politicieni isi doresc ca lupta impotriva coruptiei sa inceteze si sa existe din nou un "oarecare" control politic asupra magistratilor.

Dar a fost o eroare a partidului sa astepte atat si sa creada promisiunile lui Liviu Dragnea ca-i va scapa de "prigoana DNA", pentru ca, in aceasta criza generata de Legile Justitiei a pierdut tot. De la alegatori pana la credibilitatea internationala. O formatiune politica izolata in ce priveste relatiile externe nu poate supravietui la putere.

Pariul lui Liviu Dragnea a fost Donald Trump. A investit enorm, bani, relatii, lobby ca sa fie primit la Casa Alba, dar nu a reusit decat sa se puna in acea postura ridicola de admirator venit la ceremonia de inaugurare. A tot sperat ca relatiile privilegiate dintre Trump si Putin il vor pune intr-o pozitie favorabila atat pe plan intern cat si pe cel extern, dar nu s-a intamplat nimic.

Ba, mai rau, Liviu Dragnea s-a trezit in postura de personaj negativ al politicii europene, fiind un condamnat penal care vrea sa deterioreze sistemul democratic din Romania.

Liviu Dragnea, un lider care are tot mai putine solutii pentru a ramane la conducerea PSD

Daca vor ca partidul sa supravietuiasca, cei din PSD trebuie sa gaseasca solutii sa se detaseze de influenta lui Liviu Dragnea.

Deja se afla in situatia in care UDMR a anuntat ca nu va sustine modificarile propuse pentru Codul Penal, iar o eventuala incercare a lui Liviu Dragnea de a scapa de Mihai Tudose s-ar putea sa nu primeasca sustinere suficienta nici macar din partea partidului, ce sa mai vorbim de o majoritate parlamentara.

Alegerile din imperiul noului tar si impactul din Romania

In 2018, Vladimir Putin va incerca sa obtina un nou mandat de presedinte al Rusiei si, desi, are putine sanse sa piarda confruntarea electorala, puterea lui va incepe sa apuna pentru ca elitele politice de la Moscova au dat semnale ca vor fi ultimii sase ani cu Putin la timona.

Alegerile vor fi, de fapt, un seismograf in ce priveste puterea si influenta lui Putin, iar o blazare a alegatorilor si o participare mica la vot ar putea reprezenta semnalul declansarii razboiului pentru succesiune la Kremlin. Si va fi unul purtat fara manusi.

Aceste tensiuni din Rusia vor avea impact si asupra politicii de la Bucuresti si e de asteptat ca Liviu Dragnea sa nu se mai bucure nici de firava sustinere venita dinspre Moscova prea ocupata cu luptele interne.

Tudose va rezista in fata lui Dragnea, dar va fi slabit de proteste

Pe de alta parte, presiunea Departamentului de Stat american ar urma sa creasca asupra PSD din cauza incercarilor repetate de a fragiliza sistemul de justitie.

In politica externa a SUA, Rusia ramane si pentru 2018 o amenintare la adresa Europei de Est, de aceea, ca partener strategic al Americii, Romania trebuie sa ramana pe linia de plutire.

Liviu Dragnea nu mai are prea mult spatiu de manevra si, in opinia mea, degringolada din PSD va continua chiar si dupa ce el va fi inlaturat. Sa nu pierdem din vedere ca exista sanse sa ramana in Parlament pana in 2020 si sa aiba sub control un grup de presiune care poate pune in pericol orice incercare de schimbare a social-democratilor.

Mihai Tudose va avea forta sa reziste atacurilor lui Dragnea, dar nu va avea forta sa reziste efectelor provocate de modificarile fiscale. In 2018, Executivul se va confrunta cu o incetinire a cresterii economice care se va intersecta cu nemultumirile celor care au votat promisiunile PSD si vor realiza ca au fost mintiti grosolan.

„Un matematician în fruntea țării”. Ce ar însemna o candidatură a lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și ce argumente există împotriva unei astfel de mișcări
„Un matematician în fruntea țării”. Ce ar însemna o candidatură a lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și ce argumente există împotriva unei astfel de mișcări
Numele lui Nicușor Dan era vehiculat deja pentru o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale din 2029, având în vedere scorul important obținut de acesta la alegerile pentru Primăria...
S-a modificat regulamentul. Cine va conduce Senatul, până la alegerea Biroului permanent
S-a modificat regulamentul. Cine va conduce Senatul, până la alegerea Biroului permanent
Senatul a adoptat luni, 9 decembrie, în plen, un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului acestui for legislativ, astfel că, la începerea legislaturii, Senatul...
#Dragnea PSD criza, #Dragnea Tudose razboi, #Dragnea legile justitiei , #PSD
  1. „Un matematician în fruntea țării”. Ce ar însemna o candidatură a lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale și ce argumente există împotriva unei astfel de mișcări
  2. S-a modificat regulamentul. Cine va conduce Senatul, până la alegerea Biroului permanent
  3. Scenarii posibile pentru formarea Guvernului. Ce partid democratic ar putea fi forțat să rămână în opoziție
  4. Fără Ciolacu și Ciucă la prezidențiale în 2025. Fostul lider PNL care încinge cursa pentru fotoliul de la Cotroceni
  5. Călin Georgescu a fost la întâlnirea dintre Potra și Sechila de la ferma din Ciolpani. Proprietarul hergheliei a recunoscut totul SURSE
  6. PSD respinge din nou ideea colaborării cu AUR. Când se va forma noul guvern
  7. Apropiații lui Horațiu Potra din Sibiu, călcați de polițiști și procurori. Motivele perchezițiilor
  8. Tulcea și Constanța, la mâna partidelor extremiste. Câte mandate în noul Parlament au câștigat AUR, SOS România și POT
  9. „Dacă pierdem alegerile prezidențiale, nu vom mai fi în NATO.” Avertismentul liderului PNL Ciprian Ciucu
  10. USR cere revocarea din funcție a președintelui AEP Toni Greblă. Acuzațiile grave care i se aduc