PSD se pregateste de guvernare. Iata cele mai importante masuri pe care le-a promis

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 23:00
17422 citiri
PSD se pregateste de guvernare. Iata cele mai importante masuri pe care le-a promis

PSD a castigat detasat alegerile parlamentare, astfel ca va fi partidul in jurul caruia se va forma noul guvern.

Iar cum Liviu Dragnea a inceput deja sa incerce sa amane masuri impuse tot de PSD, haideti sa aruncam un ochi pe promisiunile incluse in programul de guvernare al social-democratilor.

Pensii si salarii marite, TVA si CAS reduse

Social-democratii doresc infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii al Romaniei, acesta urmand sa fie sursa de finantare pentru cele mai mari investitii pe care PSD le doreste in urmatorii patru ani.

Programul de guvernare al PSD prevede majorarea salariului minim brut de la 1.250 lei la 1.750, pana in 2020. De asemenea, punctul de pensie ar urma marit de la 871,1 lei la 1.400.

Impozitul pe venit ar urma sa devina 10% de la 1 ianuarie 2018, pentru venituri mai mari de 24.000 lei anual, iar pentru cele de sub acest prag nu va mai exista deloc.

De asemenea, impoziul pe venit va fi eliminat, de la 1 ianuarie 2017, pentru pensionarii care au mai putin de 2.000 de lei brut pe luna, taxa fiind redusa la 10% pentru cei care depasesc 2.000 de lei brut pe luna. Totodata, pensionarii ar urma sa nu mai plateasca contributiile la sanatate.

Incepand cu 2018, impozitul pe venit va fi eliminat pentru mai multe categorii de salariati, precum medici, artisti, scriitori, jurnalisti, notari, contabili care au venituri din activitati independente de pana la 24.000 lei anual. De aceasta masura ar urma sa beneficieze si cabinetele individuale, PFA-urile si DDA-urile.

PSD mai promite ca impozitarea veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii, arenda, dobanzi, cedare de bunuri ar urma sa fie reduse la 10%, in timp ce CASS va fi eliminat.

De asemenea, ponderea contributiilor sociale platite de salariati urmeaza sa scada la 35%.

In programul de guvernare al PSD se mai precizeaza ca CAS-ul se va reduce cu 1,3%, contributiile pentru sanatate (CASS) scad cu 0,7%, in timp ce contributiile pentru somaj, risc de accidente si creante salariale vor fi eliminate.

Nu in ultimul rand, TVA general va fi scazut, incepand cu 2018, de la 20% la 18%, TVA pentru vanzarea de locuinte va fi eliminat la 1 martie 2017, in timp ce TVA-ul pentru publicitate va fi redus de la 20% la 9% incepand cu luna martie 2017.

Totodata, impozitul pe terenul agricol va fi de 0%, iar daca terenul va fi nelucrat doi ani consecutiv proprietarii vor trebui sa plateasca 100 de lei/ha incepand cu 1 ianuarie 2018.

Social-democratii promit eliminarea, incepand cu 2018, a impozitului pe terenuri agricole lucrate si impozit zero pentru tractoare si utilaje agricole.

De asemenea, centrele de cercetare - dezvoltare vor fi scutite de la plata impozitului pe o perioada de zece ani, in timp ce microintreprinderile care au pana la noua angajati vor plati un impozit de 1%.

PSD mai doreste sa elimine, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe autoturisme (cc < 1.600 cm cubi), motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci si autovehicule de transport.

Totodata, social-democratii intentioneaza sa asigure 75% din cheltuielile cu chiria si utilitatile (maxim 900 de lei/luna) pentru cei care isi gasesc un loc de munca la mai mult de 50 de km fata de domiciliu. De aceasta masura ar urma sa beneficieze doar familiile ale caror venituri sunt sub 5.000 de lei pe luna.

PSD mai promite, in programul de guvernare, ca tinerii cu varste de pana la 26 de ani, care urmeaza o scoala profesionala, sunt studenti sau angajati, vor primi credite in valoare de 40.000 de lei pentru cursuri, chirii sau avans de casa, cu dobanda subventionata integral de catre stat si garantarea a 80% din valoarea creditului.

"Pacientul, prima prioritate a reformei din Sanatate. Viata este nepretuita"

PSD promite construirea, pana in 2020, a Spitalului Republican "Carol Davila", care va dispune de peste 2.500 de paturi, echipamente performante si institute de cercetare. De asemenea, unitatea sanitara va cuprinde o Universitate de Medicina si Farmacie, o zona rezidentiala pentru personalul medical, hoteluri pentru insotitorii personalului medical, terenuri de sport, parc, zona de agrement, cresa si gradinita.

De asemenea, social-democratii mai doresc construirea a opt spitale regionale care vor avea 1.000 paturi, 10 clinici, echipamente performante si un institut de cercetare.

PSD promite dotarea fiecarui spital judetean cu echipamente de imagistica moderne, echipamente pentru analizele de laborator si paturi pentru arsi (6-10 paturi).

Sistemul de salarizare al medicilor urmeaza sa fie revizuit, astfel ca, de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident ar urma sa aiba un salariu brut de 1.200 de euro, un medic specialist gradul V clinic - 2.650 de euro, un medic primar gradul V clinic - 3.377 euro, in timp ce un medic primar gradul V ATI urgenta va castiga 3.600 euro.

Totodata, asistentii medicali ar urma sa aiba parte de o crestere de salariala de suta la suta, infirmierii un salariu lunar de 2.150 lei, iar angajatii cu studii superioare - 2.250 lei.

Impozitul pe venit va fi zero pentru fiecare medic, indiferent de nivelul salariului pe care il are.

Potrivit programului de guvernare al PSD, bugetul Sanatatii este construit pentru acoperirea integrala a nevoilor sistemului sanitar, urmand sa ajunga, in 2020, la 6,4% din PIB.

Sprijinirea fermierilor romani

PSD doreste ca subventiile pentru fermieri sa fie platite la 15 octombrie in avans, iar restul sa fie plata regulara in perioada 1 decembrie - 31 martie, masura de care ar urma sa beneficieze 950.000 de fermieri romani si care va duce la scaderea costului de productie cu 10%.

Social-democratii mai promit refacerea si extinderea sistemului de irigatii, dezvoltarea sistemului anti-grindina si de crestere a precipitatiilor si cresterea absorbtiei fondurlor europene.

Totusi, Dragnea i-a cerut, marti, premierului Dacian Ciolossa amane mai multe masuri fiscale care, potrivit actualului Cod Fiscal, ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2017.

Vezi reactia lui Dacian Ciolos

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...
Comentarii