Panica lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Iulie 2017, ora 08:28
27022 citiri
Panica lui Liviu Dragnea

Nu stiu ce a fost in capul lui Liviu Dragnea cand a convocat, in regim de maxima urgenta, primul BPN al PSD din ultimele 10 luni, in timp ce domnia sa era undeva departe, in vacanta, prin Grecia intelegem.

Scopul principal al sedintei pare a fi, dincolo de salata de vorbe, certificarea excluderii celor trei principali adversari ai presedintelui PSD, adica Victor Ponta, Sorin Grindeanu si Catalin Ivan.

Concluzia: Ponta si Ivan au fost stersi din baza de data a partidului, cu Grindeanu e mai complicat, dar se va rezolva atunci cand secretarul general al PSD va descinde, cat de curand, la Timisoara, pentru a face ordine.

Poate ca in capul dlui Dragnea era ca face o demonstatie de forta aratand cum executa partidul ordinele sale si cand se afla la sute de km distanta. Dar eu cred ca mai degraba dl Dragnea a dat un mare semnal de disperare.

Momentul acestui BPN nu e chiar intamplator. Cu o seara inainte, Victor Ponta anuntase ca lucreaza la un nou proiect politic, "un start-up". Pe cine se poate baza el? Ca forma juridica, cel mai probabil, pe partidul constituit anul acesta de Daniel Constantin, Pro Romania.

Dar un partid nu inseamna doar o carcasa. Inseamna si sustinere media, oferita, spun unele voci si evidentele, de Dan Voiculescu prin Antena 3, de unde Victor Ponta a si facut anuntul relansarii, in timp ce televiziunea recent eliberatului puscarias trage din toate pozitiile in Liviu Dragnea.

Este cel putin un motiv pentru care nu cred ca dl Ponta trebuie privit ca un erou salvator.

Si mai inseamna, desigur, tesut in teritoriu. Si cel mai probabil din tesutul PSD incearca sa se alimenteze si Victor Ponta, ajutat de ceilalti doi muschetari. Nu cred sa fie o intamplare ca vineri Catalin Ivan a anuntat pe Facebook: "Lucram deja la un nou proiect politic pentru PSD, in interiorul partidului. Cred ca nu ai voie sa critici daca nu pui macar o solutie in loc. L-am tot criticat pe Liviu Dragnea pentru modul inchis, autoritar spre dictatorial, in care conduce partidul, pentru lipsa de viziune si de directie din ultimul timp".

Cine lucreaza, cati lucreaza, doar cei trei muschetari, plus cativa deputati din vechea echipa guvernamentala a lui Victor Ponta, sau mai multi, nu e clar, dar exista speculatia ca sunt suficienti pentru ca din toamna PSD-ALDE sa piarda majoritatea la Camera.

Daca erau doar cei trei, nu stiu daca dl Dragnea ar fi intrat in fibrilatii de pe plaja. Faptul ca a simtit nevoia unei reactii atat de rapide inseamna ca in partid au loc mutatii importante.

Nu stiu daca in ele e implicat si dl Tudose, zvonuri in acest sens exista inca de la desemnarea sa de catre presedintele Iohannis. A spus-o si Victor Ponta, dar este adevarat ca, daca as fi in locul domniei sale, as avea tot interesul sa bag cat mai adanc batul prin gard. Fapt este ca se vorbeste despre asta, ceea ce sporeste starea de incertitudine din partid.

Dar poate ca semnul cel mai clar de disperare pe care il emite Liviu Dragnea il reprezinta exact aceste excluderi de urgenta, in conditii statutare cel putin discutabile, dupa cum spun impricinatii.

Pentru Victor Ponta cred ca a fost de-a dreptul un cadou. Fostul premier se straduieste demult sa fie exclus, a facut tot ce i-a stat in putinta pentru asta si faptul ca nu a reusit arata ca Liviu Dragnea a reactionat initial corect.

Este o vorba celebra rostita de presedintele american Lyndon Johnson (se pare ca in legatura cu celebrul Edgar Hoover): "It's probably better to have him inside the tent pissing out, than outside the tent pissing in". Sau, daca vreti o varianta mai neaosa, tine prietenii aproape si inamicii si mai aproape.

Tinuti in partid fara functii, fara pondere, fara nimic de oferit, disidentii nu aveau mare lucru de facut decat sa mai lanseze cate o sarja declarativa care si ea, cu timpul, in lipsa de efecte concrete, s-ar fi banalizat.

In acelasi timp, cei care pleaca de buna voie din PSD sunt cu adevarat pierduti in raport cu PSD, insa excluderea victimizeaza.

Si tocmai asta a reusit Liviu Dragnea cu cei trei, sa ii transforme intr-un pol de captare a nemultumirilor, care se pare ca se inmultesc in partid din lipsa de rezultate concrete.

Ascultat ca un fel de Moise cu sfantul program in mana, dl Dragnea nu a reusit sa livreze nimic pentru multumirea electoratului social democrat.

Nu e nimic de pus pe masa asteptarilor si, cu cat iti traiesti viata de zi cu zi mai aproape de firul ierbii alegatorilor, simti asta mai acut.

Dupa ce, victimizati, transformati in eroi antiDragnea, muschetarii vor face masa critica, reinscrierea in PSD a lor si a celor pe care initial ii vor disloca nu va fi cine stie ce filosofie.

Iar reactia violenta a lui Dragnea, smuceala de pe malul marii arata ca se teme si ca se simte vulnerabil. Are si motive.

Pe langa faptul ca nu livreaza dupa ce a dat foc tarii de doua ori in 6 luni, mai este si incoltit de dosare penale, cel de abuz care se apropie vertiginos de o prima sentinta, dar mai nou si Tel Drum.

Dar chiar atunci cand simti asta, cel mai rau lucru in politica e sa o arati. Pentru ca mirosul sangelui din rani da aripi adversarilor.

#Dragnea Ponta Ivan Grindeanu , #PSD