Orice nas isi are nasul. Ce ziceti de un congres PSD pentru evaluarea lui Dragnea?

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 17:18
14068 citiri
Orice nas isi are nasul. Ce ziceti de un congres PSD pentru evaluarea lui Dragnea?

Liviu Dragnea este tot mai incoltit de cei pe care si i-a facut dusmani excluzandu-i din partid.

In opinia mea, asta o stie si dansul, fapt pentru care nici nu se mai lauda ca excluderile i-ar apartine, formula consacrata fiind "noi am hotarat". Prin "noi" se intelege partidul, sau mai exact camarila lingailor pusi sa-l serveasca.

Tupeul de a exclude din partid doi fosti prim-ministri intr-o saptamana, cand el insusi n-a reusit sa acceada la rangul de premier din cauza problemelor sale penale, iata o performanta demna de Cartea Recordurilor. Este o premiera absoluta, la nivel mondial, nu vi se pare?

Dar medalia are si revers. Cand lovesti tare in oameni si, mai ales, cand ii lovesti fara motive clare, te poti astepta la riposta oricand.

Iar riposta vine de obicei intr-un moment de inghesuiala, asa cum este cazul liderului PSD acum, dupa ce minunatul program de guvernare a dat chix, deficitul bugetar a crescut spectaculos, iar niste presupuse afaceri din Brazilia si altele din Romania au motive sa-i produca insomii domnului Dragnea.

Ca din senin, europarlamentarul Catalin Ivan, unul din opozantii debarcarii lui Sorin Grindeanu, solicita convocarea de urgenta a unui congres extraordinar al partidului, care sa-l evalueze chiar pe Liviu Dragnea.

Frumos adus din condei! Nu i-a tot evaluat Dragnea pe altii? Poate a sosit si clipa sa-l evalueze altii pe el. Mi-e teama, insa, ca nu e deloc simplu. Dl Dragnea si-a luat masuri de precautie. Prea greu si cu eforturi s-a catarat el pana sus, la varful piramidei, ca sa nu se fi asigurat ca nu vine de-a berbeleacul la primul ghiont.

Mai tineti minte alegerile din partid, cand acelasi domn Dragnea concura singur si ajungea primul la finish? N-a fost simplu, dar concurentul se pricepea la de-astea si, cu mici masinarii, a ajuns sa inlature orice concurent.

Simplu si rapid. Serban Nicolae a fost respins neintrunind conditiile (ca sa vezi, penalul Dragnea indeplinea orice conditie!), Robert Negoita a renuntat la candidatura dupa o intrevedere intre patru ochi cu liderul insusi, iar pe neinduplecatul Catalin Ivan dl Dragnea l-a exclus din partid, pentru indrazneala de a vrea sa candideze.

Iata insa ca i-a venit apa la moara si europarlamentarului Catalin Ivan, care dezamorseaza brusc propria bomba si propune convocarea congresului extraordinar al partidului, capabil sa-l lase fara replica pe jupan:

"De cand a preluat guvernarea, de sase luni de zile, PSD este intr-o continua aventura, in permanente convulsii, incepand cu OUG 13, apoi cu schimbarea fara niciun motiv a lui Sorin Grindeanu, acum aflam ca dusmanul nostru al tuturor este George Soros (...) Situatia in care este acum PSD ne aduce aminte de soarta PNTCD si nimeni nu doreste ca acest partid sa ajunga la 20%".

Il admir pe dl Ivan, dar ma intreb ce sansa ar avea un asemenea congres. Liviu Dragnea si-a luat demult masuri de prevedere, care sa-l faca tabu. Poate cea mai importanta a fost modificarea statutului, astfel incat alegerea liderului sa se faca prin vot universal, adica prin votul tuturor membrilor de partid.

Si asa a fost ales lider. Acolo unde nu se puteau organiza sectii de votare, regula permitea ca oamenii sa voteze chiar la ei acasa. Declarau o cabina de vot in dormitor, in bucatarie, la toaleta, pe unde apucau si gata. Cu asa scrutin, s-a ales liderul suprem cu o majoritate zdrobitoare, ceva de felul 99,99%.

As zice ca alegerile de partid l-au facut cvasi-invulnerabil pe orgoliosul lider. Nici congresul nu se mai poate atinge de el. Ca sa-l dai jos, trebuie sa respecti statutul, sa trimiti oamenii la vot in dormitor, in bucatarie, la toaleta.

Chiar daca s-ar face un congres extraordinar, sistemul de vot nu se schimba. Si pe cine credeti ca ar vota oamenii din sate, comune si catune in dormitoarele lor, daca nu tot pe cel votat randul trecut, adica pe Dragnea?

Nu merg cu pesimismul meu pana acolo, incat sa afirm ca Dragnea si-a asigurat pe veci un fotoliu confortabil in varful piramidei. Precedentele arata totusi ca orice nas isi are nasul.

Cazul Ponta este mai mult decat semnificativ, daca tinem minte cum s-a cocotat sus, cum a ajuns de neclintit si cum s-a rostogolit de-a berbeleacul intr-un moment cand nu se astepta nimeni. Fireste, nimeni, in afara de bunul sau prieten, Dragnea.

Raman la opinia ca nici congresul si nici statutul nu-l pot matrasi pe Dragnea, dar nu e inca totul pierdut, pentru ca niciodata nu stii cum te poate ajuta la nevoie un bun prieten.

Citește și:
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen. Potrivit surselor diplomatice citate de...
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken despre vizele impuse de Statele Unite românilor care vor să călătorească...