Un nou tandem pentru USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 15:38
8202 citiri
Un nou tandem pentru USL (Opinii)

Misterul candidaturii lui Liviu Dragnea este probabil una dintre cheile acestui moment politic. Pare o candidatura ilogica.

Atunci cand esti Dumnezeul unui judet, cand controlezi tot ce misca pe teritoriul lui, cand ai in fata inca 4 ani de domnie, de-abia castigati in vara, de ce ai renunta la aceasta pozitie pentru un mandat de deputat, cu o forta incomparabil mai mica, inclusiv din punct de vedere financiar?

Pentru imunitate, s-au grabit multi sa explice. Fals! Potrivit legislatiei in vigoare de imunitatea, dupa care tanjeste, ce-i drept, orice politician roman, beneficiaza doar parlamentarii care sunt si ministri si numai pentru faptele savarsite in exercitiul functiei ministeriale.

Asa ca pe Liviu Dragnea si sa ajunga parlamentar - ministru, dupa cum sugereaza Victor Ponta, nu capata imunitate pentru fapte deja savarsite, de exemplu pentru dosarul referendumului. Devine deputat doar ca sa ajunga ministru? Putea sa ajunga ministru si de la CJ, asa cum s-a mai intamplat de altfel pentru foarte scurt timp, in 2009.

Interesanta este si crearea tandemului Dragnea - Antonescu, candidati pentru Camera si Senat in acelasi colegiu din Teleorman, parca o replica la tandemul oficial Ponta - Antonescu.

Daca punem acest tandem in contextul general din USL si PSD, este foarte probabil ca decizia lui Liviu Dragnea sa nu mai fie chiar asa de ilogica. Intr-adevar, Liviu Dragnea tineste Guvernul, dar nu cred ca doar o functie de ministru, ci insasi sefia Guvernului.

Este clar ca Victor Ponta nu este intr-o pozitie prea fericita. Discursul dublu pe care l-a incercat pe axa Bucuresti-Bruxelles in chestiunile esentiale, de la referendum la numirea celor doi procurori sefi, nu avea cum sa tina, nici intr-o parte, nici in cealalta.

Baronii sai si aripa Antonescu-Voiculescu nu-i pot trece cu vederea ezitarile, incercarile de a impaca situatia interna cu listele de la Bruxelles si, mai ales, faptul ca pana la urma doua decizii ale sale au transat soarta referendumului: respectarea deciziei CCR privind cvorumul si refuzul de a elimina de pe liste cele 3 milioane de romani care muncesc in strainatate.

USL a jucat la rupere, spre deosebire de premier, care a avut grija in primul rand de imaginea sa externa. Iar asa ceva nu se iarta, mai ales de catre cei care deconteaza acum cel mai greu actiunea din vara, in primul rand Crin Antonescu, prabusit in sondaje, si Liviu Dragnea, obligat sa dea cu subsemnatul la DNA.

Victor Ponta este un jucator cu mult prea mic pentru un joc atat de mare si pentru o alianta atat de dura si flamanda ca USL. Iar reprosurile, inclusiv din partea lui Crin Antonescu, au fost pe alocuri explicite.

Acum sigur ca nu e nimic de facut. Sa schimbi premierul si sa creezi tensiuni uriase in USL in prag de alegeri e sinucidere curata. In plus, a fost in mod evident un mandat de sacrificiu. Dar dupa 9 decembrie lucrurile se vor pune cu totul altfel.

USL isi pregateste un alt varf de lance pentru batalia crancena care va urma, cu atat mai mult cu cat toata lumea se asteapta la scoruri stranse.

Aripa dura din USL isi pregateste un premier pe masura lui Traian Basescu, care sa joace pana la ultima carte si care, ulterior, daca va obtine guvernarea, sa faca ceea ce USL asteapta, de la sefia Parchetelor, la impartirea banilor. Liviu Dragnea are un interes personal direct in toate acestea.

Nu mai e un carlan care sa stea ghiocel in fata lui Barosso. Stie bine ca ori castiga, ori ajunge la inchisoare. Asta e alegerea si nu cred ca are vreun dubiu ce trebuie facut. Niciodata in PSD a fi puscariabil nu a fost un handicap, ci dimpotriva - un merit si o garantie ca vei face ceea ce trebuie.

#Liviu Dragnea candidat deputat, #Liviu Dragnea alegeri parlamentare, #Liviu Dragnea deputat Teleorman , #PSD