O lovitura, ca de maciuca, pentru Liviu Dragnea

Marti, 24 Aprilie 2018, ora 15:47
45189 citiri
O lovitura, ca de maciuca, pentru Liviu Dragnea

Concluziile recentului Raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la Drepturile Omului mi se par devastatoare pentru Romania.

Dar, in aceeasi masura, vin ca o lovitura de maciuca pe capul dlui Dragnea, care tocmai se pregatea sa mute ambasada din Tel Aviv la Ierusalim, anume pentru ca Departamentul de Stat sa-l mangaie pe crestet, nu ca sa dea cu maciuca in el.

N-as vrea sa par malitios, dar, dupa un asemenea raport, mi se pare atat de imposibila o eventuala iertaciune pe care dl Dragnea o spera din partea SUA, incat nu exclud ca dna Dancila sa-si vanda urgent biletul de avion cu care tocmai se pregatea sa plece la Tel Aviv, ca sa stabileasca acolo cand si cum va muta ambasada.

Raportul Departamentului de Stat al SUA pica teribil de incomod, mai ales ca n-a trecut multa vreme dupa ce fuseseram deja atentionati de mai multe ori cam pe aceleasi probleme, nu numai dinspre Whashington, dar si dinspre Bruxelles, plus niste scrisori individuale ale unor respectabile capitale europene, toate ingrijorate ca am cotit-o cu statul de drept si am balmejit-o cu drepturile omului.

Iar noi, ca niste patrioti ce suntem, le-am dat peste nas acestor parteneri, explicandu-le ca nu sunt ei informati despre cat de bine ne merge noua pe meleagurile noastre, cum ne electrizeaza ideea ca suntem stat suveran si ca, daca isi permite cineva sa ne dea noua sfaturi, ii vom raspunde ca d'Artagnan: "En garde!".

In plus, pentru ca ironia sa fie completa, iar ridicolul impins la maximum, dl Eugen Orlando Teodorovici a lansat public intrebarea ironica si cu subinteles: "ce ar fi daca am face si noi, ca tara, un raport despre Uniunea Europeana?"

Hai, ca-i nostim Teodorovici asta! Nu degeaba i-au dat diploma niste profesori de la o inalta academie, unde nici n-a calcat vreodata cu piciorul! Auzi, sa faca el un raport despre UE si catre cine sa-l trimita? Catre imparatul Atlanticului? Catre regele Pacificului? Ca altcineva mai mare nici nu cred sa existe, decat cel mult poate sfantu' Ilie, cel responsabil cu buletinul meteo!

Raportul Departamentului de Stat al SUA a prins cu musca pe caciula chiar si Parlamentul, intr-un moment cand tocmai toaleteaza legile, anume facute ca sa apere drepturile coruptilor, libertatile pungasilor, prezumtia de nevinovatie a pedofililor si pedeapsa cu zdup la domiciliu.

Sunt sigur ca domnii Dragnea si Tariceanu se asteptau la un raport mult mai bland, dupa ce incercasera si ei, ca si dl Teodorovici, sa-i convinga pe partenerii europeni si americani ca nu sunt bine informati despre noi si ca tot ce ne trebuie e numai o discutie "punctuala".

In opinia mea, invitatia la o discutie punctuala facuta de domnii Dragnea si Tariceanu este o smecherie menita sa atraga partenerii intr-o capcana. Ce specialisti dintr-o institutie serioasa euroatlantica s-ar preta sa discute punctual cu inginerul Iordache raspopit in jurist sau cu celalalt inginer, Nicolicea, recalificat tot ca jurist? Ar fi o discutie sterila!

Asa ca Raportul Departamentului de Stat le-a raspuns destul de punctual, fara sa se aseze insa la masa verde cu specialisitii nostri raspopiti.

Mai tineti minte "lista neagra" cu ziaristii care sprijina protestele antiguvernamentale, elaborata anul trecut de doamna Carmen Dan? Este amintita acum "punctual", in raport, exact cum vrea dl Tariceanu si cum pretinde dl Dragnea. Dar fara masa verde si fara discutii.

Si mai tineti minte de cazurile cand dna Gabriela Firea interzicea accesul ONG-urilor la sedintele CGMB, incalcand flagrant democratia? Tot punctual citesti si asta in raport.

Colac peste pupaza, despre alt moment mult mai recent, cand dna Firea anunta ca-l da in judecata pe seful Opozitiei din Consiliul General, dl Cristian Busoi, pentru ca-si permite sa aiba alta opinie decat cele ale consilierilor PSD. Ca la noi, la nimeni!

Observ un numitor comun la cele doua cazuri - Firea si Dan: ambele se ocupa nu de buna guvernare a tarii, respectiv nu de buna administrare a Capitalei, motivele principale pentru care ocupa fotolii atat de confortabile, una in Palatul Victoria, iar cealalta la primarie, tin de anihilarea totala a Opozitiei, dupa care PSD sa-si poate face de cap, cu cinicul principiu: "pentru ca putem".

Bineinteles, cazurile Firea si Dan nu sunt decat bomboana pe coliva. Cum spuneam la inceput, documentul este devastator. Nu iarta nimic. Vorbeste de oficialii a caror coruptie s-a lovit de impunitate, de imunitatea prin care s-a blocat investigarea unor demnitari, de coruptia in domeniul achizitiilor publice si multe, multe altele.

Raportul nu scapa nici faptul ca Parlamentul a respins anul trecut cererile de ridicare a imunitatii pentru a permite atunci investigatiile care implicau un ministru in exercitiu si unul fost. Faptul este atat de punctual si de notoriu, incat nu merita discutii.

Nu stiu ce sunt in stare sa mai raspunda si de randul acesta liderii nostri, dar simt ca, dupa un asemenea rechizitoiu dur, este foarte greu sa mai inmoi scaunul tare pe care stai, doar mutand o ambasada dintr-un oras intr-altul.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com