Ochiul uraganului Liviu si programul de guvernare al PSD

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Joi, 27 Iulie 2017, ora 09:49
15971 citiri

In urma cu 10-15 ani a existat o adevarata dezbatare in Statele Unite, deoarece o parte dintre feministe erau nemultumite ca majoritatea uraganelor purtau nume de femei. In realitate, nu era insa asa, numele fiind impartite aproape egal intre cele doua genuri.

Un lucru insa poate fi demonstrat statistic, si anume faptul ca uraganele ce primeau nume de femei se dovedeau mai distrugatoare.

Din fericire, in Romania nu avem tornade, dar nu e nicio problema, caci daca natura ne-a pus intr-un colt al planetei ferit de astfel de evenimente, am fost destul de neatenti incat sa votam cu manutele noastre un program de guvernare ale carui efecte fac ca uraganul Katrina sa para o ploaie scurta, de vara, cand mai degraba mergi pe sub picaturi decat sa te ascunzi sub o umbrela.

Oricat ne-am ascunde in spatele declaratiilor sforaitoare ale guvernantilor, protejati in mare parte de o presa servila, realitatea este ca ne indreptam intr-o directie gresita ce ne-ar putea duce chiar in ochiul uraganului.

Dezastrul reprezentat de guvernarea PSD va afecta pe termen mediu si lung potentialul de crestere economica sustenabila a Romaniei.

Cifrele arata ca avem crestere economica, bazata insa in mare parte pe consum si pe imprumuturi. Altfel spus, continuam sa imprumutam miliarde de dolari in fiecare an pentru a avea bani cu care sa cumparam produsele pe care le importam de pe alte piete.

Asta mai poate continua o perioada scurta de timp, caci nota va veni mult mai repede decat ne vom astepta. Iar in final, cei care vor suferi cu adevarat vor fi oamenii simpli, nu cei care astazi isi apara capitalul electoral guvernand tara dupa modelul Caritas.

Aproape toate masurile fiscale ale celor doua guverne PSD-ALDE au ca efect descurajarea muncii, a dezvoltarii si a investitiilor.

Un exemplu edificator este intentia socialistilor de a-i jecmani pe romanii care astazi lucreaza part-time si de a le cere sa plateasca contributii sociale ca si cum ar munci 8 ore.

Decizia este una halucinanta, in conditiile in care, dupa cum stie orice persoana (mai putin socialistii), salariul reprezinta un procent din ceea ce angajatul produce. In mod natural, zeci de mii de locuri de munca vor disparea fie pentru ca angajatii nu vor putea sa munceasca 8 ore, fie pentru ca angajatorii nu vor putea plati contributii sociale de 3-4 ori mai mari, caci asta ar insemna ca un angajat va fi mai scump decat produce.

Un exemplu din IT

Pentru ca v-am obisnuit cu exemple din economia reala, haideti sa ne uitam catre un domeniu pe care il cunoaste toata lumea si cu care ne mandrim: industria romaneasca de IT.

In domeniul asta lucreaza in acest moment mii de studenti si chiar liceeni. Cea mai mare parte dintre ei muncesc part-time pentru a putea avea timp si de cursuri si de invatat. Muncesc inca de acum din doua motive: in primul rand, pentru bani; in al doilea rand, capata o experienta care le va permite ca la finalul facultatii sa fie angajati pe posturi mult mai bune, mult mai bine platite si cu mult mai multe responsabilitati.

Ce fac socialistii pentru acesti oameni? E foarte simplu: ii forteaza fie sa renunte la facultate, fie la job-urile lor. Care sunt efectele? Mai putini angajati si mai putini bani colectati.

Politicile actuale care descurajeaza munca, investitiile si inovatiile nu vor aduce nimic bun Romaniei.

Exodul romanilor va continua, iar cei care vor fi dispusi sa ramana si sa munceasca aici vor fi din ce in ce mai putini.

Dar probabil ca asta este visul socialistilor din PSD si din ALDE: jumatate de tara asistata social, cealalta jumatate angajata la fermele de porci pe care le detine Dragnea Jr.

Ce va transmit aici nu sunt simple impresii, ci o analiza a ceea ce vede orice antreprenor ca se intampla in economia reala. De altfel, aceste lucruri sunt intarite si de cifrele si estimarile oficiale ale institutiilor financiare internationale.

Datele Eurostat arata ca Romania a avut pe trimestrul I un deficit de 3,2% din PIB, al doilea cel mai mare din Uniunea Europeana. In schimb, Romania este lidera in UE la adancirea deficitului: acesta a crescut cu 1,3% comparativ cu perioada similara a anului 2016.

Recent, chiar si Fondul Monetar International ne atentiona ca riscam in acest an sa avem un deficit bugetar de 3,7% din PIB, urmand ca acesta sa creasca la 3,9% in 2018.

Acest deficit este de aproximativ doua ori mai mare decat nivelul maxim acceptat pentru a pastra datoria publica pe o traiectorie descendenta. In caz contrar, vedeti ce am spus mai sus: la un moment dat se vor aduna atatea note de plata, ca nu le vom putea plati, nici daca vom vinde toti porcii din Romania. Si nu ne referim doar la patrupezi.

Topaiala fiscala de care dau dovada socialistii vine la pachet cu incompetenta lor clasica, atunci cand vine vorba de guvernare: colectarea este mult sub nivelul prognozat in programul de guvernare.

Cifrele ingrijoreaza chiar si institutii precum Fitch, ceea ce inseamna ca in curand ne-am putea pierde ratingul de tara, adica ne vom imprumuta mai scump. Fitch spune ca Romania se afla intr-un "echilibru instabil".

Daca doriti ca peste sase luni sau un an sa plecati din Romania, sau daca nu va pasa de ce se intampla cu tara, aceste realitati nu va ingrijoreaza. Daca insa considerati ca viitorul vostru este legat de Romania, atunci va spun, cu parere de rau, fiti foarte ingrijorati!

Si daca totusi vom avea o data un uragan real in Romania, ce nume credeti ca i s-ar potrivi? Si nu, Liviu sau "programul PSD de guvernare" nu se poate. Numele nu se repeta niciodata.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#program guvernare PSD, #modificari fiscale PSD , #PSD