PNL a votat eliminarea taxelor, dar se gandeste sa o atace la CCR. Dragnea acuza ipocrizia

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 14:23
2925 citiri
PNL a votat eliminarea taxelor, dar se gandeste sa o atace la CCR. Dragnea acuza ipocrizia
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Dragnea

Legea prin care PSD vrea sa elimine peste 100 de taxe a fost adoptata marti in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor, asadar, a fost votata inclusiv de PNL. Cu toate acestea, liberalii au criticat eliminarea taxei radio-TV si au anuntat, prin vocea Andreei Paul, ca se gandesc sa conteste la CCR actul normativ.

"Este o uriasa greseala a Parlamentului Romaniei, sub votul majoritatii PSD. Acest vot va ingenunchea radioul public si televiziunea publica, in perioada campaniei electorale. Presedintele PSD a afirmat in plen ca taxa radio-TV se elimina pana dupa alegerile parlamentare, cand PSD va veni cu o noua propunere, si anume 21 de lei si 34 de lei, noile taxe pe care le propune pentru fiecare cetatean al Romaniei, pentru functionarea celor doua institutii.

Asta inseamna ca PSD-ului ii este frica in campania electorala de posturile publice de mass-media. Astazi, presedintele PSD s-a plans in Parlamentul Romaniei ca este criticat de aceste televiziuni si radiouri publice. Nu exista un artist mai are ca PSD care sa minta romanii, prin eliminarea in timpul campaniei a taxei radio-TV, pentru ca anul viitor sa o reintroduca. Asta se numeste escrocherie electorala, marca PSD", a spus Paul de la tribuna Parlamentului, inainte de votul final.

La vot, insa, liberalii au votat fara exceptie proiectul, dupa care au anuntat ca se gandesc sa il atace la CCR pentru eliminarea taxei radio-TV.

In replica, Dragnea i-a acuzat de ipocrizie si le-a si dat un sfat ironic - sa astepte sa conteste Guvernul legea la CCR, astfel incat sa nu fie pusi in situatia de a le explica alegatorilor de ce ataca o lege pe care anterior au votat-o.

"Ultimul sfat pentru colegii de la PNL care ar fi anuntat ca vor sa atace la CCR aceasta lege, dincolo de faptul ca le va fi greu sa explice ca ataca un proiect pe care l-au votat au deja un instrument care nu mai are nici un fel de personalitate si anume Guvernul condus de Ciolos care ataca la CCR.

Au atacat legea darii in plata, initiata de un parlamentar PNL, sustinuta de noi, aprobata in Parlament, au atacat legea conversiei, sustinuta impreuna si aprobata de noi, lasati-i sa atace si aceasta lege a taxelor ca sa nu mai fie nici un dubiu in ceea ce priveste aceasta ipocrizie", a declarat Dragnea, in plenul Camerei, ca raspuns la anuntul liberalilor.

Vezi aici cum s-au desfasurat dezbaterile si votul din Parlament

Cu ce vrea Dragnea sa inlocuiasca taxa radio-TV

Dragnea a explicat marti in Parlament ca, dupa eliminarea taxei radio-TV, incepand de anul viitor, radioul si televiziunea publica vor primi bani de la bugetul de stat, si nu din taxe, el aratand ca declaratiile liberalilor privind controlul politic al institutiilor media sunt "minciuni gogonate".

"Eu am spus un lucru simplu si foarte usor de inteles, pentru TVR si pentru radio se va face un calcul, care este deja realizat si care va fi pus in legea bugetului de stat, si anume, pentru fiecare cetatean roman care acum ar trebui sa plateasca taxa radio-TV, se calculeaza un cuantum de 21 de lei, se inmulteste cu numarul de cetateni si acea suma va fi pusa, din bugetul de stat, nu din taxe, ca si prevedere pentru Radio, care inseamna 480 de milioane de lei, mai mult decat au acum", si-a expus Dragnea viziunea.

El a adaugat ca, pentru TVR, suma va fi de 34 de lei/cetatean, care duce la 620 de milioane de lei, din bugetul de stat.

"Repet, nu se pun taxe, este un calcul care se face. Poate acea doamna nu stie aritmetica", a mai spus liderul PSD, dupa declaratiile Andreei Paul.

Pana una alta, oricum Guvernul, prin vocea ministrului de Finante, a anuntat ca nu se poate legal ca bugetele TVR si RRA sa fie asigurate integral din bugetul de stat, motiv pentru care analizeaza posibilitatea sa atace legea la CCR.

Cum explica PNL votul: Acum trebuie si PSD sa ne voteze proiectul

Intr-un comunicat remis ulterior votului din plen, liberalii explica de ce si-au dat girul acestui proiect pe care il contesta.

Mai exact, ei sustin ca acum social-democratii ar trebui sa voteze la randul lor, tot in procedura de urgenta, proiectul PNL impotriva evitarii obligatiilor fiscale, asigurand astfel banii la buget dupa eliminarea celor 102 taxe.

"Deputatii PNL au votat in favoarea initiativei prin care sunt eliminate o serie de taxe intrucat abordarea traditionala a Partidului National Liberal este pentru o reducere a nivelului taxarii", precizeaza liberalii in comunicat, adaugand ca au avut in vedere ca legea Dragnea poate fi pusa in practica doar prin adoptarea proiectului de lege pe care PNL il propune.

Liberalii se refera la propunerea lor pentru impozitarea profitului companiilor internationale in Romania, prin care spun ca vor fi aduse la bugetul de stat sume semnificative care depasesc cu mult cuantumul estimat de PSD in cazul propunerii de eliminare a celor 102 taxe.

"In functie de disponibilitatea de a promova aceasta initiativa a PNL, care face aplicabil actul normativ initiat de PSD, vom putea vedea cu totii daca avem de a face cu o actiune tipica pentru campania electorala. Astfel, PSD isi va da masura onestitatii in perioada urmatoare, intrucat nimic nu impiedica Parlamentul sa elimine acum practica companiilor internationale de a-si exporta profitul neimpozitat, pe care il produc in Romania", se arata in comunicatul citat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dragnea PNL eliminare taxe, #Dragnea inlocuire taxa radiotv , #PSD