Periculosul joc de-a incalcarea Constitutiei

Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 09:08
11454 citiri
Periculosul joc de-a incalcarea Constitutiei

Intrebat dupa sedinta CEx de miercuri ce vor face social-democratii daca presedintele nu va accepta noile propuneri privind numirea a doi ministri, liderul PSD a raspuns grosolan, ca de obicei: "Daca presedintele va sari iar cu picioarele pe Constitutie, ne vom intalni si vom vedea ce vom face".

Lasand la o parte termenii folositi, care imi sugereaza ca dl Dragnea si-a facut educatia cam pe acelasi maidan cu colegul Iordache, imi pun foarte serios intrebarea cum de-l lasa cugetul sa pretinda ca dl Iohannis ar depasi prevederile Constitutiei, fara sa se uite putin in oglinda, ca sa se priveasca pe el insusi.

Caci nu trebuie sa fii prea destept ca sa observi cu cata atentie vegheaza presedintele tarii la respectarea legii fundamentale si cum trece peste ea liderul Camerei Deputatilor, ostentativ si intr-o veselie.

Incalcarile domnului Dragnea sunt mai mult decat un simplu accident, au devenit o adevarata cutuma, practicata cu nonsalanta, in stilul hotului care striga "hotii!". Au fost mai multe, dar ma marginesc la doua exemple.

Impostura: Domnul Dragnea se erijeaza in ceea ce nu este

Stie toata lumea prevederile constitutionale fara echivoc de la art. 109: "Guvernul (deci si premierul) raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate".

Nu e clar? Numai Parlamentul are dreptul sa traga la raspundere Guvernul. Nimeni altul. Nu un partid majoritar, nu o alianta, oricare ar fi ea, nu o persoana chiar daca e mai cu mot decat altele.

Iar dl Dragnea, ce face? O cheama la ordine pe doamna prim-ministru, o pune sa-si "evalueze" ministrii, tine seama sau nu de "evaluari", dupa pofta inimii si trage concluzii tot dupa pofta inimii si cu de la sine putere!

Spectacolul cu supunerea la vot in CEx, unde fara indoiala n-ai cum sa te impotrivesti jupanului absolut, mi se pare de prost gust, lamentabil si injositor pentru prim-ministrul tarii. O compatimesc pe biata Vasilica-Viorica, gandind cata umilinta simte de fiecare data, cand se prezinta la CEx, ca sa afle de acolo ce a hotarat ea insasi!

Incerc sa inteleg cat de greu i-a cazut la inima sa auda ca pe vicepremierul Paul Stanescu, bine apreciat in evaluarle facute de dansa, "daddy" il vrea matrasit din Guvern. Cat de penibil i-o fi fost sa declare: "aceasta a fost optiunea mea, dar trebuie sa respect votul CEx"!

Si, culmea, asta la putin timp dupa ce Dragnea si nu Dancila anuntase deja ca le-a cerut lui Paul Stanescu si lui Lucian Sova demisiile de onoare. Auzi, onoare cu sula-n coaste!

La ora cand scriu aceste randuri, aflu ca domnul Sova n-a stat pe ganduri, a negociat si a cedat, in baza principiului: na si tie, da-mi si mie. Numai dl Stanescu se pare ca nu si-a scos onoarea la vanzare.

Tragedia e ca toata targuiala se poarta numai cu Liviu Dragnea, in loc ca doamna Viorica sa fie ea vioara intaia si chiar unica, atunci cand este vorba de inlocuirea ministrilor.

Ce poate fi mai neconstitutional decat faptul ca liderul unei Camere isi permite imposturatul si se substituie doamnei prim-ministru in problemele de remaniere, care-i revin numai ei si presedintelui tarii?

Uzurparea prerogativelor prezidentiale

M-as referi la prevedrile art. 87 din legea fundamentala: "Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea prim-ministrului, in alte situatii".

Sigur, nu exista o obligativitate ca presedintele sa participe la sedintele Guvernului, dar nici vreo interdictie nu exista. Este de la sine inteles ca, prin dreptul presedintelui de a participa in anumite situatii la sedintele Guvernului, Constitutia accepta unele interferente intre prerogativele celor doua institutii.

Dar numai intre ele. Nimeni altul nu este in drept sa intervina in actul de guvernare. Nu zic ca Liviu Dragnea ar fi participat vreodata la sedintele Guvernului, dar de cate ori nu l-am vazut urcand scarile Palatului Victoria ca sa discute cu premierul si sa hotarasca impreuna una sau alta?

Este mai mult decat vinovata doamna Dancila pentru faptul ca niciodata nu a folosit prevederea constitutionala de a-l invita pe presedinte, atunci cand apar probleme importante, dar n-a ezitat sa faca drepti in fata unui sef de Camera, care, in calitatea sa de reprezentant al Legislativului, nu are nicio calitate sa se amestece in treburile Executivului.

Ma intreb: nu era normal sa-l fi invitat pe presedinte atunci cand s-au discutat probleme de politica externa, precum faimoasa mutare a ambasadei din Israel, controversele noastre cu CE, chiar si cu SUA, sau problemele de ordine interna - si ma refer la agresarea manifestantilor pasnici din 10 august?

Nerespectarea separatiei puterilor in stat il pune pe dl Draganea complet in afara Constitutiei, iar imixtiunile sale in treburile Guvernului il pun in situatia de uzurpator al prerogativelor prezidentiale.

In loc de concluzii

In opinia mea, dupa aproape trei decenii de democratizare, inca nu ne-am democratizat de tot. Nici lui Nicolae Ceausescu nu-i pasa atunci de Constitutie, nici lui Liviu Dragnea nu-i pasa acum. Si atunci seful Guvernului era papusat de liderul partidului, si acuma doamna Dancila tot papusata este.

Si atunci eram mintiti ca hotararile sefului le-ar lua un Comitet, nu stiu care. Si acum se simuleaza ca hotararile jupanului le-ar lua un Consiliu.

Nici atunci habar nu aveam de ce se revocau si se numeau ministrii, cine-i evalua si in ce fel. Acum, evaluarile, revocarile si numirile sunt ecuatii la fel de necunoscute.

Oare cate decenii ne mai trebuie ca sa intram in normal?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#guvern Dancila, #Dragnea Constitutie , #PSD