Marea topaiala si marele nimic al guvernelor Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 18 Iulie 2017, ora 08:53
17489 citiri
Marea topaiala si marele nimic al guvernelor Dragnea

Cred ca planurile pe care Liviu Dragnea le tot anunta pentru Romania nici macar nu reprezinta, neaparat, cel mai rau lucru. Cel mai rau este ca PSD si liderul sau habar, dar habar nu au ce sa faca cu Romania si dau din ce in ce mai mult senzatia ca au intrat, ducand si tara cu ei, intr-o fundatura.

Nici macar nu s-a uscat bine cerneala pe modificarea programului de guvernare al Cabinetului Tudose, ca punctele sale esentiale fie sunt abandonate, precum impozitul pe cifra de afaceri, fie sunt puse sub semnul intrebarii, precum taxa de solidaritate. Doamne ajuta!, veti spune probabil.

Da, pentru ca ultimele gaselnite ale Guvernului se anuntau letale pentru economie. Povestea aceasta haiduceasca, cu pedepsirea companiilor care nu-si declara profitul, e o mare prostie. Cum poti sa nu declari profitul?

Fie folosind metode de optimizare fiscala legale, ceea ce se intampla in toata lumea, si atunci Parlamentul nu are decat sa inchida portitele legale daca le socoteste inoportune. Fie prin evaziune si atunci nu vad de ce statul nu intervine prin ANAF.

Nu exista nicio justificare sa ii sanctionezi pe toti, corecti sau nu, abili in limitele legii sau nu, in loc sa te duci dupa evazionisti.

Insa o parte din rau a fost facut. Cand vanturi asemenea idei pe sub nasul investitorilor, cand subminezi fundatia oricarei investitii, si anume increderea ca esti un partener predictibil, ca esti corect, ca esti chiar rational, efectul nu poate fi decat unul singur si anume inhibarea investitorilor romani si straini in egala masura.

Asa cum un mare rau a fost facut prin acele ore de asalt asupra Pilonului II al pensiilor care au provocat scaderi consistente pe bursa, anchetate acum de ASF.

Eu refuz sa cred ca dl ministru Misa s-a trezit vorbind nejustificat. Sunt convinsa ca acesta era de fapt planul Guvernului, abandonat in cateva ore in fata reactiei severe pe care a provocat-o anuntarea lui.

Si asa ajungem, de fapt, la ceea ce mi se pare cel mai rau in evolutia PSD.

Toate aceste variante care sunt aruncate pe piata, fara nici cel mai mic studiu de impact, de fezabilitate, sugereaza o totala lipsa de viziune, de proiect.

Pur si simplu, sentimentul este ca PSD a pierdut lucrurile de sub control si nu mai stie pe unde sa scoata camasa. Dovada palpabila sunt deficitul bugetar foarte mare si incasarile foarte mici din prima parte a acestui an.

Desi combatuta de PSD, nu mi se pare deloc necredibila declaratia prim-vicepresedintelui PNL, Raluca Turcan, potrivit careia: "problema cea mai serioasa este ca, din informatii consistente, acest Guvern mai are bani pentru plata pensiilor si salariilor pana in luna octombrie (...) Si atunci pentru aceasta situatie financiara dramatica, ei trebuie sa gaseasca solutii alternative de completare a veniturilor la buget. De aceea, sunt si eu foarte ingrijorata de ceea ce urmeaza sa se intample in privinta regimului fiscal".

Daca PSD ar avea un plan cap-coada, ar sti unde se afla si incotro se duce, ar mai fi cum ar mai fi, chiar daca viziunea, directia ar fi discutabile, contestabile. Dar faptul ca totul este o continua tatonare si ezitare, o bajbaiala oarba care transmite soc dupa soc in economia reala, mi se pare de-a dreptul inspaimantator.

Romania a mai avut guverne PSD, niciodata ele nu au fost cele mai proJustitie sau democratice cu putinta, coruptia nu le-a fost straina, dar cotele pe care le ating guvernarile Dragnea sunt unice.

Cu multele lor rele, guvernele Nastase si Ponta, ca sa ne referim la perioada mai recenta, nu au aratat ca o corabie in deriva. Aveau o viziune, o linie, un proiect economic, bun sau rau, nu fac acum evaluari calitative.

Guvernele Dragnea stiu un singur lucru, ca trebuie sa ciomageasca DNA si sa ciunteasca legislatia penala, dar dincolo de asta nu e nimic, un nimic in care se scufunda Romania.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com