Resorturile care imping si "dezimping". Democratie, nu gluma!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 19:14
4817 citiri
Resorturile care imping si "dezimping". Democratie, nu gluma!

Ceea ce se intampla in PSD este, in opinia mea, spectacolul pe alocuri amuzant pana la lacrimi, pe alocuri gretos al unui partid consumat care are ocazia sa-si priveasca in oglinda in toata splendoarea ei lipsa de optiuni.

Dincolo de scenarii, de conspiratii, ceea ce vad eu acolo este revolta schelalaita a unor catelusi care se dau la dulaul cel mare, unii din ambitie personala, altii intaratati cu vise de marire, pentru a se prabusi rapid in tarana, opariti si smotociti.

Aventura lui Robert Negoita mi se pare de cascadorii rasului. Cum s-a imbatosat domnia sa spunand in ce situatie dificila este PSD intre un presedinte trimis in judecata si unul deja condamant in prima instanta, un lucru, de altfel, perfect adevarat factual!

Si nici n-a apucat bine sa dea si ultima televiziune inregistrarea eroica, ca dl Ponta i-a amintit dlui Negoita de unde provine: "E riscant sa zica de Dragnea, de mine, daca maine e el? Eu in locul lui nu spuneam asta".

Nu e amenintare, desigur, cum sa credem asa ceva? Dar, vedeti, domnii Ponta si Negoita au fost prieteni vechi si foarte apropiati. Prieteni in toate cele. Cine sa stie mai multe despre tine decat un prieten? Si cand el se apuca de scris... Nu stiu ce sa zic.

De ce joaca Victor Ponta pe o mana cu Liviu Dragnea am mai spus: nu de drag, ci pentru ca au nevoie unul de celalalt in acest moment, au interesul comun al guvernarii si nu pot decat in formula aceasta.

Si numai ce a grait Victor Ponta ca brusc dl Negoita a avut revelatia: ideal pentru PSD e condamnatul in prima instanta. Si dupa ce treaba a fost facuta, a iesit si dl Dragnea sa aplice lovitura de gratie: "A avut niste resorturi care l-au impins sa candideze si alte resorturi l-au 'dezimpins' sa candideze".

Resorturile de "dezimpingere" cred ca sunt clare. Ce resorturi l-au impins putem doar banui. Nu sunt singura care crede ca dl Negoita a fost impins in lupta de Gabriel Oprea, caruia Liviu Dragnea numai ce i-a zdrobit visul de premier. Poate s-o gasi totusi un presedinte PSD care sa-i puna lui Gabriel Oprea in mana sceptrul mult visat.

Si nu ma bazez numai pe ce mai zice o sursa sau alta. Ma bazez si pe o interesanta evolutie mediatica. O televiziune - importanta, nu spui care, mare iubitoare de general, dar mare de tot, a carui principala vedeta din prime-time o facea pe secretara lui Gabriel Oprea in relatia cu Stelian Tanase - mai intai l-a luat in brate pe Robert Negoita. Pupaturi cu toc, emisiune omagiala cum numai Ceausescu a vazut. Tot tacamul.

Dupa ce dl Negoita a fost "dezimpins", televiziunea cu pricina s-a infuriat peste poate si l-a martelat pe fostul rasfatat, cu evidenta dezamagire.

Cinstit vorbind, singura lupta mai pare, de fapt, doar intre Liviu Dragnea si Gabriel Oprea. Cu ea sau fara ea, cred ca se vede si din avion ca Liviu Dragnea poate pierde sefia PSD doar daca va decide, din cine stie ce motiv, sa nu candideze pana la urma.

In rest, mai ales la o alegere a presedintelui de intregul partid, nu ii vad contracandidat cu sanse. Si dl Dragnea nici nu isi ascunde siguranta, tratandu-si contracandidatii meteorici cu o ironie extrem de coroziva.

Ia in calcul ca ar putea fi condamant? Teoretic, nu cred ca poate ignora ipoteza. Pentru ca, dupa parerea mea, e greu sa pariezi ca un complet ICCJ condus de Livia Stanciu va fi mai clement decat unul al CAB. Si atunci de ce risca sa se prabuseasca din varf?

Eu nu am vazut oameni cu mai multe planuri de viitor, pe termen lung si ambitioase, decat bolnavii de cancer. Este un reflex, o modalitate de mentinere a moralului, de a putea lupta. Dl Dragnea isi savureaza puterea probabil si ca anestezic pentru orice teama. E o betie care poate ii da un sentiment al intangibilitatii si al sigurantei, ii anima speranta care moare ultima.

Dar, dincolo de asta, realitatea PSD este exact aceea descrisa de dl Negoita. In afara de un condamnat, care vine dupa un trimis in judecata, social democratii nu au practic ce alege. Nu exista niciun lider mai acatarii, cu suficienta anvergura in partid care sa le ia locul.

De ce? Pentru ca in PSD nu a mai crescut nimic. Tinerii, ca Ponta sau Sova, s-au dovedit mai rai in metehne decat batranii si in virtutea lor au si fost promovati. In opinia mea, orice putea fi periculos pentru conducere, pentru un stil si un sistem, a fost retezat de la radacina, terenul a fost defrisat de orice planta sanatoasa si pe el au fost cultivate doar buruienile. Asta au.

Si nu e numai cazul lor. Nici restul partidelor nu stau cu mult mai bine. Si-au conservat putreziciunea si acum li se rupe podeaua mucegaita sub picioare. Nu mai au puncte de sprijin noi, solide, care sa sustina sandramalele. La PSD fenomenul e doar cel mai avansat si mai vizibil.

Asa am ajuns ca democratia noastra sa functioneze pe resorturi de impingere si "dezimpingere" si la alegeri intre inculpati si condamnati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Liviu Dragnea presedinte PSD, #Robert Negoita presedinte PSD, #Congres PSD , #PSD