Planul lui Dragnea. Cum raspunde strada

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 06 Februarie 2017, ora 15:01
11795 citiri
Planul lui Dragnea. Cum raspunde strada

Protestele in lant de saptamana trecuta care au culminat duminica seara in Bucuresti si celelalte mari orase ale tarii intr-un spectacol pe care Romania nu l-a mai cunoscut ar fi dus, in orice alte conditii, la caderea oricarui guvern.

Amploarea si forta degajata de cei 600.000 de oameni care au ocupat duminica centrele marilor orase si au umplut Piata Victoriei din Capitala ar fi zguduit orice majoritate, alianta sau partid politic aflat la guvernare. Pe oricare mai putin actualul Guvern al Romaniei instalat in urma cu nicio luna dupa alegerile castigate atat de categoric de PSD.

In opinia mea, Liviu Dragnea este astazi un mort viu care traieste din osanza rezultatului de pe 11 decembrie. El este autorul a doua performante istorice, ambele unice in istoria postdecembrista - cea mai mare victorie pentru PSD de dupa 1990 si, oricat de paradoxal suna, anularea si stergerea ei la nici doua luni de la data alegerilor.

Din acest moment coalitia de guvernare, chiar daca il va sacrifica si pe Florin Iordache de la Justitie, va functiona cu stigmatul pe care strada l-a pus Guvernului Grindeanu - o gasca politica pusa sa-si regleze in primul rand propriile interese si deconturi, abia apoi, daca mai ramane ceva, sa dea si celor care i-au ales ceva.

Din aceasta situatie, in mod normal si in orice alt context politic, s-ar fi iesit doar prin schimbarea Guvernului, dar cum momentul la care vorbim este cu totul atipic - nu atat prin faptul ca Executivul abia a fost instalat, cat mai ales din cauza dificultatii cu care s-a nascut gratie ciocnirii dintre Iohannis si PSD - tema caderii Guvernului iese din discutie.

Abrogarea ordonantei 13 care a scos sutele de mii de oameni in strada, pasul in spate pe care Liviu Dragnea si PSD l-au facut exclusiv sub presiunea strazii, a venit pe de alta parte atat de tarziu incat risca sa nu mai fie suficient pentru a-i face pe cei care au prins gustul protestului sa renunte si sa se opreasca aici.

Pe langa amputarea fortei politice pe termen nelimitat, PSD a mai pierdut o uriasa ocazie de a regla institutiile de forta si de a stopa ceea ce unii considera a fi abuzurile care au avut loc in ceea ce se numeste lupta anticoruptie.

Au ratat cred si sansa de a pune ordine intre serviciile secrete, care si-au pierdut ele insele numarul, functioneaza dupa o legislatie invechita sau colaboreaza cu alte institutii in baza unor protocoale, despre care eu zic ca in orice democratie si stat de drept respectabil nu ar trebui sa existe.

Dar punctul cel mai vulnerabil al lui Liviu Dragnea este in acest moment forta pe care incepe sa o piarda in partidul care se vede blocat si boicotat inca de la inceputul guvernarii, cu atat mai rau cu cat opozitia nu vine de la alte partide, ci de la un numar urias de oameni iesiti in strada.

Iar pentru a recastiga partidul, pentru a strange din nou randurile celor care incep sa-si puna intrebari sau mediteaza cum ar fi PSD fara Liviu Dragnea in fruntea lui, liderul social democratilor trebuie sa faca in asa fel incat sa trimita "strada" acasa si sa aduca linistea care ar face guvernarea din nou atractiva pentru fiecare pesedist in parte.

Este momentul in care Dragnea ar trebui sa demonstreze daca are si nas de politician sau ramane doar un organizator de partid care stie sa mobilizeze filialele din teritoriu la vot.

Cum va reusi Dragnea sa calmeze strada si sa stinga protestele fara sa-si puna partidul in cap, in conditiile in care manifestantii au anuntat ca nu vor inceta pana nu obtin si schimbarea Guvernului, este testul pe care liderul PSD il da pentru propria supravietuire politica.

Intr-un fel, in tot acest haos, exista si o veste buna. Este momentul care poate duce la renasterea politicii in sensul ei clasic, adica in intelesul in care ea a cam disparut din Romania ultimilor ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Dragnea proteste, #Dragnea demisie Guvern , #PSD