Scurtcircuitarea domnului Grindeanu

Duminica, 14 Mai 2017, ora 08:21
6181 citiri
Scurtcircuitarea domnului Grindeanu

Inteleg ca programul de guvernare al PSD a fost facut in colaborare cu inculpatul Darius Valcov, asumat de insusi Dragnea, dar imi este peste poate sa pricep cu ce ocazie s-a repezit seful PSD sa elaboreze Legea Salarizarii, in colaborare cu Lia Olguta Vasilescu in calitate de ministru al Muncii si cu acelasi Darius Valcov, in nicio calitate.

Liderul partidului isi facea un titlu de mandrie, cand declara ca a facut Legea cu "Olguta Vasilescu si cu un alt oltean, Darius Valcov, fost ministru de Finante".

Desi asta era treaba guvernului si nicidecum treaba liderului de partid sau a partidului care, chiar daca a castigat alegerile, nu a castigat si dreptul de a substitui guvernul.

In opinia mea, o lege de asemenea importanta, elaborata de un inginer mecanic, o fosta primarita, un finantist raspopit si niciun jurist pare mai curand un extemporal facut pe genunchi, decat o treaba serioasa.

In plus, ma lasa mut vestea ca prim ministrul Grindeanu a fost trecut pe by pass, desi in calitatea pe care o are, mi se pare normal ca dansul sa fi coordonat elaborarea legii, cu ministrul Muncii si cu cel al Finantelor, din cabinetul pe care il conduce.

In mod normal, daca stia sa procedeze barbateste, domnul Grindeanu trebuia sa fi reactionat macar formal. Caci, ma intreb: a stiut dansul ca-i face altcineva Legea Salarizarii si ca i-o pune in brate gata facuta sau habar n-a avut si a aflat tot din presa, ca si noi?

In primul caz, daca a stiut si a inghitit galusca, si-a semnat singur certificatul de nataflet. Dar si in al doilea caz, tot nataflet pare, de vreme ce a acceptat uzurparea uneia din cele mai importante prerogative ale guvernului.

Pana la urma, problema nu este numai a modului de lucru, ci si a raspunderii. Daca Legea se va dovedi cumva nesustenabila, asa cum pretinde Opozitia, cum demonstreaza numerosi specalisti, si cum atentioneaza unele organe internationale, imi pun intrebarea: cine va da socoteala peste 2-3 ani, in cazul cand ne vom pomeni plini de datorii si cu fundul gol?

Ma indoiesc ca in asemenea moment critic domnul Dragnea si-ar mai aminti cum si l-a asumat pe Darius Valcov.

Cu atat mai mult cu cat intr-un asemenea moment, ar ajunge sa dea din colt in colt, la observatia ca o lege atat de importanta a fost lasata la mana unui condamnat, a unui inculpat si a unei traseiste, naufragiata la PSD volens-nolens, dupa ce s-a prabusit PRM.

Dar domnul Grindeanu nu este singurul scurtcircuitat in mod neloial, ca sa nu zic nepermis, de liderul partidului. Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, s-a trezit si el pe by pass. Dragnea a preferat sa-si asume colaborarea unui inculpat, decat cea a unui membru al guvernului.

In opinia mea, si domnul Viorel Stefan ar fi trebuit sa riposteze, mai ales daca a auzit argumentatia cu care liderul PSD l-a preferat pe Valcov: "Este un om foarte bine pregatit in care eu am avut incredere, atat timp cat a fost in Guvern si am incredere in continuare in capacitatea lui economica".

Cum? Domnul Dragnea are mai multa incredere in capacitatea economica a fostului ministru Valcov decat in cea a actualului ministru Stefan? Si mai multa incredere in pregatirea celui scos din post, decat intr-a celui aflat in exercitiu?

M-as fi simtit insultat, daca eram in pielea domnului Viorel Stefan. Daca, la una ca asta, ar fi demisionat, as fi zis ca e un gentleman. Ei, as! La noi e greu. Cum sa faci pe gentlemanul, cand cei din jur inca se mai ploconesc tovaraseste?

Dar scurtcircuitarea guvernului de catre Dragnea este o problema mai veche. Porneste, de fapt, chiar de la inceputul inceputului. Nu s-a declarat Dragnea, din primele zile, "coordonatorul" guvernului? Scrie undeva prin Constitutie ca guvernul trebuie sa aiba un coordonator? Si, ma intreb, nu se simte jignit domnul Grindeanu, cand i se pune piciorul in prag sa se lase coordonat, fara sa fie nevoie?

Nu mai zic de schimbarea vreunui ministru, cand pe domnul Grindeanu chiar nu-l intreaba nimeni. Schimbarea vicepremierului Daniel Constantin au hotarat-o Dragnea cu Tariceanu. Premierul s-a executat si atat.

In cazul ministrului Iordache, mazilirea s-a produs pe un fond hilar. Cand era Dragnea de acord sa fie schimbat, o confirma si Grindeanu, cand Dragnea se razgandea, Grindeanu dadea din umeri.

Nu exclud ca aceasta joaca de-a guvernarea si de-a ministrii sa fie o strategie pentru ca, la o adica, Dragnea sa scoata castanele din foc cu mana lui Grindeanu.

Schema este clasica si simpla. Daca lururile vor evolua convenabil, nimic nu-l va impedica pe coordonatorul Dragnea sa culeaga toti laurii.

Daca - Doamne fereste! - vor evolua prost, cine credeti ca va plati oalele sparte?

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: Ziare.com