Replici acide intre PSD si PNL pe tema legii votului prin corespondenta

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 11:40
3839 citiri
Replici acide intre PSD si PNL pe tema legii votului prin corespondenta
Foto: B1 TV

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, acuza PNL ca nu si-a dorit niciodata cu adevarat sa promoveze legea votului prin corespondenta, dovada activitatea lui Mihai Voicu, fostul presedinte al Comisiei de Cod Electoral. In schimb, liberalii spun ca PSD va face legea foarte greu aplicabila.

Liviu Dragnea a facut marti, la Palatul Parlamentului, o scurta trecere in revista a evolutiei legii votului prin corespondenta, subliniind ca PSD si-a dorit tot timpul adoptarea ei.

"Am constatat cu totii ca, in cateva luni de zile sub presedintia PNL, aceasta comisie nu a produs nimic, decat discutii si declaratii", a subliniat liderul social-democrat.

PNL a renuntat la sefia comisiei, care a fost preluata de deputatul PSD Gabriel Vlase.

UDMR nu vrea vot prin corespondenta: Romanii din diaspora ar fi favorizati (Video)

"Parerea noastra a fost ca niciodata n-au vrut sa faca acest proiect de lege", a afirmat Liviu Dragnea, acuzandu-i pe liberali ca, in loc sa participe la activitatea comisiei, au blocat-o, refuzand sa vina la sedinte.

Liviu Dragnea a anuntat ca Gabriel Vlase, noul presedinte al comisiei, a finalizat proiectul de lege privind votul prin corespondenta, pe care l-a trimis la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), de unde este asteptat raspunsul "astazi, la ora 4".

"Suntem deschisi la dialog politic, dar nu vom bloca initiative importante la care dumnealor nu vor dori sa participe. Parerea noastra este ca nu au vrut efectiv sa se adopte acest proiect de lege (...) Maine se finalizeaza, trebuie sa intre in circuitul parlamentar, sa nu dureze foarte mult", a declarat Liviu Dragnea.

Presedintele PSD a subliniat faptul ca proiectul de lege prevede "trei variante si proceduri de vot" pentru romanii din diaspora si anume votul pe liste suplimentare la ambasade, ca si pana acum, votul prin corespondenta si varianta din legea electorala actuala, care prevede inregistrarea in registrul electoral si infiintarea unei sectii de vot "oriunde in lume", in anumite conditii.

Joaca de-a votul prin corespondenta: PNL acuza PSD-ul de ipocrizie

In schimb, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a sustinut ca PSD a boicotat adoptarea legii si, mai mult, o va face de asemenea natura incat sa fie foarte greu aplicabila.

"Asteptam ca PSD sa se tina de cuvant. Atat la consultarile de la Cotroceni initiate de presedintele Klaus Iohannis, cat si prin luari de cuvant publice si chiar in plenul Parlamentului, PSD s-a angajat ca va sustine adoptarea legii votului prin corespondenta. Or, pana astazi, nu au facut decat sa boicoteze adoptarea acestui act normativ. Sunt convins ca si daca vor sustine adoptarea unui act normativ privind votul prin corespondenta, o vor face de asemenea natura incat sa nu le afecteze interesele electorale, adica vor face legea de asemenea natura, incat sa fie foarte greu aplicabila", a declarat, marti, Ludovic Orban la RFI Romania.

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...