PSD de la putere si PSD de la guvernare

Duminica, 17 Martie 2019, ora 13:00
11742 citiri
PSD de la putere si PSD de la guvernare

Imi pare sincer rau pentru ce i s-a intamplat sambata liderului PSD: la putin timp dupa ce-l ironizase pe presedintele Iohannis ca "se ineaca" vorbind (de fapt manifesta o simpla raguseala), insusi Liviu Dragnea a simtit deodata o durere in spate, in plina sedinta, si a trebuit dus la medic. Dar asta i se poate intampla oricui.

Domnul Iohannis si-a revenit numaidecat cu cateva inghitituri de apa, iar domnului Dragnea n-am nicio indoiala ca medicii i-au aplicat tratamentul cel mai adecvat. Ii urez din toata inima refacere rapida si multa sanatate. Nu am niciun motiv sa gandesc altfel, intrucat simpatiile personale, sau antipatiile dupa caz, nu se intersecteaza in niciun fel cu confruntarea de idei.

Si chiar gandesc ca ar fi in avantajul domniei sale daca ar ataca adversarii politici tot cu arma argumentelor, cu demonstrarea lor, motivatia ideilor, logica expunerii si nu cu insulte, ofense, jigniri sau specularea momentului de disconfort produs de un simplu pahar cu apa.

Cand iti ataci adeversarul, risti sa fii atacat, iar menajandu-l iti protejezi propria imagine, detaliu hotarator pentru cineva care tocmai se prabuseste in sondaje. Si chiar este cazul.

Asigurandu-l pe domnul Dragnea de cele mai bune ganduri pentru sanatatea sa, ma intorc insa la sedinta de la Snagov, unde facea o declaratie stupefianta: "de doi ani de zile noi suntem la guvernare, dar nu la putere. Am vorbit cu primarii si se plang despre cat de mult timp alearga dupa vizari, ca pana la urma sa li se spuna ca nu".

Citesc si raman cu impresia ca liderul partidului a invatat la aceeasi scoala elementara cu numarul doi din PSD: doamna Vasilica-Viorica. Altfel nu-mi explic cum de confunda "avizele", adica anumite acorduri pe documentatii in vederea executarii unor lucrari, cu "vizarile", care au sens de "tintiri", "bifari" sau "stampilari", cu totul altceva.

Dar daca micile confuzii privind avizele si avizarile le pun pe seama claselor elementare, unde poate elevul Dragnea a lipsit de la ore, cealalta confuzie, cu puterea si cu guvernarea, mi se pare devastatoare pentru un demnitar detinator al puterii.

Cum adica, la guvernare, dar nu la putere? Guvernarea nu putere inseamna? Ce altceva i-ar mai trebui in plus domnului Dragnea pentru ca, pe langa guvernare, sa detina si puterea?

Nu-i ajunge majoritatea din Camera, nici cea din Senat, din teritoriu, nu-i ajung primarii, consiliile judetene, tot ce misca in tara asta? Nu-i destula putere in toate acestea? Trebuie inca si mai multa? La cine viseaza Dragnea al nostru, vorbind de putere, la Napoleon? La Stalin? Fidel Castro? Ceausescu? Ca numele lui Hitler nu indraznesc sa-l pronunt.

Nu din lipsa de putere a unui conducator sau a altuia umbla primarii pe drumuri. Ei tot pe drumuri ar umbla, chiar daca Liviu Dragnea ar fi uns imparat, Dancila contesa, Olguta ducesa, iar Iordache si Nicolicea marchizi. Puterea nu-i de folos la obtinerea avizelor. Folositoare este numai competenta, care, in cazul multor persoane instalate la butoane, lipseste - adesea cu desavarsire.

Ce vreti mai mult decat numirea doamnei Lia Olguta Vasilescu in postul de consilier onorific al prim ministrului pentru infrastructura? Stiti ca principalul obstacol in neterminarea autostrazilor a fost si este inca tocmai neobtinerea la timp a numeroaselor avize si autorizatii legate de mediu?

Este doamna Vasilescu calificata in domeniu, ca sa stie cum se procedeaza pentru grabirea acestor avize? Iar daca nu este, ce cauta acolo? Si mai ales, daca asteptam de la dansa sa taie raul de la radacina in problema autostrazilor, nu cumva pecetluim soarta autostrazilor neterminate pe inca niste decenii de acum incolo?

Nu puterea ne lipsete noua, ci competenta. Cel care cere nu prea stie cum sa ceara iar cel care aproba se fereste sa semneze, pentru ca n-a inteles despre ce este vorba in propozitiune. Si atunci se intampla exact ce sustine domnul Dragnea: pana la urma li se spune ca nu.

Daca cei cu putere de decizie ar fi competenti, n-ar spune nu. Pana acuma, Liviu Dragnea a avut destula putere, poate chiar prea multa, ca sa modifice asa cum crede ca este mai bine, orice reglementare privind "vizarile". S-a modificat ceva?

PSD a facut si a modificat tot ce a vrut si tot ce i-a venit in cap, pe baza principiului "pentru ca putem". Nu i-a lipsit puterea ca sa modifice toate codurile, sa-si matraseasca opozantii, sa schimbe guvernele dupa bunul plac, sa puna noi impozite dupa ce le-a desfiintat pe cele vechi, sa nesocoteasca observatiile presedintelui tarii (vezi bugetul) si chiar sa se laude ca a marit salariile, dupa ce pe multe le-a micsorat.

Oare din lipsa de putere s-a incurcat problema avizelor si raman neterminate constructiile, inclusiv autostrazile? PSD are putere prin oamenii sai politici, dar n-are competenta, asa cum se vede.

Iar declaratia domnului Dragnea privind faptul ca guvernarea ar fi altceva decat Puterea este un simplu joc populist, destinat primarilor care inca mai cred ca, dandu-i puteri lui Dragnea, il faci zmeu.

O anumita intuitie il indeamna sa se planga in fata poporului ca cineva nevazut il impiedica sa faca tot ce e mai bine pentru popor. Asta "da bine". Nu indrazneste sa pronunte cine este acel nevazut, caci sintagma "statul paralel" a ajuns perimata si cazuta in derizoriu. Se plange pur si simplu ca nu are putere, tocmai cand are in mana nu numai guvernarea, ci si Executivul.

Tot populista este si alta declaratie, facuta in aceeasi zi si cu aceeasi ocazie: "Daca sefii de institutii, ANAF, Antifrauda, Protectia Consumatorului, ANSVSA si altii nu inteleg ca sunt sefi ai unor institutii care vor sa ajute capitalul romanesc, inseamna ca n-au ce cauta in acele functii".

Poate ca, in mintea unor naivi asemenea declaratii "dau bine", dar sa ceri institutiilor statului sa ajute capitalul romanesc, desigur in dauna celui strain, este discriminare sadea! Cum? ANAF, Antifrauda, Protectia Consumatorului, ANSVSA trebuie sa discrimineze operatorii din societate in functie de natura capitalului lor?

Adica sa fie mai ingaduitori cu investitorii romani si mai neiertatori fata de cei straini? Nu ajunge cat i-a speriat Teodorovici cu Ordnanta 114? Trebuie sa-i mai sperie si Dragnea ANAF, Antifrauda, Protectia Consumatorului, ANSVSA, care tocmai primesc sarcina sa-i discrimineze dupa natura capitalului?

Sa-mi fie iertat, dar nimic nu poate fi mai anti-european si mai anti-american, decat una ca asta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Liviu Dragnea avize, #Liviu Dragnea consult medical , #PSD