Mana proasta a domnului Dragnea

Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 09:35
5632 citiri
Mana proasta a domnului Dragnea

Raspunzand intrebarii unui ziarist despre propunerea pe care o va face pentru un nou premier, Liviu Dragnea a oferit un raspuns televizat care ma face sa zambesc: "am o mana foarte proasta, nu numai in ce priveste propunerile de premier (...) nu voi mai face nicio propunere".

Am zambit, intrucat mana nu poate fi niciodata proasta, nici macar in cazul liderului celui mai mare partid din Romania. Mana poate fi numai normala sau buna, iar daca natura ne-a inzestrat cu ceva caruia unii ii acorda calificativul de prost, apoi acela nu poate fi decat capul.

Nu exclud ca dl Dragnea, pornind de la sintagma "mana buna", a cautat antonimul lui "buna" si a dat peste "proasta". Cumplita eroare. "Proasta" este antonimul lui "desteapta", iar antonimul lui "buna" este "rea".

Numai ca "mana buna" zice toata lumea, pe cand "mana rea" n-am auzit pana acum.

Dar, mai stii, poate, constatand ca are o mana foarte proasta, liderul social-democrat a simtit o anumita frustrare, stiind ca multi altii, fara sa fie mai dihai ca dansul, au totusi maini foarte destepte.

Exista in limba romana o expresie consacrata, care se refera la "mana buna". Petitoarele se gratuleaza uneori intre ele, laudandu-se ca au mana buna si sperand sa castige astfel increderea clientilor lor.

Expresia se mai foloseste si pentru a atrage atentia despre sansele cuiva de a fi norocos. Superstitiosii vin uneori sa-si cumpere biletul de loto cu un prieten, convinsi ca acesta are mana buna, dupa ce au castigat candva cu numere extrase de el.

De asemenea, mestesugarii vorbesc uneori despre propria indemanare sau cea a ucenicilor lor, explicand ca au "mana buna", adica aplicatie, chemare, talent. Dar daca, intamplator, n-au talent, nimeni nu le spune ca au mana proasta, afara de cazul cand n-a frecventat suficient scoala.

Extrapoland, oricine poate fi apreciat ca are mana buna, daca-i reusesc toate, daca-i merge din plin, daca nu da niciodata gres, ca altii.

Poate ca domnul Dragnea a vrut sa atraga atentia telespectatorilor ca n-are talent la selectia oamenilor celor mai potriviti pentru anumite functii - si sunt de acord cu asta - dar atunci ar fi trebuit sa spuna ca n-are mana buna, nu ca are mana proasta.

Nu de alta, dar mi se pare bizar sa dai vina pe mana, pentru o treaba care trebuie facuta eminamente cu capul.

#Mihai Tudose demisie, #Dragnea mana proasta , #PSD
Comentarii
Poza Gile
Gile
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
Pop si-a anuntat diponibilitatea pentru urmatoarele sase luni !