Nereguli cu fonduri europene si la CJ Buzau

Joi, 09 Iunie 2011, ora 18:05
2813 citiri
Nereguli cu fonduri europene si la CJ Buzau
Foto: Jurnalul de Buzau

Liviu Dragnea nu este singurul pesedist presedinte de Consiliu Judetean care are probleme cu fondurile europene. Auditul Comisiei Europene l-a gasit cu nereguli si pe presedintele CJ Buzau pesedistul Victor Mocanu (foto), al carui ginere este un apropiat al celui care a intrat in afacerea cu bani europeni.

La finele lunii martie, cand oficialii Comisiei Europene au analizat modul in care s-au cheltuit finantarile de pe Axa 2 a Programului Operational Regional, au fost verificate patru contracte semnate de autoritatile judetene din Teleorman, Buzau si Ilfov.

"S-au constatat nereguli, pe langa cele de la Teleorman, si la contractele de 'Modernizare a infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrate ale judetului Buzau-Drumul Vinului'. Mai exact, este vorba despre un conflict de interese, in care ginerele sefului Consiliului Judetean este asociat intr-o firma cu cumnata celui care a primit bani din proiectul de refacere a infrastructurii", au declarat surse pentru Adevarul.

Lucrarile incepute anul trecut, luate la ochi de specialistii UE, sunt pe asa-numitul "Drum al Vinului", care pleaca din Soseaua Buzau-Ploiesti si ajunge la Magura, pe o distanta de circa 58 de kilometri. Pentru acestea, Consiliul Judetean Buzau, beneficiarul lucrarilor, a primit din partea Uniunii Europene circa 16,7 milioane de euro, pe Axa 2 din cadrul Proiectului Operational Regional. Licitatia a fost castigata de consortiul SOROCAM- COLAS, din Bucuresti, care a oferit cel mai mic pret.

Constructorul ar fi trebuit sa refaca drumul cu criblura rezultata din concasarea pietrei de cariera necesara betoanelor asfaltice. In loc de acest material, constructorul a cerut, in scris, printr-o dispozitie de santier, permisiunea de la CJ sa faca compozitia asfaltica pe baza de piatra de rau.

Aici intervin si legaturile de familie, scrie Adevarul. Castigatorul contractului, consortiul SOROCAM-COLAS, a cumparat piatra de rau de la balastiera omului de afaceri Neculai Cojocaru, prin firma Nikost. Cojocaru este un om "de casa" al sefului CJ Buzau, Victor Mocanu. Conform presei buzoiene, cumnata afaceristului, Cristina Dragomir, este asociata cu ginerele lui Mocanu, Daniel Dragan, in firma Baum Construct din Buzau.

Lucrarile facute la "Drumul Vinului" au dus la numeroase controverse, dupa ce portiuni intregi din sosea s-au stricat la scurt timp dupa reparatii.

Auditul specialistilor Comisiei Europene este la un pas sa sisteze fondurile Uniunii pe Axa 2 a Programului Operational Regional pentru Romania dupa nereguli inregistrate la CJ Teleorman, acest lucru fiind confirmat indirect si de presedintele Traian Basescu.

"Nu as vrea sa folosesc un termen foarte dur, dar vreau sa fie pe intelesul tuturor. Va spune un om care poate observa, dar are si curaj sa spuna. Este vorba despre coruptia de la nivel judetean: s-au creat familii vesnice, interpartinice, care se rotesc, iar clientii raman aceiasi", a declarat presedintele, invitat, miercuri, la sedinta de guvern, precizand ca proba pentru cele afirmate va fi prezentata in zilele urmatoare, cand vom vedea ce s-a intamplat cu banii europeni in unele consilii judetene, perspectiva fiind sa avem o suspendare temporara a primirii banilor europeni.

Basescu ii ameninta pe ministri si cere o Romanie cu maximum 8 judete

Seful judetului Teleorman, secretarul general al PSD Liviu Dragnea, a intrat in vizorul CE dupa ce a acordat doua contracte pentru reabilitarea drumurilor unei firme "de casa".

Scandalul Dragnea risca sa blocheze banii UE pentru infrastructura

Mai exact, castigatorii licitatiilor in valoare totala de 40 de milioane de euro, asociatii firmei Tel Drum SA, sunt fosti colegi de facultate si de trupa cu Dragnea. Mai mult, hotelul apartinand sotiei acestuia are contracte cu Tel Drum.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#nereguli fonduri europene Buzau, #presedinte CJ Buzau Mocanu , #PSD